top of page

De facto κηδεία αρχηγού κράτους η κηδεία του τέως



Καλημέρα σας,
De facto κηδεία αρχηγού κράτους
Η κυβέρνηση αποφάσισε χθες να μην αποδοθούν τιμές αρχηγού κράτους στην κηδεία του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου. Στις αντιδράσεις στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας θα αναφερθούμε παρακάτω. Η απόφαση τυπικά, ελήφθη με βάση το σκεπτικό ότι μετά το δημοψήφισμα για το πολιτειακό και την έκπτωση του , ο Κωνσταντίνος απώλεσε το αξίωμα του αρχηγού κράτους. Στην ουσία τώρα. Η κυβέρνηση θεώρησε πως μια ανάποδη απόφαση θα προκαλούσε σύγκρουση με την αντιπολίτευση και θα έδιωχνε κεντρώους ψηφοφόρους από τη Νέα Δημοκρατία.
Αυτό που φαίνεται δεν σκέφτηκαν είναι ότι αφού αποφασίστηκε να τηρηθεί το πρωτόκολλο για τους ξένους βασιλείς τότε η κηδεία θα είναι de facto κηδεία αρχηγού κράτους. Να το πω απλά. Αν στη Μητρόπολη εμφανιστούν ο Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας ή ο διάδοχος Ουίλιαμ, ο Αλβέρτος του Μονακό, ο βασιλιάς της Ισπανίας και η βασίλισσα της Δανίας τι θα κάνει η κυβέρνηση; Δεν θα στείλει άγημα για να αποδώσει τιμές;
Σύγχυση με το προσκύνημα
Ενδεικτική της σύγχυσης που επικρατούσε χθες στο Μαξίμου ήταν και η εξέλιξη με το λαϊκό προσκύνημα. Η «διαρροή» του Μεγάρου Μαξίμου από τη διυπουργική ήταν πως διαμηνύθηκε στην οικογένεια του τέως πως αν επιλέξει τη Μητρόπολη για την εξόδιο ακολουθία τότε δεν θα επιτραπεί «λαϊκό προσκύνημα». «Και ποιος τους ρώτησε;» ήταν η αντίδραση φίλου άριστου γνώστη των εκκλησιαστικών κανόνων , ο οποίος με ενημέρωσε και εμένα τον αδαή πως μόνος αρμόδιος για το ζήτημα είναι ο ιερέας της εκκλησίας. Ούτε καν ο Αρχιεπίσκοπος. Κάπως έτσι λίγες ώρες αργότερα διέρρευσε ότι τελικά μπορεί και να επιτραπεί το λαϊκό προσκύνημα.
Τα άκουσαν Υπουργοί και βουλευτές
Η απόφαση της κυβέρνησης προκάλεσε συναγερμό στο συντηρητικό κοινό της Ν.Δ. Ερμηνεύθηκε ως υποχώρηση έναντι της Αριστεράς και έγινε χαμός. Τόσο στο Μαξίμου όσο και σε Υπουργικά και βουλευτικά γραφεία από Νεοδημοκράτες οι οποίοι αντιδρούσαν. Ο Άδωνις όταν ερωτήθηκε χθες για την απόφαση είπε να ερωτηθούν αυτοί που το αποφάσισαν. Στη Βουλή Υπουργός ακούστηκε να μιλά για αδιανόητη απόφαση ενώ άλλος Υπουργός φεύγοντας χθες το βράδυ από κομματική εκδήλωση στο λεκανοπέδιο «ομολόγησε» ότι έγινε δέκτης σφοδρών αντιδράσεων.Κι όπως χαρακτηριστικά είπε «αν το Μαξίμου φοβάται πως θα χάσουμε κεντρώους, η αλήθεια είναι ότι χάνουμε συντηρητικούς».
Οι γαλάζιοι θα πάνε
Κι επειδή έρχονται εκλογές και μεσολαβεί και Σαββατοκύριακο οπότε και θα υπάρξουν δια ζώσης επαφές με τους ψηφοφόρους εκτιμώ ότι οι αντιδράσεις των γαλάζιων θα σταθούν ικανές ώστε αρκετοί βουλευτές και Υπουργοί να είναι παρόντες και παρούσες στην κηδεία. Κάποιοι δεν το συζητούν και λένε ότι δεν θα ζητήσουν καν την άδεια του Μαξίμου. Όσο για τυχόν απαγορευτικό; Η απόφαση της κυβέρνησης να ορίσει εκπρόσωπό της στην τελετή την Υπουργό Πολιτισμού από μόνη της απελευθερώνει τους βουλευτές. Αφήστε δε που αν όντως έρθει και ο Κάρολος περισσότερους Υπουργούς και βουλευτές θα έχει η Μητρόπολη παρά η Βουλή τη Δευτέρα.
Τι τρέχει με την ΑΔΑΕ στη Βουλή
Διάβασα τις προηγούμενες ημέρες ότι η κυβέρνηση θα επιχειρούσε σήμερα αντικατάσταση των μελών του Δ.Σ της ΑΔΑΕ η θητεία των οποίων λήγει. Δεν προκύπτει. Και δεν προκύπτει γιατί οι οι σχετικές απόπειρες συνεννόησης του Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα με τα κόμματα απέβησαν άκαρπες. Κατά το Σύνταγμα προκειμένου να εγκριθεί η πλήρωση θέσης στις ανεξάρτητες αρχές απαιτούνται οι θετικές ψήφοι τουλάχιστον των 3/5 των μελών της επιτροπής. Η Επιτροπή αριθμεί 25 μέλη εκ των οποίων 13 προερχόμενα από τη Ν.Δ και 12 από την αντιπολίτευση.
Το πολυπόθητο «15»
Τα 3/5 του 25 είναι το 15. Ο πρόεδρος της Βουλής προσπάθησε όλες τις προηγούμενες ημέρες να διαπιστώσει αν υπάρχει συναίνεση η οποία να οδηγεί στο πολυπόθητο 15. Σενάρια, τα οποία διακινήθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν ότι ο Τασούλας ρίχνει το βάρος στον Βελόπουλο καθώς με τα δύο μέλη της Ελληνικής Λύσης στη Διάσκεψη η απαιτούμενη πλειοψηφία επιτυγχάνεται. Δεν γνωρίζω αν έχει βάση. Αν όμως το έκαναν για να κάψουν το σενάριο το πέτυχαν. Ο Βελόπουλος δεν πρόκειται προεκλογικά να στηρίξει την κυβέρνηση σε αυτό το εγχείρημα. Θα ήταν αυτοκτονικό. Οπότε το ζήτημα παραπέμπεται για μετά τις εκλογές. Μέχρι τότε μια τροπολογία παράτασης της θητείας είναι το πιθανότερο να συμβεί.
Χθες πάντως υπήρξε ομόνοια μέσω αρθρογραφίας των -και καθηγητών Νομικής- Προκόπη Παυλόπουλου και Ευάγγελου Βενιζέλου επί της γνωμοδότησης Ντογιάκου πως η ΑΔΑΕ δεν έχει αρμοδιότητα. Αμφότεροι ήγειραν σοβαρές ενστάσεις για τη γνωμοδότηση. Δύσκολα τα πράγματα.
51 views0 comments
bottom of page