Πριν από τις εκλογές οι ανακοινώσεις για τα κοιτάσματα.Ο άτυπος διάλογος Μητσοτάκη -Μαρινάκη η θυσία
Οι ειδήσεις Μητσοτάκη
Καλημέρα σας,
Οι δύο ειδήσεις που έβγαλε χθες το βράδυ ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στον Νίκο Χατζηνικολάου ήταν η έναρξη των σεισμικών ερευνών για φυσικό αέριο στα νότια της Κρήτης και η απόφαση να μην πωληθεί το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Πολιτικό ήταν το κίνητρο και για τις δύο αποφάσεις και όχι οικονομικό. Η κυβέρνηση βλέπει ότι τα πράγματα σφίγγουν και επιθυμεί να ισχυροποιήσει τη θέση της και την παρουσία της στο γεωπολιτικό επίπεδο τόσο στην Αλεξανδρούπολη όσο και στη Μεσόγειο.
Ανακοινώσεις πριν από τις εκλογές
Οι γνώστες της υπόθεσης υποστηρίζουν ότι η ανακοίνωση Μητσοτάκη για το φυσικό αέριο δεν έγινε για να αλλάξει η ατζέντα. Ενδεχομένως επισπεύσθηκε αλλά ήταν στο πρόγραμμα . Κι αυτό γιατί το νορβηγικό πλοίο που θα διεξάγει την έρευνα είναι εδώ και ημέρες στην περιοχή και προετοιμάζεται καθώς ο Οκτώβριος είναι ο μήνας κατά τον οποίον συνήθως εκκινούν τέτοιου είδους έρευνες. Από εκεί και πέρα η εταιρεία είναι σε θέση -αν υπάρξει και η σχετική ανταπόκριση της κυβέρνησης σε νομοθετικές παρεμβάσεις που ενδέχεται να ζητηθούν- θα είναι σε θέση να έχει ασφαλές συμπέρασμα στα τέλη Μαρτίου αρχές Απριλίου. Λίγο πριν από τις εκλογές δηλαδή.
Κόντρα με Μαρινάκη και ολιγάρχες
Από εκεί και πέρα, προχθές το βράδυ ήταν ο Βαγγέλης Μαρινάκης αυτός που επέλεξε να κηρύξει πόλεμο κατά του Μαξίμου. Χθες ο Πρωθυπουργός σήκωσε το γάντι όχι μόνο απέναντι στον Β.Μαρινάκη αλλά γενικώς απέναντι στους ολιγάρχες Στη συνέντευξη μίλησε ανθρώπους που έχουν ομάδες και ΜΜΕ και νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν. Αλλά και μετά, έξι tweet μέτρησα όλα κι όλα από το προφίλ του Πρωθυπουργού. Το ένα που επέλεξε το Μαξίμου έγραφε «Η κυβέρνηση έχει λαϊκή νομιμοποίηση. Εκλεγόμαστε από τον λαό. Θέλουμε τους επιχειρηματίες συμμέτοχους στην προσπάθεια προόδου της χώρας. Δεν είναι όμως ούτε υποβολείς μας, ούτε είναι φορείς των δικών τους συμφερόντων που πιέζουν την κυβέρνηση για να γίνει το δικό τους χατίρι».
Η απάντηση Μαρινάκη
Αργά χθες το βράδυ ο Βαγγέλης Μαρινάκης απάντησε στον Πρωθυπουργό. Αρκετά κλικ κάτω από την αρχική δήλωση Βρέντζου προχθές το βράδυ, ο κ. Μαρινάκης τόνισε ότι ο Πρωθυπουργός επιβάλλεται να βρει την τόλμη, να κινήσει γη και ουρανό, ώστε να διαλευκάνει αυτή την τόσο νοσηρή υπόθεση και να φέρει ενώπιον της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης τους υπαίτιους αυτής της τόσο άθλιας ιστορίας που νοθεύει τη Δημοκρατία και υπονομεύει τους θεσμούς». Είπε βέβαια και κάτι ακόμα. Ότι δεν αρκεί ο Πρωθυπουργός να αρνείται την εμπλοκή του. Πρέπει με πράξεις να αποδείξει ότι θέλει φως.
Κάλυψη σε κανέναν
Σε αυτό το κλίμα και για όσους θέλουν να διαβάζουν πίσω από τις γραμμές η ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου στο briefing των πολιτικών συντακτών είχε είδηση. «Αν όσα αναφέρονται αποδειχθούν, τότε θα πρέπει να αποδοθούν οι δέουσες ευθύνες, σε κάθε επίπεδο. Και να διωχθούν απηνώς όσοι παρανόμησαν και όσοι στράφηκαν εναντίον του δημοσίου συμφέροντος» είπε. Όπου απηνώς σημαίνει και χωρίς οίκτο. Και λίγη ώρα αργότερα όταν ερωτήθηκε συγκεκριμένα για τον Δημητριάδη άφησε επί της ουσίας να εννοηθεί ότι αν προκύψει στοιχείο το Μαξίμου δεν θα διστάσει να θυσιάσει ακόμα και έναν συγγενή.
Το ξεψάχνισμα των sms
Τα sms τους έψαξαν οι περισσότεροι εκ των 31 , μόλις είδαν το όνομά τους στη λίστα που δημοσίευσε η εφημερίδα Documento. Και άρχισαν να ψάχνουν ένα προς ένα τα sms από άγνωστο αποστολέα για τυχόν linksτα οποία τους είχαν αποσταλεί. Προφανώς και κάποιοι βρήκαν σχετικά μηνύματα, ενημέρωσαν αρμοδίως τους ανωτέρους, δεν μπορούσαν όμως να μπορούν να θυμηθούν αν είχαν πατήσει τον σχετικό σύνδεσμο.
Επανήλθε ο Τσίπρας
Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως επανήλθε δείχνοντας ότι δεν θα αφήσει περιθώριο στο Μαξίμου να πάρει ανάσα. Κατέθεσε χθες επικαιροποιημένη επίκαιρη ερώτηση στον Πρωθυπουργό προκειμένου να την απαντήσει στη Βουλή. Κι επειδή έγινε πολλή κουβέντα χθες με την απάντηση του Πρωθυπουργού ότι οι εκπρόσωποι των εταιρειών κλήθηκαν στη Βουλή , η αλήθεια είναι ότι κλήθηκαν από την εξεταστική. Ας μη σχολιάσουμε όμως το πως εξετάστηκαν. Το θέμα είναι ότι η αντιπολίτευση ζητά επανάκληση στην Επιτροπή Θεσμών. Με τα νέα δεδομένα η Νέα Δημοκρατία θα αυτοκτονήσει αν επιμείνει στην ίδια τακτική.
