top of page

Η πρόβα συνεννόησης Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ και το μπάχαλο με τα ψηφοδέλτια

Καλημέρα σας
Επιδότηση επιτοκίων: Εντός τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο, εκτός τα επιχειρηματικά
Εν αναμονή των ανακοινώσεων των τραπεζών για το πρόγραμμα επιδότησης της αύξησης των επιτοκίων βρίσκεται και η κυβέρνηση. Χθες από τη Βουλή ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έδωσε δύο στοιχεία. Το πρόγραμμα θα αφορά μόνο δάνεια φυσικών προσώπων με τα επιχειρηματικά δάνεια να μένουν εκτός. Όπως είπε μέχρι εκεί μπορεί να πάει η περίμετρος που γίνεται αποδεκτή από τις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές. Το δεύτερο σημείο είναι ότι το πρόγραμμα θα αφορά και στα δάνεια σε ελβετικό φράγκο.
Πρόβα ευρύτερης συνεννόησης για Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ η τροπολογία Κασιδιάρη
Ψηφίζεται σήμερα από τη Βουλή η -κακώς- επονομαζόμενη τροπολογία Κασιδιάρη. Πεδίο για διευρυμένη συναίνεση δεν φαίνεται. Αντιθέτως. Σίγουρα δεν θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ , Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25. Προσωπικά θα κρατήσω ακόμα μικρή επιφύλαξη και για τη στάση του ΠΑΣΟΚ αν και εκτιμώ ότι στο τέλος θα ψηφίσει. Χθες στη συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής Επιτροπής ο Βορίδης απένειμε τα εύσημα στο ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι παρά τις όποιες ενστάσεις του βλέπει το μείζον και στηρίζει. Προωθημένο , αλλά η συναίνεση Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ σε ένα κορυφαίο δημοκρατικό ζήτημα ίσως αποτελεί και τη βάση της όποιας μελλοντικής συνεννόησης.
Χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος, από τον ΣΚΑΙ υποστήριξε ότι η τροπολογία είναι συνταγματική αλλά καλό θα ήταν το θέμα να παραπεμφθεί στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου για να αφαιρεθεί κάθε επιχείρημα αμφισβήτησης από τους εχθρούς της δημοκρατίας.
Ανέκδοτο τα ψηφοδέλτια
Στα όρια του ανέκδοτου φτάνουν τα όσα γίνονται με τα ψηφοδέλτια Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ. Αμφότερα τα κόμματα χθες μας προσέφεραν απείρου κάλλους ειδήσεις, τρανή απόδειξη ότι τα έχουν κάνει μπάχαλο με τα ψηφοδέλτια.
Στη Ν.Δ κι ενώ είχαν ανακοινωθεί τα ψηφοδέλτια ο εν ενεργεία βουλευτής Ιωαννίνων Σταύρος Καλογιάννης ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφιος. Στη θέση του ανακοινώθηκε ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού και της Εθνικής Ελλάδας Γιούρκας Σεϊταρίδης. Οι πληροφορίες λένε ότι η αιτία της καθυστερημένης ανακοίνωσης είναι πως ενώ ο Καλογιάννης είχε διαμηνύσει εδώ και μέρες ότι δεν θα είναι υποψήφιος -σημειώνω ότι είχε εκφράσει διαφωνία στη ρύθμιση για το νερό- ο Γιούρκας δυσκολευόταν πολύ να πει το «ναι».
Στον ΣΥΡΙΖΑ συνέβησαν ακόμα πιο ωραία. Το άλλοτε στέλεχος των Οικολόγων Πράσινων Ιωάννα Κοντούλη μόλις είδε το όνομά της στις λίστες υποψηφίων που ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να διαψεύσει ότι κατεβαίνει στις εκλογές. Μία ημέρα νωρίτερα είχε αποχωρήσει η Ειρήνη Αγαθοπούλου. Θα τριτώσει;
Πλησιάζει το debate
Ένα βήμα πιο κοντά ήρθε το debate , με τον Πρωθυπουργό να δηλώνει θετικός σε τηλεμαχία με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Λογικό. Σε εκλογές απλής αναλογικής όλοι θα τα βάλουν με όλους. Με απλά λόγια , όσο στόχος θα είναι ο Μητσοτάκης άλλο τόσο στόχος των υπολοίπων -ειδικά -Ανδρουλάκη, Κουτσούμπα-Βαρουφάκη- θα είναι και ο Τσίπρας.
Βλάχος- Αντώναρος
Στο καραμανλικό στρατόπεδο δεν είδαν με καλό μάτι την κάθοδο Αντώναρου με τον ΣΥΡΙΖΑ . Ασχέτως του τι ακούγεται. Πολύ δε περισσότερο από τη στιγμή που ο Αντώναρος επέλεξε ως περιφέρεια την Ανατολική Αττική, περιφέρεια του ακραιφνώς καραμανλικού Γιώργου Βλάχου, ο οποίος δεν τρέφει και τα καλύτερα αισθήματα για τον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο επί Καραμανλή. Η στήλη απευθύνει προτροπή προς συναδέλφους παρουσιαστές τηλεοπτικών εκπομπών. Βγάλτε τους μαζί. Το καλύτερο δίδυμο θα είναι.
40 views0 comments
bottom of page