top of page

Ποιον ευνοεί η βαρετή προεκλογική περίοδος. Πολύ κακό για το τίποτα στο debate

Καλημέρα σας,
Ποιον ευνοεί η βαρετή προεκλογική περίοδος;
Ένα από τα στοιχεία στα οποία συμφωνούν οι δημοσκόποι από την ανάλυση των ποιοτικών στοιχείων των δημοσκοπήσεων είναι ότι πρόκειται για την πιο βαρετή προεκλογική περίοδο των τελευταίων δεκαετιών. Ειδήσεις δεν βγαίνουν, οι υποψήφιοι υπό τον φόβο λάθους λένε τα ίδια και τα ίδια , οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το τοπίο ξεκαθαρίζει οπότε λογικό είναι το ενδιαφέρον των πολιτών να είναι μειωμένο. Σε τέτοιες περιπτώσεις ευνοείται σαφώς αυτός ο οποίος δημοσκοπικά μπροστά.
Τι λένε οι δημοσκόποι;
Αυτή την περίοδο όλοι παραγγέλνουν δημοσκοπήσεις. Όχι μόνο τα κόμματα. Επιχειρήσεις, ιδρύματα, πρεσβείες ακόμα και στοιχηματικές εταιρείες προκειμένου να φτιάξουν αποδόσεις. Τα περί μυστικών δημοσκοπήσεων είναι αστεία. Φόρα παρτίδα είναι όλα. Σε αυτό το πλαίσιο δύο δημοσκόποι , από τους πιο έγκυρους έδωσαν χθες αποτελέσματα, ο ένας σε μεγάλη επιχείρηση της χώρας και ο δεύτερος σε οργανισμό. Ο πρώτος έδωσε τη Νέα Δημοκρατία όχι κάτω από 35% και τον ΣΥΡΙΖΑ το πολύ 30%. Ο δεύτερος έδωσε Ν.Δ 36% και ΣΥΡΙΖΑ 31%. Γενικώς όλοι πάνω κάτω κοντά βρίσκονται.
Πολύ κακό για το τίποτα
Διεξήχθη χθες το debate, δεν νομίζω ότι έγινε και κανένας σοφότερος. Τα απολύτως αναμενόμενα είδαμε. Όχι ότι δεν βγήκαν συμπεράσματα. Ο Ανδρουλακης εισερχόμενος στο Ραδιομέγαρο φρόντισε να δυναμιτίσει το σενάριο κυβέρνησης ηττημένων. Ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει περίπτωση συνεργασίας με τον Βαρουφάκη μιλώντας για προβοκάτσιες. Κατά τα λοιπά προφανώς και κανένας δεν έφυγε με αίματα όπως θα περίμεναν οι κομματικοί στρατοί. Γενικώς πολύ κακό για το τίποτα.
***
Το γιατί ότι είναι πολύ δύσκολο να αλλάξουν οι όροι το καταλάβαμε χθες. Εδώ οι πολιτικοί αρχηγοί ξίνισαν με πολλές από τις ερωτήσεις που δέχθηκαν, δεν θα ξινίσουν με τη διαδικασία αν θεωρήσουν ότι δεν τους βολεύει; Μια χαρά είναι για αυτούς κι αφήστε τους να λένε. Ο ελεύθερος διάλογος διευκολύνει τα λάθη και κανένας δεν τα θέλει.
Κερδισμένος ο Ανδρουλάκης
Αν μου επιτρέπεται μια αποτίμηση σαφώς κερδισμένος από το χθεσινό debate ήταν ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης. Με όλα τα φώτα στραμμένα πάνω του καθώς ήταν η πρώτη φορά ανάμεσα σε Μητσοτάκη και Τσίπρα δεν ήταν κι εύκολο. Δεν παρασύρθηκε , ούτε όταν υπήρξε αναφορά στο προσωπικό του ζήτημα και είχε συγκροτημένο λόγο. Δεύτερος ο Βελόπουλος ο οποίος εκμεταλλεύθηκε την τηλεοπτική άνεση που έχει και έδειξε να περιχαρακώνει τον χώρο του έναντι άλλων απειλών.
Νέα δημοσκόπηση
Η δημοσκόπηση της ημέρας χθες ήρθε από τη Marc για τον ΑΝΤ1. Η Νέα Δημοκρατία καταγράφηκε δημοσκοπικά με το 32,4% των ψήφων, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 26,3%, το ΠΑΣΟΚ καταλαμβάνει το 9%, το ΚΚΕ το 6%, η Ελληνική Λύση το 3,2% και το ΜέΡΑ25, το 3,3%. Πρόκειται για πρόθεση ψήφου οπότε με τις αναγωγές το ποσοστό όλων και κυρίως των δυο μεγάλων θα είναι μεγαλύτερο. Στο 10,5% το ποσοστό των αναποφασίστων.
Στο αρχείο.
Στο αρχείο μπήκαν χθες από την αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος οι έρευνες κατά Κυριάκου Βελόπουλου και Νίκου Παππά. Πολιτικά ήταν ευχάριστη εξέλιξη. Δεν είναι ωραίες τέτοιες ιστορίες σε προεκλογική περίοδο.

68 views0 comments
bottom of page