top of page

Η μητέρα των μαχών στη Βουλή. Η «παγωμένη» χειραψία Μητσοτάκη- Καραμανλή και οι αιχμές Σαμαρά



Καλημέρα σας
Η μητέρα των μαχών στη Βουλή
Ως η μητέρα των μαχών χαρακτηρίζεται η σημερινή συνεδρίαση στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για τις παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ. Πολεμικός ο όρος αλλά δεν θα είμαστε μακριά. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στο στόχαστρο όλων των αρχηγών της αντιπολίτευσης . Η σύγκρουση αναμένεται σκληρή. Κακά τα ψέματα όμως, απόντος του Νίκου Ανδρουλάκη όλα τα φώτα θα πέσουν πάνω στους Κυριάκο Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα.
Το ενδιαφέρον στον Τσίπρα
Παραδόξως αυτό που οι περισσότεροι αναμένουν δεν είναι τόσο το τι θα πει ο Πρωθυπουργός όσο ο Αλέξης Τσίπρας. Για πολλούς η σημερινή συνεδρίαση είναι η τελευταία ευκαιρία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τι είναι αυτό που περιμένουν; Αν θα τραβήξει από το μανίκι τον άσο , δηλαδή συγκεκριμένα στοιχεία τα οποία θα στριμώξουν τον Πρωθυπουργό.
«Δεν θα έχετε ήσυχη ημέρα»
Στο στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας πάντως ετοιμάζονται για φουλ επίθεση. Ούτε άμυνα , ούτε ενοχικά. Κρατώ δύο πράγματα από όσα κατάφερα να «αλιεύσω» χθες. Συνεργάτες του Πρωθυπουργού έλεγαν ότι οι κοινοβουλευτικοί συντάκτες δεν θα έχουν ήσυχη ημέρα αλλά θα πρέπει να περιμένουν ένταση και αποκαλύψεις. Όταν ρώτησα τι αποκαλύψεις , μου είπαν «αν χρειαστεί, μπορεί να θυμηθούμε το 2017». Για να δούμε.
Παγωμένη χειραψία Μητσοτάκη-Καραμανλή
Κόσμος και κοσμάκης χθες στην ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στο Παλλάς για τα αποκαλυπτήρια του Ιδρύματος του πρώην Πρωθυπουργού. Η Νέα Δημοκρατία ήταν σύσσωμη εκεί. Από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρώην Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή ( οι δυο τους είχαν χειραψία δεν θα έλεγα και την πιο θερμή της γνωριμίας τους) , όλο το υπουργικό συμβούλιο και την Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Εκεί ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, ο πρέσβης των Η.Π,Α Τζωρτζ Τσούνης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος , ο Γιάννης Στουρνάρας, ο Γιάννης Μανιάτης στον οποίον ο Σαμαράς έκανε ειδική αναφορά για τους υδρογονάνθρακες.
Οι αιχμές Σαμαρά
Ο Σαμαράς σε μια ομιλία με έντονο το πατριωτικό στοιχείο έκλεισε με μήνυμα ενότητας της παράταξης ενόψει εκλογών. Δεν έλειψαν βέβαια και οι πολλές μπηχτές. Για τις υποκλοπές είπε ότι δεν μπορεί να πιστέψει ότι έχουν γίνει αυτά που καταγγέλλονται διότι αν επιβεβαιωθούν θα είναι εκτροπή. Τόνισε ότι το μεταναστευτικό δεν μπορεί να λύσει το δημογραφικό , δήλωση την οποία παλαιότερα είχε κάνει ο κ. Μητσοτάκης .
Άφησε για μια ακόμη φορά σαφέστατη αιχμή κατά του Νίκου Δένδια για τη φράση δεν θα τρυπήσουμε τον βυθό για να βρούμε υδρογονάνθρακες και τέλος έπλεξε με νόημα το εγκώμιο Καραμανλή λέγοντας ότι στις Πρέσπες δεν βρέθηκε ένας Καραμανλής να βάλει βέτο.

Ανάγκη επανίδρυσης της Ευρώπης
Αν κάτι πάντως προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση ήταν το άγριο σφυροκόπημα Σαμαρά στην Ευρώπη για τις αποφάσεις της στα ενεργειακά. Αποδόμησε την απόφαση για πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο υποστηρίζοντας ότι στο τέλος η Ευρώπη θα αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο από τρίτες χώρες και μάλιστα σε ακριβότερη τιμή. Και κλείνοντας εκεί έριξε τη βόμβα ότι ήρθε η ώρα για μια νέα συνθήκη επανίδρυσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πολλοί το άκουσαν , λίγοι το κατάλαβαν .

Αποθεώθηκε ο Φλώρος
Ανάμεσα στα πολλά και ενδιαφέροντα που έγιναν χθες στο «Παλλάς» ήταν και το μήνυμα στήριξης του σκληρού δεξιού ακροατηρίου στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο . Λίγες ημέρες μετά τα δημοσιεύματα πως ήταν στόχος της ΕΥΠ αλλά και «εχθρικά» προς αυτόν δημοσιεύματα σε μερίδα του φιλοκυβερνητικού τύπου ο Φλώρος αποθεώθηκε με εντονότατο χειροκρότημα όταν τον προσφώνησαν πριν από την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά.

Στο μυαλό του Ανδρέα Λοβέρδου
Κάποια μύγα πρέπει να πετούσε χθες στη Βουλή και πήγε και τσίμπησε τον Ανδρέα Λοβερδο. Πως αλλιώς να εξηγηθούν τα όσα είπε σε τηλεδιάσκεψη με Ολλανδούς βουλευτές μέλη της επιτροπής εξωτερικών περί αποστρατικοποίησης των νησιών; Χωρίς να είναι καν κυβερνητικός βουλευτής ο Λοβερδος άρχισε να λέει ότι η Ελλάδα συζητά την απομάκρυνση των Ενόπλων Δυνάμεων από τα νησιά , αν και η Τουρκία συμφωνήσει να αποσύρει τη στρατιά του Αιγαίου. Οι Νεοδημοκράτες «πάγωσαν» και υπό τον φόβο να θεωρηθεί απο τους Ολλανδούς πως αυτή είναι η εθνική θέση τον λόγο πήρε ο Γιώργος Κουμουτσάκος ο οποίος αφού ζήτησε να καταγράφει η θέση του στα πρακτικά κι ενώ είχε αποχωρήσει ο Λοβερδος είπε πως αυτή δεν είναι η άποψη της ελληνικής κυβέρνησης. Τώρα τι είχε στο μυαλό του ο Λοβερδος και είπε όσα είπε μόνο αυτός το ξέρει. Πάντως και στο ΠΑΣΟΚ απο ό,τι έμαθα δεν ξετρελάθηκαν.




35 views0 comments
bottom of page