top of page

Βγήκαν τα «γαλάζια μαχαίρια» στην Α’ Αθηνών. Οι νέες ρυθμίσεις για το ιδιωτικό χρέος

Καλημέρα σας,
Βγήκαν τα «γαλάζια μαχαίρια» στην Α΄Αθηνών
Όσο πλησιάζουμε στις εκλογές το κλίμα η αντιπαράθεση θα παίρνει και εσωκομματικά χαρακτηριστικά. Χθες για παράδειγμα στη Νέα Δημοκρατία έγινε χαμός επειδή σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στα Παραπολιτικά ο Υπουργός Τουρισμού άρχισε να λέει πόσο καλές σχέσεις έχει με τους ανθυποψηφίους του στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο της Α’ Αθηνών επειδή είναι μαχητές της παράταξης. Και ανέφερε την Όλγα Κεφαλογιάννη, τον Νικήτα Κακλαμάνη, τον Θάνο Πλεύρη και τον Άγγελο Συρίγο. Όχι όμως και τον λόγω και των κοινών κομματικών αγώνων που έχουν δώσει. Μόνο που τους ανέφερε όλους εκτός από τον Κυριάκο Πιερρακάκη.
Η απουσία αναφοράς του Πιερρακάκη δεν γινόταν να μην επισημανθεί από τους δημοσιογράφους. Τι απάντησε ο Κικίλιας για τον Πιερρακάκη; Ότι ο ίδιος «αγαπά» τους μαχητές της παράταξης αλλά γίνεται μια προσπάθεια διεύρυνσης του κόμματος προκειμένου να αντλήσει ψηφοφόρους από τους συγγενείς χώρους από τους οποίους προέρχεται ο Κυριάκος Πιερρακάκης. Δηλαδή το ΠΑΣΟΚ. Βγήκαν τα μαχαίρια κανονικά. Προφανώς και στο Μαξίμου δεν άρεσε η συγκεκριμένη αναφορά. Την ίδια ώρα πάντως ακούγεται γκρίνια για πριμοδότηση συγκεκριμένων υποψηφίων.

Νέα ρύθμιση για εξωδικαστικό
Νέα ρύθμιση για τον εξωδικαστικό μηχανισμό φέρνει η η κυβέρνηση. Ο Σταϊκούρας ανακοίνωσε χθες στη Βουλή ότι μέσω άμεσης νομοθετικής πρωτοβουλίας θα υποχρεώσει την αιτιολόγηση μη συναίνεσης στην πρόταση ρύθμισης που παράγει ο αλγόριθμος τόσο των χρηματοδοτικών φορέων όσο και του οφειλέτη και να πραγματοποιείται δημόσια ανάρτηση αυτής στην πλατφόρμα. Επίσης θα διευρυνθεί το πεδίο εφαρμογής του εξωδικαστικού μηχανισμού για να μπορούν να εντάσσονται οφειλέτες και με μία και μοναδική οφειλή, ενώ θα ενταχθούν και κοινές κατηγορίες οφειλών που μπορούν να ρυθμιστούν, όπως είναι οι οφειλές υπέρ τρίτων που εισπράττονται από τη φορολογική διοίκηση. Η σημαντικότερη ίσως ρύθμιση -αν έρθει- είναι η μείωση του επιτοκίου.
Φαίνεται πάντως ότι η κυβέρνηση δεν θα μείνει εκεί καθώς αντιμετωπίζει το ιδιωτικό χρέος ως τον μεγαλύτερο ίσως πονοκέφαλό της. Ο Σταϊκούρας μίλησε και για ρύθμιση η οποία θα έρθει μελλοντικά σε χρόνο που θα αποφασιστεί από την κυβέρνηση. Κάτι μου λέει ότι δεν θα είναι μετά τις εκλογές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επέστρεψε για να ψηφίσει «παρών»
Δεν επετεύχθη τελικά χθες η πολυπόθητη ευρεία πλειοψηφία στην τροπολογία Κασιδιάρη. Αργά το βράδυ ΝΑΙ είπαν μόνο Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ περιορίστηκε να δηλώσει «παρών». Ούτε ναι, ούτε όχι. Παρών. Επί της ουσίας δήλωσε ότι μετά τις αλλαγές που επέφερε ο Βορίδης δεν διαφωνούσε και τόσο με την τροπολογία αλλά λόγω κλίματος δεν ήθελε να πει και ναι σε κυβερνητική ρύθμιση. Με αυτό τον τρόπο ολοκλήρωσε την κοινοβουλευτική του παρουσία στις ψηφοφορίες. Έχει ένα ενδιαφέρον πάντως το ότι επέστρεψε μόνο και μόνο για να πει «παρών».

Σοκ στη Βουλή
Σε σοκ ήταν χθες η Βουλή με την αναγγελία θανάτου του βουλευτή Χανίων της Ν.Δ Μανούσου Βολουδάκη . H μοίρα τα έφερε έτσι και χθες πρώτος ομιλητής στη Βουλή μετά την ανακοίνωση θανάτου ήταν ο Σπήλιος Λιβανός. Οι δύο άνδρες, στενοί φίλοι και παλαιοί συμμαθητές είχαν συγκρουστεί άγρια προ μηνών στη Βουλή όταν ο Λιβανός ως Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης άφησε υπαινιγμούς κατά τη διάρκεια συζήτησης ερώτησης του Βολουδάκη για υποστήριξη επιτηδείων οι οποίοι υφαρπάζουν αγροτικές ενισχύσεις. Χθες με δάκρυα στα μάτια ο Λιβανός από του βήματος της Βουλής παραδέχθηκε το λάθος του και ζήτησε συγγνώμη.
Ο γ.γ του ΕΟΤ α΄αναπληρωματικός
Τη θέση του Βολουδάκη στη Βουλή αναμένεται εκτός απροόπτου να καταλάβει ένας άνθρωπος γνωστός στην αγορά και δη την τουριστική. Πρώτος αναπληρωματικός στα Χανιά είναι ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης. Σε πρόσφατες δηλώσεις του πάντως είχε δηλώσει ότι μετά από συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό δεν θα ήταν υποψήφιος στις εκλογές του 2023.
43 views0 comments
bottom of page