top of page

Σε καθεστώς απόλυτης θολότητας το πολιτικό σκηνικό. Η δύσκολη θέση Καραμανλή

Καλημέρα σας.
Θολό τοπίο
Η πολιτική κατάσταση στη χώρα έχει μπει σε καθεστώς απόλυτης θολότητας. Είτε στο σενάριο της 9ηςΑπριλίου , είτε στο σενάριο του Μαΐου μετράμε μέρες για τη διάλυση της Βουλής και η επίδραση του τραγικού δυστυχήματος είναι καταλυτική στις πρώτες μετρήσεις. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι ένα από τα ερωτήματα που κάνουν οι εταιρείες στους ψηφοφόρους είναι αν το δυστύχημα μπορεί να αποτελέσει κριτήριο για την αλλαγή της στάσης τους. Η απάντηση «ΝΑΙ» είναι συντριπτικά μεγάλη και αφορά κυρίως σε όσους δήλωναν ότι μάλλον θα ψήφιζαν Ν.Δ και σε δεύτερο βαθμό ΣΥΡΙΖΑ.
Η ελπίδα της Ν.Δ
Τα πράγματα ενδεχομένως να αλλάξουν. Αν μάλιστα ο Πρωθυπουργός επιβεβαιώσει τις διαρροές και κινηθεί σε λογική εκλογών Μαΐου -Ιουλίου τότε ο χρόνος είναι πολύς. Με τα σημερινά δεδομένα πάντως προοπτική αυτοδυναμίας δεν φαίνεται για κανέναν . Στη Νέα Δημοκρατία πάντως ελπίζουν -και το λένε ανοικτά- ότι αν οι πρώτες φανερές δημοσκοπήσεις δείξουν απομάκρυνση από την αυτοδυναμία και περιπέτειες τότε μια μάζα ψηφοφόρων προκειμένου να μην επιστρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ έστω και με βαριά καρδιά θα ψηφίσει Ν.Δ.
Μια ακόμα μέτρηση η οποία ολοκληρώθηκε χθες έδειξε πτώση ποσοστών για τη Νέα Δημοκρατία κατά 4 μονάδες και μικρές απώλειες ΣΥΡΙΖΑ. Κάπου κοντά στο 32% η Ν.Δ κάπου κοντά στο 27% ο ΣΥΡΙΖΑ.
Σε τέλμα το κυβερνητικό έργο
Σε κάθε περίπτωση το συνολικό κυβερνητικό έργο έχει τελματώσει. Η ιδέα του επιτελικού κράτους και η άποψη πως όλα περνούν από το Μαξίμου δείχνει τα πρώτα αρνητικά στοιχεία της. Με το Μαξίμου -αυτονοήτως- να ασχολείται αποκλειστικά με τους σιδηρόδρομους όλα μα όλα τα υπόλοιπα θέματα των Υπουργείων έχουν πάει πίσω. Χθες στη Βουλή Υπουργός μονολογούσε: «Δεν τολμώ να πάρω τηλέφωνο να μεταφέρω αντιδράσεις φορέων σε νομοσχέδιο». Δεν έχει κι άδικο.
Υπουργοί και βουλευτές πιέζουν για εκλογές
Ίσως αυτός είναι και ο λόγος που Υπουργοί, οι οποίοι βλέπουν ότι έχουν ξεμπερδέψει με εκκρεμότητες αλλά και βουλευτές οι οποίοι έχουν ξεπαραδιαστεί στον προεκλογικό αγώνα πιέζουν για εκλογές αμέσως. Χθες πάντως το Μαξίμου έδωσε σήμα σε δύο Υπουργεία να ετοιμάσουν νέα νομοσχέδια, δείγμα ότι η σκέψη για μετάθεση των εκλογών τον Μάιο κυριαρχεί.

Πονοκέφαλος ο όγκος των διαδηλώσεων
Όπως γράφαμε χθες ο όγκος των διαδηλώσεων θα έπαιζε καταλυτικό ρόλο στις αποφάσεις του Μεγάρου Μαξίμου. Οι διαδηλώσεις ήταν μεγαλειώδεις. Κατέβηκε πολύς κόσμος στους δρόμους σε όλη την Ελλάδα. Το μήνυμα που έλαβε το Μαξίμου είναι ότι η κατάσταση ούτε ωραιοποιείται , ούτε συγκαλύπτεται. Αυτός είναι πιθανότατα και ο λόγος που νέος Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιώργος Γεραπετρίτης δεν μίλησε για δυστύχημα στα Τέμπη αλλά για έγκλημα.

Σε δύσκολη θέση ο Καραμανλής
Αν η κρίση του Μαξίμου είναι πως πρόκειται περί εγκλήματος δεν μπορώ να φανταστώ πως ο τέως Υπουργός Κώστας Καραμανλής θα είναι ξανά στα ψηφοδέλτια. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πήρε απόσταση από όσα έλεγε στη Βουλή πριν το δυστύχημα, ο Γεραπετρίτης μίλησε για έγκλημα, μέχρι και ο καραμανλικός Ρουσόπουλος είπε ότι το 2009 όταν ο ίδιος κατηγορήθηκε δεν κατέβηκε στις εκλογές. Ποιος να το έλεγε ότι ο μόνος που θα στήριζε έναν Καραμανλή θα λεγόταν Άδωνις;
Μέχρι αύριο η εισήγηση για κατώτατο μισθό
Στη γραμματεία της Κυβέρνησης , η οποία με τη σειρά της θα διαβιβάσει στο Υπουργικό Συμβούλιο θα καταθέσει μέχρι αύριο την εισήγησή του για τον κατώτατο μισθό ο Υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης. Η σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού αφορά αποκλειστικά στα ζητήματα του σιδηρόδρομου . Από εκεί και πέρα, σε κάθε περίπτωση εντός Μαρτίου το υπουργικό συμβούλιο είτε δια περιφοράς είτε με δια ζώσης συνεδρίαση θα δώσει την έγκριση και θα ανάψει το πράσινο φως για τις ανακοινώσεις.
41 views0 comments
bottom of page