top of page

Οι «Δημητρούλες» του ΣΥΡΙΖΑ. Η κοινή παρουσία Μητσοτάκη, Καραμανλή , Σαμαρά στο Ζάππειο

Καλημέρα σας.
Οι «Δημητρούλες» του ΣΥΡΙΖΑ
Ο Βαρουφάκης έχει τη Δήμητρα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τις «Δημητρούλες» του. Ήρθε χθες στη δημοσιότητα ένα σχέδιο της συνιστώσας των 53 για πληρωμές σε συμπληρωματικά τοπικά νομίσματα προκειμένου να ενισχυθεί η περιφερειακή ανάπτυξη και να καλυφθούν χρηματοδοτικά κενά που θα προκύψουν από τραπεζική χρηματοδότηση. Πρόκειται για κείμενο της συνιστώσας των 53 , χαρακτηριζόμενο ως κείμενο συμβολή στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Σύρεται στην ατζέντα της Ν.Δ
Το πρόβλημα για την Κουμουνδούρου δεν είναι αυτό καθ’αυτό το κείμενο το οποίο άλλωστε απερρίφθη και δεν συμπεριελήφθη καν στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Το πρόβλημα είναι ότι για μια ακόμα φορά, πολλοστή στην τρέχουσα προεκλογική περίοδο αναγκάζεται να ακολουθεί την ατζέντα που στήνει η Νέα Δημοκρατία και να απολογείται. Γιατί το κείμενο μπορεί να απορρίφθηκε , αποκάλυψε ωστόσο ότι την ώρα που ο Τσίπρας αποδοκιμάζει Βαρουφάκη για τις εμμονές του στο εσωτερικό του κόμματό του υπάρχουν πολλοί μικροί Βαρουφάκηδες. Εξ ου και αναφέρθηκα σε «Δημητρούλες».
Αποστάσεις Τσακαλώτου
Η μεγάλη συζήτηση προκλήθηκε επειδή στο θεωρητικό αυτό κείμενο αναφέρονται ως συντάκτες , πρωτοκλασάτα στελέχη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Έσπευσε να πάρει αποστάσεις μιλώντας για συλλογικό θεωρητικό κείμενο και θύμισε ότι ο ίδιος πάλεψε για να μείνει η χώρα στο ευρώ.
Τα τοπικά νομίσματα
Την ιστορία των συμπληρωματικών τοπικών νομισμάτων πάντως δεν τη σκέφτηκαν ξαφνικά στον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε είναι οι 53 οι εμπνευστές της. Εφαρμόστηκε σε περιόδους κρίσεων και εφαρμόζεται ακόμα και σήμερα ως άτυπο ανταλλακτικό μέσο στη χώρα των Βάσκων ή στη Γαλλία. Δεν δημιουργεί γενικευμένη αγοραστική δύναμη καθώς χρησιμοποιείται σε περιορισμένα προϊόντα και περιορισμένο χώρο . Επί της ουσίας για να ευνοήσει την αγορά τοπικών προϊόντων και να ενισχύσει την περιφερειακή ανάπτυξη σε τοπικής κλίμακας γεωγραφικές περιοχές. Το θέμα είναι γιατί οι 53 του ΣΥΡΙΖΑ ένιωσαν την ανάγκη να το επαναφέρουν έναν μήνα πριν από τη διάλυση της Βουλής.
Νέα δημοσκόπηση
Νέα δημοσκόπηση -κάθε μέρα και από μία θα έχουμε τώρα- της ALCO για τον ALPHA παρουσιάστηκε χθες. Στην αναγωγή επί των εγκύρων, η ΝΔ συγκεντρώνει 32.3%, ο ΣΥΡΙΖΑ 25.7% , το ΠΑΣΟΚ 9%, το ΚΚΕ 6.3% , η Ελληνική Λύση 3.7% και το ΜεΡΑ25 3.2%. Σε αυτά υπάρχει και σημαντικό μερίδιο αναποφασίστων κοντά στο 12%, το οποίο σημαίνει ότι λογικά τα ποσοστά Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ θα είναι σαφώς μεγαλύτερα.
Αισιοδοξία στον ΣΥΡΙΖΑ
Στον ΣΥΡΙΖΑ πάντως είναι πολύ αισιόδοξοι για τα ποσοστά της κάλπης. Το βασίζουν στις συγκεντρώσεις , οι οποίες -λένε – είναι πιο μαζικές από το 2019 . Κι αν -επίσης λένε- τώρα κάνουμε πιο μαζικές συγκεντρώσεις από το 2019 , λογικό είναι και το ποσοστό να είναι μεγαλύτερο από το 2019 . Μια τέτοια συγκέντρωση έγινε την Κυριακή στην Αγία Παρασκευή. Κι εκεί όπως πληροφορήθηκα ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για να ακούσει την καθηγήτρια Αθηνά Λινού και όχι τους εν ενεργεία βουλευτές.
Κοινή εμφάνιση Μητσοτάκη, Καραμανλή, Σαμαρά
Στη Νέα Δημοκρατία ασχολούνται μόνο με τη σημερινή κοινή εμφάνιση Μητσοτάκη, Καραμανλή , Σαμαρά στο Ζάππειο. Οι τρεις «γαλάζιοι» πρώην Πρωθυπουργοί θα μιλήσουν στην εκδήλωση για την Ημέρα της Ευρώπης. Οι κακές γλώσσες σχολίασαν ότι η Ευρώπη είναι ίσως το μόνο στο οποίο συμφωνούν μεταξύ τους .
Αν και εφ’ όσον
Ό,τι κι αν λέει ο Βελόπουλος στη Νέα Δημοκρατία έχουν αποφασίσει να μην ασχοληθούν μαζί του πριν από την κάλπη της 21ης Μαΐου. Μετά από αυτή μπορεί, αν και εφόσον προκύψει ανάγκη. Αν και εφόσον.
Για νέο Μνημόνιο προειδοποιεί ο Αλέκος Παπαδόπουλος
Εμφανίστηκε χθες ο πάλαι ποτέ Υπουργός των κυβερνήσεων Σημίτη Αλέκος Παπαδόπουλος κρούοντας τον κίνδυνο του κινδύνου για την πορεία των δημοσιονομικών. Με ανοικτή επιστολή προς τους αρχηγούς των τριών μεγάλων κομμάτων επί της ουσίας είπε ότι τα στοιχεία μαγειρεύονται και ωραιοποιούνται και πως τα πράγματα δεν είναι όσο ρόδινα φαίνονται. Άφησε και έναν υπαινιγμό για νέο Μνημόνιο.
Στη Βουλή ο Καμμένος
Μετά τη διάλυσή της η Βουλή είναι σχεδόν άδεια. Φαίνεται πως αυτό περίμενε ο Πάνος Καμμένος για να μην έχει και καμιά δυσάρεστη συνάντηση. Έτσι, χθες ο πρώην συγκυβερνήτης εμφανίστηκε στη Βουλή , κατευθύνθηκε στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας που βρίσκεται στο Κοινοβούλιο και αποχώρησε. Σχολιάστηκε από τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες που τον είδαν το ότι ήταν στα καλύτερά του από φυσική κατάσταση αλλά και το κυπαρισσί κοστούμι που φορούσε. «Τώρα πιά μπορώ να φοράω ό,τι θέλω» είπε και αποχώρησε χωρίς πολιτικό σχόλιο.
Ομαλότητα;
Η προεκλογική συγκέντρωση Ερντογάν προκάλεσε ανησυχία στην Αθήνα. Τόσο στην κυβέρνηση όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ. Είχαν πειστεί όλοι για το άνετο της νίκης Κιλιντσάρογλου. Η συγκέντρωση Ερντογάν έδειξε ότι δεν έχει παραδώσει τα όπλα. Η ανησυχία δεν έγκειται στο ποιος θα κερδίσει τις εκλογές αλλά στο πόσο εύκολο είναι να επικρατήσει ομαλότητα στη γειτονική χώρα αν το αποτέλεσμα είναι οριακό είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση.

36 views0 comments
bottom of page