top of page

Χωρίς μέλλον το 151+ Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ. Ο πονοκέφαλος του Ανδρουλάκη λόγω ΓΑΠ

Καλημέρα σας,

Παγιώνεται αλλά χωρίς ελπίδα το 151+ Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ
Δεύτερη δημοσκόπηση , της GPO για τα Νέα επιβεβαίωσε ότι τουλάχιστον δημοσκοπικά Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ επιτυγχάνουν τον στόχο των -αθροιστικά- 151 βουλευτών από την κάλπη της απλής αναλογικής. Παρά ταύτα μεγάλες ελπίδες δεν υπάρχουν για κυβέρνηση από τις εκλογές της 21ης Μαΐου. Η εμμονή του ΠΑΣΟΚ να μη δεχθεί Πρωθυπουργό ούτε τον Μητσοτάκη ούτε τον Τσίπρα το δείχνει ξεκάθαρα. Παρά το γεγονός ότι όπως όλα δείχνουν το πρώτο με το τρίτο κόμμα θα έχουν σχεδόν 25% διαφορά.
Όλοι φοβούνται το λάθος
Γενικώς , η προεκλογική περίοδος κυριαρχείται από ανία και βαρεμάρα. Οι υποψήφιοι από αρχηγούς μέχρι και απλούς βουλευτές φοβούνται το λάθος. Γι’αυτόν τον λόγο οι συνεντεύξεις και οι ομιλίες είναι πανομοιότυπες και κουραστικές. Εξ ου και η κατάσταση δεν δείχνει να αλλάζει.
Πονοκεφαλιάζει Ανδρουλάκη ο ΓΑΠ
Σε αντίθεση με τους υποψηφίους τις καλύτερες συνεντεύξεις τις δίνουν όσοι δεν έχουν άγχος. Ένας εξ αυτών ο Γιώργος Παπανδρέου -ως πρώην Πρωθυπουργός εκλέγεται χωρίς σταυρό- ο οποίος βγήκε στην ΕΡΤ και επί της ουσίας στην κόντρα Ανδρουλάκη-Τσίπρα για τον Ανδρέα Παπανδρέου τάχθηκε με το μέρος του δεύτερου. Πήγε μάλιστα ένα βήμα πιο πέρα δείχνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ ως τον μόνο «άξιο» κυβερνητικό εταίρο του ΠΑΣΟΚ φθάνοντας να κατσαδιάσει τον Τσίπρα γιατί δεν θέλει κυβέρνηση ηττημένων.
Ο εκλογικισμός του ΣΥΡΙΖΑ
Η δεύτερη ενδιαφέρουσα συνέντευξη που διάβασα ήταν αυτή του Προέδρου της Public Issue Γιάννη Μαυρή στη Βασιλική Σιούτη στη lifo. Αν και ήταν δύσκολο να ξεχωρίσω κάτι μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η αναφορά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πάσχει από εκλογικισμό. Το να αγνοείς δηλαδή, ότι η κατάκτηση μιας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας προϋποθέτει και έχει πολιτικό νόημα όταν επισφραγίζει μια ευρύτατη εξωκοινοβουλευτική δραστηριότητα. Ο Μαυρής μάλιστα υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παγιδεύθηκε στη μετατόπιση προς ένα ανύπαρκτο Κέντρο.
Η ΝΙΚΗ της Εκκλησίας
Το κόμμα Νίκη , το οποίο εμφανίστηκε πρώτη φορά στη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Megaμε 1% φαίνεται πως έχει κάνει συστηματική και αθόρυβη δουλειά εδώ και 1,5 έτος . Δεν είναι δυνατόν άλλωστε να μην έχει γίνει δουλειά και ξαφνικά ένα κόμμα να εμφανίζει 1% αυθόρμητες απαντήσεις σε δημοσκόπηση. Η δουλειά έχει γίνει μέσα από τους κύκλους της «σκληρής» και συντηρητικής εκκλησίας. Κυρίως στόμα με στόμα, μέσω ιερέων , ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης μεγάλο σπρώξιμο γίνεται και από φυλλάδια που μοιράζονται στους νέους. Τόσο εντός όσο και εκτός Αγίου Όρους.
***
Θα περιμένουμε να δούμε και τις προσεχείς δημοσκοπήσεις για να δούμε αν πρόκειται για κάτι συμπτωματικό ή αν έχει ελπίδες για κάτι παραπάνω. Θυμίζω ότι το 2015 ο Βασίλης Λεβέντης είχε 1,79% στις εκλογές του Ιανουαρίου ενώ δημοσκοπικά καταγραφόταν σε ποσοστά άνω του 2% ήδη από τον Μάρτιο για να φτάσει στο 3,4% του Σεπτεμβρίου. Εν προκειμένω πάντως το ενδιαφέρον είναι μεγάλο καθώς φαίνεται ότι η ΝΙΚΗ έλκει δυνάμεις από έναν χώρο στον οποίον μέχρι σήμερα κυριαρχούσε η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου. Λέτε;
Αυξήσεις στους αρχιερείς
Μιας και αναφέρθηκα πάντως στην εκκλησία , στη Νέα Δημοκρατία προφανώς έχουν μάθει τι γίνεται. Έτσι μόνο τυχαίο δεν βρίσκω ότι οσονούπω θα ανακοινωθούν αυξήσεις και στο ειδικό μισθολόγιο των αρχιερέων. Χθες ο Πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι οι κινήσεις θα είναι στοχευμένες και θα στρέφονται σε ειδικά κοινά. Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 10% για ιδιοκτήτες που θα ασφαλίσουν τα ακίνητά τους έναντι φυσικών καταστροφών, μονιμοποίηση youth pass , αύξηση του επιδόματος τέκνων στο δημόσιο.
***
Όλα αυτά έχουν έναν αστερίσκο τον οποίον ο Μητσοτάκης φροντίζει πάντα να επισημαίνει . Η οικονομία να αναπτύσσεται τουλάχιστον με 3% ετησίως. Ειδάλλως δεν θα προκύπτει δημοσιονομικό περίσσευμα για διανομή. Στη Ν.Δ μιλούν για αστερίσκο ο οποίος απλώς δείχνει την υπευθυνότητα της κυβέρνησης.
Η μάχη της Α’ Αθηνών
Η Α’ Αθηνών δείχνει ότι θα είναι η πιο ενδιαφέρουσα εκλογική περιφέρεια της χώρας στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Τα μηνύματα που έρχονται από τις μετρήσεις κάνουν λόγο για μεγάλες εκπλήξεις τόσο στο στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας όσο και στο στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ. Μεγάλα ονόματα από αυτά που δεν περίμενε κανείς κινδυνεύουν σοβαρά να μείνουν εκτός Βουλής.
50 views0 comments
bottom of page