top of page

Γιατί ο Μητσοτάκης θέλει εκλογές τον Ιούνιο. Η γαλάζια απροθυμία στήριξης στον ΣυρίγοΚαλημέρα σας,
Επιστροφή στα θρανία για τους μαθητές και στα έδρανα για τους βουλευτές έχει η σημερινή ημέρα. Τουλάχιστον οι μεν πρώτοι ξέρουν πότε κλείνουν τα σχολεία. Οι δεύτεροι θα περιμένουν με ανυπομονησία τις αποφάσεις του Πρωθυπουργού για το πότε θα κλείσει τη Βουλή.
Γιατί ο Μητσοτάκης θέλει εκλογές Ιούνιο
Όλος ο κόσμος μιλάει για εκλογές τον Απρίλιο. Όχι ότι έχουν κάτι δεδομένο. Οι περισσότεροι διακινούν ευσεβείς πόθους. Τα έχουμε ξαναπεί. Οι βουλευτές πιέζουν για εκλογές όσο το δυνατόν συντομότερο καθώς κατά το κοινώς λεγόμενο είχαν πιστέψει το σενάριο των πρόωρων εκλογών και έχουν ήδη ξεπαραδιαστεί σε περιοδείες, επισκέψεις, κεράσματα και πολιτικά γραφεία. Ας δούμε όμως την πραγματικότητα λίγο πιο ρεαλιστικά.

***

Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προεξάρχοντος -όπως μου είπαν- του Αλέξη Πατέλη κυριαρχεί η εκτίμηση ότι η άνοιξη θα είναι η περίοδος αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού. Αν αυτή συνοδευθεί και από το πιθανό τέλος του πολέμου στην Ουκρανία τότε η κατάσταση και σε επίπεδο τιμών θα εξομαλυνθεί . Προκειμένου η κατάσταση να αποτυπωθεί ως μόνιμη στην αίσθηση των πολιτών θα χρειαστεί να παρέλθουν 1-2 μήνες. Αυτό εξηγεί και την πληροφορία, η οποία εσχάτως διακινείται εντόνως πως ο Πρωθυπουργός επιθυμεί εκλογές -μάλλον δεύτερες- τον Ιούνιο.
Αυστηρό χρονοδιάγραμμα
Η επιβεβαίωση αυτού του σεναρίου προϋποθέτει πρώτη κάλπη το αργότερο στα μέσα Μαΐου και διάλυση της Βουλής γύρω στις 15 Απριλίου. Δεν θα απέκλεια καθόλου η Βουλή να διαλυόταν για παράδειγμα τη Μεγάλη Τετάρτη 12 Απριλίου . Γιατί το λέω; Διότι έμπειροι κοινοβουλευτικοί υποστηρίζουν ότι για να ψηφίσει η κυβέρνηση τα 30 νομοσχέδια που θέλει απαιτούνται περίπου τρεις μήνες. Από όσο μπορώ να γνωρίζω από το ρεπορτάζ τα 30 νομοσχέδια όχι απλώς ισχύουν αλλά η γραμματεία της κυβέρνησης έχει θέσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα με ακρίβεια ημέρας στους Υπουργούς ακόμα και για το πότε θα ανεβάσουν τα νομοσχέδια στη διαβούλευση.
«Γαλάζια» απροθυμία στήριξης για Συρίγο
Προκάλεσαν μεγάλη αναταραχή στο εσωτερικό της Ν.Δ οι δηλώσεις του Υφυπουργού Παιδείας Άγγελου ο οποίος επιμένοντας να μιλά συνεχώς για θέματα τα οποία δεν αφορούν στο χαρτοφυλάκιό του ήταν δεδομένο πως κάποια στιγμή θα έπεφτε σε γκάφα. Και έπεσε λέγοντας ότι είναι καλό η Τουρκία να πάρει τα F16. Οι ομογενείς στις Η.Π.Α άρχισαν να βράζουν , το ίδιο και οι Κύπριοι , το ίδιο και οι γαλάζιοι βουλευτές , οι οποίοι έστειλαν και ένα μηνυματάκι στο Μαξίμου ότι δεν έχουν και μεγάλη όρεξη να στηρίξουν τον κ. Συρίγο στις τηλεοπτικές τους εμφανίσεις . Δημόσιο άδειασμα του Συρίγου πάντως δεν υπήρξε. Τουλάχιστον μέχρι χθες.

Οι εκπλήξεις της Ν.Δ
Τα ψηφοδέλτια έχουν αρχίσει να καταρτίζονται. Εκτός από τις εκπλήξεις του ΣΥΡΙΖΑ , εκπλήξεις ετοιμάζει και η Νέα Δημοκρατία. Ήδη στο λεκανοπέδιο ψήνονται δύο πολύ μεγάλα ονόματα. Ένα από τον καλλιτεχνικό και ένα από τον αθλητικό χώρο. Αναφέρομαι σε ονόματα τα οποία δεν έχουν «παίξει» μέχρι σήμερα.

Στο επόμενο δεκαήμερο η ομαλοποίηση στα φάρμακα
Εντός του προσεχούς δεκαημέρου εκτιμά η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ότι θα επέλθει η ομαλοποίηση στην αγορά φαρμάκου. Από σήμερα το πρωί 90.000 σκευάσματα εισπνεομένων φαρμάκων θα αρχίσουν να μπαίνουν στην αγορά . Οφείλω πάντως να σας μεταφέρω -όπως μου τη μετέφερε ο ίδιος -την άποψη συνταξιούχου μεγαλοστελέχους της ελληνικής βιομηχανίας πως ο Πλεύρης έσωσε πολύ κόσμο με την απόφαση για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση φαρμάκων και αντιβιωτικών. Οι φαρμακοποιοί πάλι ήταν στα κάγκελα. Παρεμπιπτόντως τους συναντά σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας.
52 views0 comments
bottom of page