top of page

Επιβεβαιώθηκε η κλήση Δημητριάδη-λοιπών.Το ενδεχόμενο βίαιης προσαγωγής και οι νέες αποκαλύψεις


Αναβιώνουν οι υποκλοπές στη Βουλή


 

Καλημέρα σας,


Η Βουλή κινείται και πάλι σε ρυθμό υποκλοπών. Επιβεβαιώθηκε χθες σε απόλυτο βαθμό η προχθεσινή αποκάλυψη του Sketch για το επίτευγμα της αντιπολίτευσης να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες υπογραφές των 2/5 των μελών της Επιτροπής για να καλέσει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας τους Γρηγόρη Δημητριάδη, Φελιξ Μπίτζιο , Γιάννη Λαβράνο και Ταλ Ντίλιαν. Η στήλη εξ αρχής ήταν πολύ προσεκτική στον όρο που χρησιμοποίησε. Και όχι τυχαία επέλεξε τον όρο να κληθούν αντί να εξεταστούν. Υπάρχει τεράστια απόσταση ανάμεσα στα δύο. Θα εξηγηθώ παρακάτω.

 

Βίαιη προσαγωγή;

Το ερώτημα που κυριαρχεί από χθες στη Βουλή είναι τι θα συμβεί στην περίπτωση που τα πρόσωπα αρνηθούν να προσέλθουν ενώπιον της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Έχει δικαίωμα η συγκεκριμένη επιτροπή να διατάξει βίαιη προσαγωγή; Η πλειοψηφία έχει ενστάσεις, η αντιπολίτευση ωστόσο θεωρεί ότι αυτό μπορεί να γίνει καθώς υπάρχει ρητή πρόβλεψη για ανάλογη εφαρμογή των διατάξεων περί λειτουργίας της εξεταστικής. Το πρόβλημα στη Νέα Δημοκρατία είναι ότι υπάρχει τουλάχιστον ένας βουλευτής , μέλος της επιτροπής Θεσμών ,  ο οποίος συμφωνεί με την αντιπολίτευση. 

 

Θα προλάβει η Δικαιοσύνη

Στη Βουλή πάντως οι έμπειροι στα κοινοβουλευτικά εκτιμούν ότι σε κάθε περίπτωση η συνεδρίαση είναι πολύ δύσκολο να γίνει. Εξ ου και εμείς περιοριστήκαμε στην κλήση και δεν φτάσαμε στην εξέταση .Είτε επειδή θα είναι δύσκολο να βρεθούν τα πρόσωπα είτε επειδή οι εξελίξεις τρέχουν τόσο γρήγορα που στο μεσοδιάστημα μέχρι τις 22 Νοεμβρίου -επικρατέστερη ημερομηνία- θα γίνουν πολλά. Τι θα μπορούσε να είναι ένα εξ αυτών; Να προλάβει η Δικαιοσύνη και να τους καλέσει για κατάθεση στο πλαίσιο της δικής της έρευνας. Αντιλαμβάνεσθε ότι όσο κι αν υπάρχει διάκριση των εξουσιών, αν υπάρξει προηγούμενη κλήση από τη Δικαιοσύνη είναι πολύ δύσκολο να εμφανιστούν και στη Βουλή. 

 

Νέες αποκαλύψεις το Σαββατοκύριακο

Τα κυριακάτικα φύλλα ετοιμάζουν τις εκδόσεις τους και η πιάτσα μιλά ήδη για νέες αποκαλύψεις οι οποίες έρχονται. Η χθεσινή συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στο STAR και τη Μάρα Ζαχαρέα ίσως αποδειχθεί προφητική ως προς αυτό καθώς ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ρώτησε με νόημα αν στα 31 πρόσωπα που παρακολουθούνταν υπάρχουν Υπουργός και δημοσιογράφος , τα κινητά των οποίων ήταν σε νόμιμη επισύνδεση από την ΕΥΠ. Αν όντως προκύψει κάτι τέτοιο τότε γαία πυρί μιχθήτω. 

 

*** 

Ίσως αυτή να είναι η αιτία που κυβερνητικός παράγοντας χθες εκτιμούσε ότι «αν δεν χυθεί αίμα» και αν δεν υπάρξει τηλεοπτική εικόνα με χειροπέδες τότε τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα για την κυβέρνηση.  

 

 

Κοσμογονία

Η κυβέρνηση πάντως θέλει πάση θυσία να αλλάξει την ατζέντα . Και θέλει να δώσει την εικόνα πως στη χώρα συντελείται κοσμογονία και οι υπόλοιποι ασχολούνται με τον βούρκο. Οι λέξεις κοσμογονία και βούρκος δεν είναι τυχαίες. Χρησιμοποιήθηκαν χθες από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και τον Πρωθυπουργό αντίστοιχα.

 

Στις 17 Δεκεμβρίου ο προϋπολογισμός

Η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής όρισε χθες την ημερομηνία ψήφισης του κρατικού προϋπολογισμού. Σάββατο απόγευμα στις 17Δεκεμβρίου. Η αλήθεια είναι ότι στο καθεστώς αβεβαιότητας που επικρατεί το οικονομικό επιτελείο θέλει να κερδίσει όσο το δυνατόν περισσότερες ημέρες μέχρι την κατάθεση του σχεδίου. Σε πολιτικό επίπεδο πάντως αυτό σημαίνει ότι εκλογές μέχρι τις 10 Ιανουαρίουδεν πρόκειται να έχουμε. Μετά ανοίγει το πεδίο.

 

 

151 views0 comments
bottom of page