top of page

Γιατί ο πρωθυπουργός αποφάσισε εκλογές τον Μάιο. Τα στοιχεία φωτιά της πρώτης δημοσκόπησης

Καλημέρα σας,
Σε τέλμα διαρκείας το κυβερνητικό έργο
Η απόφαση του Πρωθυπουργού να μεταφέρει την πρώτη κάλπη για τον Μάιο επιβεβαιώνει αυτό που γράψαμε χθες για τέλμα στο κυβερνητικό έργο περίπου μέχρι τον Σεπτέμβριο. Μπορεί θεωρητικά ο Πρωθυπουργός να μίλησε για δέκα νομοθετήματα μέχρι τις εκλογές οι οποίες μάλλον θα γίνουν στα τέλη Μαΐου, η αλήθεια είναι ότι θα πρόκειται για τακτοποίηση μικροεκκρεμοτήτων. Τα Υπουργεία έχουν εκπληρώσει σε μεγάλο βαθμό τις μεγάλες νομοθετικές υποχρεώσεις και φαίνεται πως η Βουλή θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 25 Απριλίου χωρίς ιδιαίτερο έργο.
***
Η δήλωση του Πρωθυπουργού χθες μπορεί θεωρητικά να έκλεισε τα σενάρια εκλογών αλλά επί της ουσίας εγκαινίασε μια μακρά προεκλογική περίοδο , περίπου τεσσάρων μηνών , καθώς ως όλα δείχνουν η δεύτερη καθοριστική κάλπη θα στηθεί στις αρχές Ιουλίου. Αν συνυπολογιστεί πως μετά τις διπλές εκλογές η νέα κυβέρνηση -όποια πολιτική μορφή κι αν έχει- θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης στα μέσα Ιουλίου…καλό Σεπτέμβριο για να ξαναμπεί μπροστά η μηχανή.
Γιατί εκλογές τον Μάιο
Ο Πρωθυπουργός αποφάσισε εκλογές τον Μάιο για δύο λόγους. Τη δεδομένη χρονική στιγμή η κυβέρνηση καταγράφει απώλειες και πιθανή προκήρυξη εκλογών άμεσα θα προκαλούσε ακόμα μεγαλύτερες ερμηνευόμενη ως ασέβεια στους νεκρούς. Σε δεύτερο επίπεδο αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση δεν μπορεί να επιβάλλει ατζέντα. Το δυστύχημα κυριαρχεί και η κυβέρνηση σύρεται πίσω από αυτό. Για μια κυβέρνηση είναι μείζον ζήτημα να φτιάξει δική της ατζέντα σε προεκλογική περίοδο. Τώρα θα ήταν αδύνατο.
Οι απώλειες της κυβέρνησης
Η πρώτη δημοσκόπηση μετά τα Τέμπη , της MARC παρουσιάστηκε χθες από τον ΑNT1. Έδειξε τη μεγαλύτερη μηνιαία μεταβολή στο ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Το δυστύχημα επιδρά καταλυτικά με τη Νέα Δημοκρατία να καταγράφει μείωση των ποσοστών της κατά 2,9% και να πέφτει για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό σε δημοσκόπηση της MARC κάτω από το 30% και συγκεκριμένα στο 29,6% σε πρόθεση ψήφου. Αίσθηση προκαλεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε τώρα δεν μπόρεσε να έχε το παραμικρό όφελος. Αντιθέτως έχασε και -το έστω αμελητέο 0,1% - μένοντας στο 25%.
Προσωπικό πλήγμα για Μητσοτάκη -Τσίπρα
Η δημοσκόπηση -πάντα φωτογραφία της στιγμής- επιβεβαίωσε ότι η αυτοδυναμία απομακρύνεται. Οι επόμενες δημοσκοπήσεις θα είναι περισσότερο ενδεικτικές. Χθες ακόμα και ο κεντρικός παρουσιαστής του ΑΝΤ1 Νίκος Χατζηνικολάου εξέφρασε την ένστασή του για την αξιοπιστία της δημοσκόπησης , η οποία διεξήχθη εν θερμώ. Μεγάλος κερδισμένος ο Γιάνης Βαρουφάκης και το ΜεΡΑ25, το οποίο δείχνει να εδραιώνει την παρουσία του στη Βουλή. Αίσθηση επίσης προκαλεί η τεράστια πτώση στη δημοτικότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά 10% και του Αλέξη Τσίπρα κατά 5%. Είναι μεγαλύτερη από τις απώλειες των κομμάτων τους.
Το μεγάλο πλήγμα για τη Ν.Δ
Στη Νέα Δημοκρατία προφανώς και κράτησαν τα θετικά. Οι απώλειες όπως είπαν δεν είναι τεράστιες και μπορούν να αναπληρωθούν στους επόμενους μήνες. Περαιτέρω, δεν φαίνεται να υπάρχει απειλή από άλλο κόμμα. Κράτησαν δε ως ιδιαιτέρως σημαντικό το ότι δεν καταγράφεται κάποιο ρεύμα μετακίνησης από τη Ν.Δ προς άλλο κόμμα. Στη δεξαμενή των αναποφάσιστων πηγαίνουν όσοι φεύγουν από τη Ν.Δ. Σε κάθε περίπτωση η Ν.Δ έχασε 5% και στη συσπείρωση της. Το μεγάλο πλήγμα για τη Νέα Δημοκρατία είναι ότι εμφανίζει τεράστιες απώλειες στο κοινό ηλικίας 40-55 ετών. Πρόκειται για ομάδα η οποία ψήφιζε Ν.Δ αλλά και ηλικιακή ομάδα η οποία ταυτίστηκε περισσότερο με το δυστύχημα ως γονείς φοιτητών.
Νομοθετικό έργο
Η Βουλή θα συνεχίσει κανονικά από την προσεχή Δευτέρα με ψήφιση του νομοσχεδίου για το ογκολογικό νοσοκομείο Μαριάννα Βαρδινογιάννη, το νέο πλαίσιο για τις μεταμοσχεύσεις αλλά και το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Κουίζ
Ποιος Πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Ομάδας επέμενε μέχρι και ένα λεπτό πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 9 Απριλίου;
55 views0 comments
bottom of page