top of page

Παγίδα Τσίπρα σε Μητσοτάκη. Το «στεγνό δόσιμο» του Σμυρλή από το ΥΠΕΞ και η ενόχληση για ΒαρβιτσιώτηΚαλημέρα σας
Η παγίδα του Τσίπρα
Χθες ο Αλέξης Τσίπρας επεχείρησε το colpo grosso στη Βουλή. Στοιχεία για τις υποκλοπές δεν αποκάλυψε ωστόσο επέμεινε να ερωτά τον Πρωθυπουργό αν η ΕΥΠ παρακολούθησε Υπουργούς ή τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων. Προειδοποίησε μάλιστα τον Πρωθυπουργό ότι αν πει όχι και αποδειχθεί ότι εψεύσθη θα πρέπει αμέσως να παραιτηθεί . Στη Νέα Δημοκρατία θεώρησαν ότι ο Τσίπρας προσπάθησε να αποσπάσει την αρνητική απάντηση του Πρωθυπουργού ώστε τα δημοσιεύματα της Κυριακής να τον εκθέσουν. Ακόμα και για συνομιλίες οι οποίες είναι έτοιμες να δημοσιευθούν μίλησαν κάποιοι. Ο Μητσοτάκης δεν έπεσε στην παγίδα. Έστω και με τον άγαρμπο τρόπο της αποχώρησης το απέφυγε.
Μια χαρά λειτούργησε πάντως η χθεσινή κόντρα και για τον Μητσοτάκη και για τον Τσίπρα. Στοιχεία δεν είχαμε. Μόνο πρόγευση του πως θα κυλήσει η προεκλογική περίοδος με αντιπαράθεση χωρίς φραγμούς. Απόντος του Νίκου Ανδρουλάκη οι δυο τους θα επιδιώξουν να έχουν κι άλλες τέτοιες συγκρούσεις με σκοπό την πόλωση και τη συσπείρωση του κομματικού ακροατηρίου.
«Έδωσαν» τον Σμυρλή
Είχε κι άλλα περίεργα η χθεσινή ημέρα . Όπως για παράδειγμα ότι μεσούσης της συνεδρίασης της Βουλής «έσκασε» μέσω New York Times η είδηση ότι το ΥΠΕΞ -με παραδοχή του Υπουργείου- είχε δώσει άδεια στην Intellexa για εξαγωγή του Predator στη Μαδαγασκάρη. Εδώ αρχίζουν τα ωραία. Η αντίδραση του Υπουργείου έδινε «στεγνά» τον Γενικό Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας και Πρόεδρο του Enterprise Greece Γιάννη Σμυρλή λέγοντας ότι η Γενική Γραμματεία έδωσε τις άδειες.
***
Για όσους κατάφεραν να διαβάσουν πίσω από τις γραμμές η μάχη που δόθηκε χθες ήταν το ΥΠΕΞ να φανεί ότι βγαίνει μπροστά και οι όποιες ευθύνες να μη φτάσουν μέχρι τον αρμόδιο Υφυπουργό Φραγκογιάννη και ίσως και πιο ψηλά. Εξ ου και στη δήλωση γνωστοποιήθηκε ότι ο κ. Φραγκογιάννης κινητοποιήθηκε άμεσα και ζήτησε εσωτερικό έλεγχο με ερώτημα αν έχει παραβιαστεί κοινοτική ή εθνική νομοθεσία. Θα έχει ενδιαφέρον.
Ο Τσίπρας θύμισε στις τράπεζες τι εστί ΣΥΡΙΖΑ
Επειδή τις τελευταίες ημέρες έγινε μεγάλη συζήτηση για την κόντρα του Μεγάρου Μαξίμου με τις τράπεζες, καλό θα ήταν και οι τραπεζίτες αν δεν είδαν τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή να ρίξουν μια ματιά στα πρακτικά. Διδακτικό θα είναι το αποτέλεσμα. Αν τους κακοφαίνονται όσα λένε ο Μητσοτάκης και ο Σταϊκούρας, φρόντισε χθες ο Αλέξης Τσίπρας να τους υπενθυμίσει ποια είναι η εναλλακτική. Ούτε λίγο ούτε πολύ ο Τσίπρας θύμισε ότι επί κυβέρνησης Μητσοτάκη ήρθε η τροπολογία για την ασυλία των τραπεζικών στελεχών και τη δίωξή τους για θέματα απιστίας μόνο κατ’έγκληση προαναγγέλλοντας ότι αν γίνει κυβέρνηση θα την καταργήσει. Εύκολα τα διλήμματα λοιπόν για τους τραπεζίτες.
Η ενόχληση για Βαρβιτσιώτη και η αντίδραση
Πληροφορούμαι ότι υπήρξε δυσαρέσκεια από αρκετούς στο Μαξίμου σε βάρος του αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη επειδή «τόλμησε» να εμπλακεί στην υπόθεση των γλυπτών του Παρθενώνα. Κάποιοι στο Μαξίμου είχαν την άποψη ότι αν υπάρξει θετική έκβαση πρέπει να την πιστωθεί αποκλειστικά ο Πρωθυπουργός με συνέπεια να «ξινίσουν» με τη συνάντηση του Βαρβιτσιώτη με τον Βρετανό Υφυπουργό Εξωτερικών Ντόχερτι και τη συζήτηση του θέματος. Ο Βαρβιτσιώτης πάντως έλεγε ότι χάρη σε αυτή τη συνάντηση , η επιστροφή των γλυπτών έγινε θέμα στα μεγαλύτερα μέσα του εξωτερικού.
Στην Αρκαδία ο Καραμανλής
Στην ορεινή Αρκαδία για πεζοπορία παρέα με παλαιούς του φίλους θα βρεθεί το τριήμερο ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Πληροφορούμαι ότι κάποιοι προσπάθησαν να μετατρέψουν την επίσκεψη σε λαϊκή πανήγυρη . Το έμαθε εγκαίρως ο Καραμανλής και φρόντισε να τους κόψει τον αέρα.
37 views0 comments
bottom of page