top of page

Παιδική χαρά το Κατάρ μπροστά στα επόμενα . Οι μνήμες Άκη και Γιάννου που στοιχειώνουν το ΠΑΣΟΚΚαλημέρα σας,
Μετά το Κατάρ τι;
Η υπόθεση χρηματισμού της Εύας Καϊλή από το Κατάρ έπεσε ως βόμβα στο πολιτικό σκηνικό. Το κλίμα στις Βρυξέλλες είναι παγωμένο. Η υπόθεση Κατάρ χαρακτηρίζεται ως το μεγαλύτερο σκάνδαλο των τελευταίων δεκαετιών. Όσοι ξέρουν λίγο καλύτερα τα πράγματα προειδοποιούν για επερχόμενη χιονοστιβάδα μπροστά στην οποία το θέμα του Κατάρ θα μοιάζει παιδική χαρά. Όλοι περιμένουν να δουν ποια θα είναι η επόμενη μεγάλη υπόθεση που θα σκάσει. Η εκτίμηση είναι ότι θα αφορά στις εταιρείες τεχνολογίας.
Τεράστιο το πλήγμα στους ευρωσοσιαλιστές
Τη δεδομένη χρονική στιγμή κι επειδή στο εξωτερικό η ανάλυση είναι λίγο πιο σοβαρή από ατάκες του στιλ «η Καϊλή ήταν ο Δούρειος Ίππος της Νέας Δημοκρατίας» το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στην ευρωομάδα των σοσιαλιστών. Εκεί δηλαδή που σε ό,τι μας αφορά έχουν ενταχθεί οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ και εκεί που συμμετέχει ως «επισκέπτης» ο Αλέξης Τσίπρας. Αν η υπόθεση δεν ανοίξει σε στελέχη άλλων ευρωομάδων το πλήγμα για τους ευρωσοσιαλιστές θα είναι μεγάλο.
Ξυπνούν μνήμες Άκη και Γιάννου
Αυτός ακριβώς ήταν και ο λόγος που από το βράδυ της Παρασκευής τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ήταν σε έντονο προβληματισμό. Η προσπάθεια να αποδοθεί η Καϊλή στη Ν.Δ ήταν τουλάχιστον αστεία. Ας την προσπεράσουμε γιατί ήταν για εσωτερική κατανάλωση. Ο φόβος ότι ο κόσμος θα ξαναθυμηθεί αλήστου μνήμες εποχές εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ με Άκη, Γιάννο και Τσουκάτο και ότι οι προσδοκίες για διψήφια ποσοστά τελείωσαν είναι μεγάλος.
Η πρώτη ομολογία του Μαξίμου
Σχεδόν ταυτόχρονα με την υπόθεση Καϊλή στο εγχώριο στερέωμα αποκαλύφθηκε το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Documento με την παρακολούθηση του Υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη από την ΕΥΠ. Η αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου έχει τεράστια σημασία. Κι αυτό γιατί για πρώτη φορά το Μαξίμου, το οποίο μέχρι προχθές μιλούσε για μύθους του Αισώπου και ζητούσε αποδείξεις επί της ουσίας παραδέχθηκε ότι οι παρακολουθήσεις γίνονταν , αλλά από παράκεντρο μέσα στην ΕΥΠ εν αγνοία του Πρωθυπουργού.
Ο μονόδρομος της κυβέρνησης και οι χειροπέδες
Στην κυβέρνηση έγινε απολογισμός για κέρδη και απώλειες. Το πλήγμα από την αποδεδειγμένη πλέον παρακολούθηση του τότε Υπουργού Περιβάλλοντος από την ΕΥΠ είναι μεγάλο. Στο Μαξίμου ενδεχομένως δεν το κατάλαβαν αλλά με τη δήλωση του Γιάννη Οικονόμου επί της ουσίας μπήκαν σε μονόδρομο χωρίς γυρισμό. Αν δεν επέλθει κάθαρση και μάλιστα άμεσα ενδεχομένως και με χειροπέδες όπως γράφτηκε χθες και ο Μητσοτάκης πάει σε προεκλογική περίοδο με το τοπίο θολό, η Νέα Δημοκρατία την έχει δύσκολα. Δεν γνωρίζω βέβαια κατά πόσο η Δικαιοσύνη είναι πρόθυμη να ικανοποιήσει το αίτημα για ταχείες διαδικασίες
«Βαρύ» το κλίμα στη Ν .Δ
Το αναφέρω διότι στο «γαλάζιο» στρατόπεδο το κλίμα το Σαββατοκύριακο ήταν το χειρότερο εδώ και μήνες. Ακούστηκαν πολλά. Μέχρι και ότι η παραίτηση ενός και μόνο είναι αρκετή για να προκαλέσει χιονοστιβάδα. Τα μεγάλα κεφάλια του κόμματος , με πρώτο τον Κώστα Καραμανλή όπως έμαθα δεν ήταν και σε τρελά κέφια μόλις έμαθε για την παρακολούθηση Χατζηδάκη.
Το χτύπημα του Παυλόπουλου
Το μεγάλο χτύπημα ήρθε από τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο , ο οποίος σε άρθρο του χθες αποδόμησε το νομοσχέδιο που ψηφίσθηκε την Παρασκευή στη Βουλή. «Οι προσφάτως ψηφισθείσες νομοθετικές ρυθμίσεις όχι μόνο δεν επιφέρουν κάποιες ουσιαστικές βελτιώσεις στις ισχύουσες ατελέστατες διατάξεις, αλλ’ αφήνουν στο περιθώριο -ή και στο «σκοτάδι»– την κατά τις διατάξεις του άρθρου 19 παρ. 2 του Συντάγματος αρμόδια για την διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών ανεξάρτητη αρχή, ήτοι την ΑΔΑΕ, καθιστώντας έτσι δυσχερή ή και αδύνατη την άσκηση κρίσιμων, εν προκειμένω, αρμοδιοτήτων της» έγραψε.

Η Καϊλή «δικαιώνει» τις παρακολουθήσεις
Η αλήθεια πάντως είναι ότι η υπόθεση Καϊλή «σκέπασε» σε έναν βαθμό το τεράστιο ζήτημα από την υπόθεση Χατζηδάκη. Παρεμπιπτόντως Μητσοτάκης και Χατζηδάκης βρέθηκαν μαζί χθες το πρωί σε κομματική εκδήλωση με τον πρώτο να αποθεώνει τον δεύτερο. Επανέρχομαι. Στο Μαξίμου είδαν πάντως και ένα θετικό από την υπόθεση Καϊλή. Ότι η εξέλιξή της δικαιώνει το επιχείρημα πως κανένας δεν μπορεί να εξαιρείται των παρακολουθήσεων. Και πολύ περισσότερο ότι η διαφθορά είναι ένα θέμα που δεν ακουμπά τους πολιτικούς. Μην τρελαθούμε κιόλας.
Καταραμένο timing
Μιας και αναφέρθηκα στους πολιτικούς αυτό το άτιμο το timing μπορεί να κάψει πολύ κόσμο . Την ώρα που η Εύα Καϊλή ήταν υπό κράτηση στη Βουλή των Ελλήνων η συζήτηση του νομοσχεδίου για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών έμπαινε στην τελική ευθεία. Εκείνη την ώρα λοιπόν ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ζητούσε από τον Υπουργό Δικαιοσύνης να πάρει μέτρα κατά των εισαγγελέων που είπαν ότι θα παρακολουθούσαν ακόμα και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ο νυν Πρόεδρος της Βουλής άφησε να εννοηθεί ότι αν το νομοσχέδιο για τη δική του εμπλοκή είχε ψηφιστεί πριν από την υπόθεση Ανδρουλάκη τότε δεν θα επέτρεπε την παρακολούθηση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Καταραμένο timing.
59 views0 comments
bottom of page