top of page

Που κινείται ο πήχης της αυτοδυναμίας με το κλιμακωτό μπόνους. Στα μέλια Καραμανλής-ΣαμαράςΔεν αλλάζει ο εκλογικός νόμος

 

Καλημέρα σας , 

 

Ο Πρωθυπουργός απέρριψε χθες οριστικά τα σενάρια αλλαγής εκλογικού νόμου.  Ξεκαθάρισε έτσι το τοπίο  και τους τους όρους του παιχνιδιού για τις επόμενες δύο εκλογικές διαδικασίες. Απλή αναλογική στις επόμενες εκλογές και κλιμακωτό μπόνους αμέσως μετά, δηλαδή 20 έδρες μπόνους στο πρώτο κόμμα για το πρώτο 25% και μία έδρα για κάθε επιπλέον ποσοστό 0,5% μέχρι και τη συμπλήρωση των 50 εδρών. Άρα για να λάβει το απόλυτο του μπόνους  το πρώτο κόμμα θα πρέπει να πάρει τουλάχιστον 40%.

 

Η κρατούσα άποψη είναι ότι ο Πρωθυπουργός προχωρά σε αυτή την κίνηση για να περιορίσει το ενδεχόμενο χαλαρής ψήφου , την οποία μπορεί να προκαλούσε η βεβαιότητα πως το πρώτο κόμμα θα έπαιρνε 50 έδρες ούτως ή άλλως. Θα έχει πάντως μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε την αντίδραση της αγοράς. Η πρώτη εικόνα χθες το βράδυ ήταν ότι απλώς συντηρήθηκε η αβεβαιότητα. 

 

Που κινείται ο πήχης της αυτοδυναμίας

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι στόχος της Ν.Δ είναι η αυτοδυναμία. Που θα κινηθεί αυτό το ποσοστό για το πρώτο κόμμα; Σε κάθε σύστημα ρυθμιστές του πήχη της αυτοδυναμίας είναι το ποσοστό που θα συγκεντρώσει το πρώτο κόμμα και το συνολικό ποσοστό των κομμάτων, τα οποία θα μείνουν εκτός Βουλής. Με εξαίρεση τον Μάιο του 2012 , τα τελευταία δέκα χρόνια το ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων κινείται ανάμεσα στο 6% και στο 9%. Με αυτό ως δεδομένο ας δούμε τέσσερα κοντινά σενάρια. 

 

-Με συνολικό ποσοστό κομμάτων εκτός Βουλής 5%για την αυτοδυναμία  απαιτείται 38,9%.

-Με 7% εκτός Βουλής απαιτείται 38,3%

-Με 9% εκτός Βουλής απαιτείται 37,7%

-Με 11% εκτός Βουλής απαιτείται 37,3%.

 

Έχει ενδιαφέρον γιατί για παράδειγμα η δημοσκόπηση της MRB έδειξε ότι το ανώτατο που μπορεί να φτάσει η Ν.Δ με τα σημερινά δημοσκοπικά ευρήματα είναι το 37,4%.

 

Εκτέθηκαν οι Υπουργοί

Με τη χθεσινή αναφορά του πρωθυπουργού σε «κωλοτούμπες» στριμώχτηκαν αρκετά γαλάζιοι Υπουργοί και βουλευτές, οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες υπερθεμάτιζαν για την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Η φράση «δεν είμαι κωλοτούμπας» ενόχλησε πολλούς εξ αυτών οι οποίοι θεωρούν ότι επίτηδες ο Πρωθυπουργός άφησε να ανοίξουν τα σενάρια για να εμφανιστεί  ο ίδιος θεσμικός. Αυτοί θεωρούν ότι εκτέθηκαν. Τα έχει αυτά η πολιτική παιδιά. 

 

Κυβέρνηση απλής αναλογικής

 

Χθες πάντως ο κ. Μητσοτάκης έδειξε να πιστεύει και ο ίδιος ότι για πρώτη φορά υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να προκύψει κυβέρνηση από τις εκλογές της απλής αναλογικής χωρίς τη συμμετοχή του πρώτου κόμματος . Λέτε να διάβασε το Sketch της περασμένης Πέμπτης ;  Γιατί μέχρι στιγμής δεν το είχα δει να γράφεται πουθενά αλλού. Το σενάριο δύσκολο να επιτευχθεί αλλά υπαρκτό.

 

 

Κατατίθεται συμπληρωματικός προϋπολογισμός

Σήμερα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός, ενταγμένος σε νομοσχέδιο σκούπα του Υπουργείου οικονομικών.  Μεταξύ άλλων προβλέπει αύξηση των πιστώσεων του Τακτικού Προϋπολογισμού κατά το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ και του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων κατά το ποσό των 400 εκατ. ευρώ. Από αυτά θα χρηματοδοτηθούν και τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον Πρωθυπουργό στη ΔΕΘ. 

 

Δείπνος Καραμανλή -Σαμαρά

Έσπασαν τα τηλέφωνα των δημοσιογράφων το βράδυ του Σαββάτου, αρκετή ώρα μετά την ομιλία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, πως εκείνη την ώρα Κώστας  Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς δειπνούσαν στο εστιατόριο Βράχος. Η πρωτοβουλία ανήκε στον Καραμανλή -στην έδρα του ήταν άλλωστε- ο οποίος προσκάλεσε τον κ. Σαμαρά να φάνε μαζί. Οι πληροφορίες για το τι ειπώθηκε βγήκαν με το σταγονόμετρο. Το μόνο που μπορώ να σας πω με βεβαιότητα είναι ότι οι σχέσεις των δυο βρίσκονται στο καλύτερο σημείο της σχεδόν τεσσαρακονταετούς γνωριμίας τους. Αλλά στο καλύτερο.

 

Μητσοτάκης -Μακρόν 

Ο Πρωθυπουργός μεταβαίνει σήμερα στο Παρίσι όπου στις 19.30  θα έχει συνάντηση, στο Μέγαρο των Ηλυσίων, με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Emmanuel Macron. Στο επίκεντρο φυσικά -τι άλλο;- τα ενεργειακά. 

 

 

121 views0 comments
bottom of page