Στο τραπέζι αλλαγή του νόμου για τις εξωχώριες βουλευτών. Δεν απαντά ο Πρωθυπουργός στον Τσίπρα
Καλημέρα σας,
Γενική απεργία χθες και το πολιτικό σύστημα υπολειτούργησε και αυτό. Γι’αυτό τον λόγο σήμερα θα ασχοληθώ κυρίως με ένα ζήτημα το οποίο το πολιτικό σύστημα -εν συνόλω- θα βρει μπροστά του άμεσα.
Μπλόκο στα ψηφοδέλτια για τους αποδήμους επιχειρηματίες
Με αφορμή την υπόθεση Πάτση ξαναθυμηθήκαμε τον νόμο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ 4396/2016 με βάση τον οποίον ο βουλευτής ή παρένθετό του πρόσωπο τιμωρείται αυστηρότατα αν έχει συμμετοχή σε εταιρεία με έδρα την αλλοδαπή. Αυτός ήταν και ο λόγος που το πόθεν έσχες Πάτση τυλίχτηκε σε μια κόλλα χαρτί και παραπέμφθηκε στη δικαιοσύνη. Επειδή σε αυτό συμπεριλαμβάνονταν οι τρεις εταιρείες του βουλευτή με έδρα την Κύπρο. Ενόψει όμως της πρώτης εφαρμογής στις προσεχείς εκλογές της νέας συνταγματικής διάταξης, με την οποία μπορούν να ενταχθούν στα ψηφοδέλτια και απόδημοι Έλληνες το πρόβλημα είναι τεράστιο. Αν ο νόμος μείνει έτσι θα ισοδυναμεί με μπλόκο σε κάθε απόδημο επιχειρηματία.
Προβληματισμός στους απόδημους
Εξηγούμαι. Ο νόμος προβλέπει ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών και πρόστιμο μέχρι και 500.000 ευρώ για όποιον βουλευτή «συλληφθεί» να συμμετέχει έστω και με ελάχιστο ποσοστό σε εταιρεία της αλλοδαπής. Δείτε τώρα το σενάριο. Αν η διάταξη παραμείνει ως έχει, ποιος σώφρων απόδημος, ο οποίος ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα όχι σε κανέναν φορολογικό παράδεισο αλλά στον τόπο μόνιμης διαμονής του , ακόμα και σε κράτος που συνεργάζεται φορολογικά με την Ελλάδα θα δεχθεί να μπει σε ψηφοδέλτιο κόμματος όταν ξέρει ότι την επομένη της εκλογής του θα έλθει αντιμέτωπος με τις ανωτέρω ποινές; Για παράδειγμα -τυχαίο το παράδειγμα- Έλληνας ερευνητής, ο οποίος διαμένει στις Η.Π.Α και συμμετέχει σε startup επιχείρηση εμπίπτει στις διατάξεις του νόμου.
Δεν βρίσκουν υποψηφίους
Με δεδομένο ότι Έλληνες καθηγητές πανεπιστημίων, ερευνητές αλλά και επιχειρηματίες στις Η.Π.Α αλλά και στην Αυστραλία περιγράφουν ακριβώς το πλαίσιο εντός του οποίου τα κόμματα αναζητούν υποψηφίους από το εξωτερικό το ζήτημα έχει ήδη αρχίσει και απασχολεί τα κόμματα τα οποία βλέπουν ότι οι απόδημοι γνωρίζουν το πρόβλημα και ήδη έχουν εισπραχθεί οι πρώτες αρνήσεις από άτομα εγνωσμένου κύρους τα οποία βολιδοσκοπήθηκαν. Οι πληροφορίες του Sketch λένε ότι σε πρώτο στάδιο οι «συνταγματολόγοι» και οι νομικοί των δύο μεγάλων κομμάτων παραδέχονται ότι υπάρχει πρόβλημα.
Στο τραπέζι αλλαγή του νόμου
Κάπως έτσι στο τραπέζι βρίσκεται εδώ και λίγες ημέρες η συζήτηση για αλλαγή του νόμου. Με δεδομένο ότι διάταξη μόνο για τους αποδήμους δεν μπορεί να υπάρξει καθώς αυτό θα συνιστούσε ειδική μεταχείριση φαίνεται ότι πάμε για οριζόντια διάταξη . Για να γίνει όμως δύο είναι τα σενάρια. Είτε θα πρέπει κάποιος να προσφύγει στο ευρωπαϊκό δικαστήριο και να ζητήσει να πέσει η διάταξη του νόμου 4396/2016 ως αντίθετη με το κοινοτικό δίκαιο . Σε μια τέτοια περίπτωση θα προκαλείτο κενό νόμου, το οποίο θα έπρεπε να καλυφθεί με νέα νομοθετική διάταξη. Το δεύτερο σενάριο είναι να υπάρξει διακομματική συναίνεση είτε πριν είτε αμέσως μετά τις εκλογές προκειμένου το ζήτημα να λυθεί. Εκτιμώ ότι θα συμβεί το δεύτερο.
Χωρίς Ώρα Πρωθυπουργού
Η Βουλή ενημέρωσε χθες το γραφείο του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα ότι ο Πρωθυπουργός δεν θα απαντήσει αύριο στην επίκαιρη ερώτηση για τις υποκλοπές. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει πάντως και με νέα επίκαιρη ερώτηση.
Σήμερα κρίνεται η κλήση Δημητριάδη και λοιπών στη Βουλή
Σήμερα το μεσημέρι συνεδριάζει η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Εκεί η αντιπολίτευση αναμένεται να καταθέσει και επισήμως το αίτημα για την κλήση των καταγγελλομένων ως εμπλεκομένων στην υπόθεση των παρακολουθήσεων στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Αν αυτό επιβεβαιωθεί η σημερινή συνεδρίαση θα κρίνει και την οριστική ημερομηνία κλήσης των προσώπων (Δημητριάδη, Λαβράνου κλπ). Κι επειδή πλέον δεν τίθεται θέμα ΕΥΠ δεν αποκλείω καθόλου η συνεδρίαση να είναι ανοικτή.
