top of page

Το «όχι» στον Καντέρ. Η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ και η επερχόμενη σύγκρουση Μητσοτάκη-Τσίπρα στη Βουλή



Το «όχι» Μητσοτάκη στον Καντέρ

 

Καλημέρα σας,


Το Sketch πληροφορείται ότι την επόμενη εβδομάδα ο διάσημος Τούρκος μπασκετμπολίστας και μέγας πολέμιος του Ερντογάν θα βρίσκεται στην Αθήνα. Κάποιοι εδώ γνωστοί του προσπάθησαν να κλείσουν ένα ματς ανάμεσα στην ομάδα Καντέρ και στην ομάδα μπάσκετ των βουλευτών ζητώντας να παίξει και ο Πρωθυπουργός. Ο Μητσοτάκης το ξέκοψε και μάλιστα δις στέλνοντας μήνυμα και στους βουλευτές ότι σε αυτή τη φάση με την Τουρκία δεν είμαστε τώρα για τέτοια. Οπότε, πάει το ματσάκι.

***

Την ίδια ώρα, αρχηγός κόμματος της αντιπολίτευσης, ο οποίος έμαθε ότι ο Τούρκος σταρ θα είναι στην Αθήνα έχει φάει τον κόσμο για να τον συναντήσει. Οι πληροφορίες μάλιστα λένε ότι σχεδιάζει να τον υποδεχθεί στο γραφείο του στη Βουλή. Το μόνο που θα καταφέρει είναι να φέρει σε δύσκολη θέση το Κοινοβούλιο το οποίο θέλοντας και μη θα πρέπει να βγάλει άδεια εισόδου στον εχθρό του Ερντογάν.

Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ

Στην ατζέντα της ημέρας το κορυφαίο θέμα είναι η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον Πρωθυπουργό. Η συνεδρίαση είναι τακτική. Έχει οριστεί πριν από έναν μήνα. Το ότι είναι τακτική δεν σημαίνει τίποτα , ούτε προσδίδει κάποια ηρεμία στη συνεδρίαση. Αντιθέτως, οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες βρίσκονται το τελευταίο διάστημα σε κατάσταση συναγερμού μετά την υπογραφή της συμφωνίας με την οποία η Λιβύη παραχωρεί στην Τουρκία τμήμα της ΑΟΖ της για έρευνες. Εκ των πραγμάτων αυτό το ζήτημα θα κυριαρχήσει με τις προκλήσεις της Τουρκίας να ρίχνουν βαριά σκιά στη συνεδρίαση . Τα τηλεφωνήματα που έγιναν χθες μαρτυρούσαν έντονο προβληματισμό.

Η επίσκεψη Δένδια σε Παναγιωτόπουλο

Η Αθήνα πάντως συνεχίζει να επενδύει σχεδόν τα πάντα στη συνεργασία της με την Αίγυπτο. Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ανέβηκε χθες μέχρι τα παλιά του λημέρια στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας προκειμένου να ενημερώσει τον Νίκο Παναγιωτόπουλο για τα συμπεράσματα της επίσκεψής του στην Αίγυπτο. Εκεί όπου σύντομα αναμένεται να πάει και ο ΥΠΕΘΑ. Θυμίζω ότι σύντομα αναμένεται να υπογραφεί σε επίπεδο ΑΓΕΕΘΑ η συμφωνία έρευνας και διάσωσης με την Αίγυπτο με την οποία θα ανοίξει ο δρόμος για κοινές επιχειρήσεις στην οριοθετημένη ΑΟΖ.

Ώρα Πρωθυπουργού στη Βουλή

Προχθές το βράδυ, την ώρα που η Κοινοβουλευτική του Ομάδα κατέθετε την πορισματική της θέση για την εξεταστική των υποκλοπών ο Αλέξης Τσίπρας κατέθετε επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό για τα θέματα της ακρίβειας. Είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι ο Πρωθυπουργός θα αποδεχθεί την ερώτηση και είτε αυτή είτε την επόμενη Παρασκευή θα έχουμε Ώρα του Πρωθυπουργού στη Βουλή για το θέμα. Προφανώς και το θέλουν και στη Νέα Δημοκρατία το δίπολο με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πιο κοντά η συνάντηση Μπάιντεν-Πούτιν

Ένα βήμα πιο κοντά έρχεται η συνάντηση Μπάιντεν-Πούτιν στο Μπαλί στο περιθώριο του G20. Μία εβδομάδα μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου με τις οποίες άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο , χθες και ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ.Λαβρόφ κινήθηκε στην ίδια κατεύθυνση. Το σημαντικό όμως είναι ότι επί της ουσίας επιβεβαίωσε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος θα βρεθεί στο Μπαλί.

Ζεσταίνουν τα τρακτέρ για μπλόκα

Μπορεί επί τρία και πλέον έτη η κυβέρνηση να γλίτωσε τα αγροτικά μπλόκα φαίνεται όμως ότι φέτος τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης λαμβάνουν καθημερινά μηνύματα ότι αρκεί μια σπίθα για να φουντώσουν τα μπλόκα καθώς η κατάσταση σε γεωργία και κτηνοτροφία είναι τραγική. Χρήμα για ενισχύσεις δεν υπάρχει και όλα δείχνουν ότι θα ζήσουμε εικόνες από το παρελθόν.









117 views0 comments
bottom of page