top of page

50-50 ο Πρωθυπουργός για αλλαγή του εκλογικού. Aπαισιοδοξία για την εξεταστική και νέα δημοσκόπησηΣτο μυαλό του Μητσοτάκη

 

Καλημέρα σας , 

 

Μπορεί ο ένας μετά τον άλλον οι Υπουργοί και οι βουλευτές να τοποθετούνται ανοικτά και δημοσίως πλέον υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου, για το Μέγαρο Μαξίμου ωστόσο δεν υπάρχει ειλημμένη απόφαση. 50-50 θα έλεγα ότι είναι η ζυγαριά στο μυαλό του Πρωθυπουργό. Θα πει κάποιος ότι όταν πριν από δύο μήνες ήταν 100-0 προς τη μη αλλαγή του νόμου ακόμα και το 50-50 κάτι δείχνει. Δεν θα έχει άδικο.

 

Στη ΔΕΘ ξεκαθαρίζει ο εκλογικός νόμος

Χθες πάντως ο  κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου παρέπεμψε στη συνέντευξη -και όχι στην ομιλία – του Πρωθυπουργού για καθαρή απάντηση γύρω από τον εκλογικό νόμο.. «Ο Πρωθυπουργός θα ερωτηθεί και θα απαντήσει» είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι  η χώρα έχει ανάγκη από συμπαγείς, σταθερές κυβερνήσεις. Άρα αυτοδύναμες και μονοκομματικές λέω εγώ. 

 

 

Απαισιοδοξία για εξεταστική

Απαισιόδοξα μηνύματα με το «καλημέρα» εξέπεμψε χθες η εξεταστική της Βουλής σε σχέση με το κατά πόσο μπορεί να αποκαλυφθεί ο λόγος παρακολούθησης Ανδρουλάκη-Κουκάκη κλπ. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η επιτροπή δεν πρόκειται να λάβει απόφαση για το αν θα αποδέχεται ή όχι την επίκληση του απορρήτου. Αυτό όμως που μου μετέφεραν χαρακτηριστικά είναι ότι στο δικαστήριο το απόρρητο ισχύει για πλείστες όσες ομάδες οι οποίες δεν έχουν και την ευαισθησία της ΕΥΠ. Από το δικηγορικό μέχρι και το δημοσιογραφικό απόρρητο. 

 

Αφήστε που η εξεταστική μπορεί να έχει τις αρμοδιότητες ανακριτικού οργάνου ή εισαγγελέα πλημμελειοδικών είναι όμως παγκοίνως αποδεκτό ότι πρόκειται για πολιτικό όργανο. Κι αυτό το γνωρίζουν αυτοί που θα κληθούν ως μάρτυρες. Τη δεδομένη χρονική στιγμή η επίκληση του απορρήτου από όσους έχουν γνώση της υπόθεσης φαντάζει το πιο πιθανό σενάριο. 

 

 

Νέα δημοσκόπηση

Σε συνεχή πτώση για μια ακόμα δημοσκόπηση βρέθηκε η Νέα Δημοκρατία στη χθεσινή δημοσκόπηση της MRB για το newsbomb. Μπορεί η διαφορά σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση να ήταν μόλις 0,5% όμως η Ν.Δ από το 32,3% πέρσι τέτοιον καιρό έχει πέσει στο 28,6%. Στο Μαξίμου πάντως έλεγαν ότι με το κλίμα του τελευταίου διαστήματος η πτώση 0,5% σε σχέση με τη δημοσκόπηση του Μαΐου είναι αμελητέα. 

 

Δεν ανεβαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ 

 Τώρα δεν ξέρω αν είναι καλό ή κακό πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει μια απίστευτη σταθερότητα εδώ και έναν χρόνο. Ούτε κερδίζει ούτε χάνει. Κολλημένος εκεί γύρω στο 22%. Αντιθέτως το ΠΑΣΟΚ δείχνει να τσιμπάει ξανά σε ποσοστά. Και μόνο η συζήτηση γύρω από το όνομα Ανδρουλάκης λόγω υποκλοπών δείχνει να παίζει καταλυτικό ρόλο. 

 

 

Χαμηλά η μπάλα για τις εξαγωγές

Χαμηλά κρατά το Μαξίμου την μπάλα σε σχέση με κάτι άκρατους πανηγυρισμούς που κυριάρχησαν χθες για τις εξαγωγές. Τα έσοδα παρουσίασαν μεν αύξηση φτάνοντας στο ποσό ρεκόρ των σχεδόν 31 δισεκατομμυρίων ευρώ για το επτάμηνο όμως αυτό φαίνεται πως αποδίδεται στην αύξηση της τιμής σε πετρελαϊκά προϊόντα τα οποία η Ελλάδα εξάγει κατά κόρον. Με απλά λόγια καλή και πολύτιμη η αύξηση των εσόδων φαίνεται όμως πως το φαινόμενο είναι συγκυριακό.

 

Δένδιας στη Βουλή

Στις 10 το πρωί ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα τοποθετηθεί στη Βουλή στη συζήτηση για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Με ενδιαφέρον αναμένονται οι αναφορές στη Ρωσία αλλά και  την  Τουρκία.

104 views0 comments
bottom of page