top of page

Εντολή στο Υπουργείο Εσωτερικών να είναι όλα έτοιμα στις 9 Απριλίου για κάθε ενδεχόμενο

Καλημέρα σας
Καμία απόφαση για εκλογές
Η κοινή μοίρα των ανθρώπων είναι ο θάνατος. Αυτή η κοινή μοίρα και η μαζικότητα με την οποία έπληξε την την Τουρκία με τον σεισμό ενδεχομένως να σταθεί ικανή για να αλλάξει και τους εκλογικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Ακόμα και την πρόθεση για εκλογές όσο το δυνατόν αργότερα, δηλαδή πρώτη κάλπη τον Μάιο. Ας αρχίσουμε από τα βασικά. Τίποτα δεν είναι οριστικό. Ο Πρωθυπουργός δεν έχει μιλήσει σε κανέναν για ημερομηνία εκλογών. Η απόφασή του φαίνεται πως θα ληφθεί τελευταία στιγμή.
Απομακρύνεται το «θερμό επεισόδιο»
Ο καταστροφικός και πολύνεκρος σεισμός στην Τουργκία προκαλεί νέες σκέψεις στο Μαξίμου. Η Τουρκία θα κάνει μήνες αν όχι χρόνια να συνέλθει από το σοκ. Ως εκ τούτου η πιθανότητα ενός θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο εκμηδενίζεται. Δεν είναι ήσσονος σημασίας για τον καθορισμό των εκλογών. Αν θυμάστε ένα από τα βασικά επιχειρήματα της κυβέρνησης κατά των πρόωρων εκλογών ήταν ένα πιθανό θερμό επεισόδιο να έβρισκε την Ελλάδα με υπηρεσιακή κυβέρνηση. Αυτό φεύγει από το τραπέζι.
***
«Να είναι όλα έτοιμα στις 9 Απριλίου»
Η στήλη είναι σε θέση να γνωρίζει ότι το μεσημέρι της Παρασκευής έφυγε «εντολή» από το Μαξίμου προς το Υπουργείο Εσωτερικών -μπορείτε να φανταστείτε τους πρωταγωνιστές- να είναι όλα έτοιμα για εκλογές στις 9 Απριλίου. Η ημερομηνία αναφέρθηκε συγκεκριμένα. Παρ’όλα αυτά δεν είναι και βέβαιο ότι οι εκλογές θα γίνουν τότε. Η μία πιθανότητα είναι ο Μητσοτάκης να έχει στο μυαλό του τη συγκεκριμένη ημερομηνία έστω και ως ισχυρή πιθανότητα , η δεύτερη είναι να έχει έναν μικρό προβληματισμό για το αν στο Εσωτερικών θα είναι έτοιμοι οπότε είπε να τους «σφίξει» λίγο. Στο Εσωτερικών πάντως το έκαναν «βούκινο» τη τηλεφώνημα και έτσι κυκλοφόρησε η συγκεκριμένη ημερομηνία .
***
Υπάρχει πάντως και μια κοινοβουλευτική πληροφορία , η οποία δείχνει εκλογές. ΤΑ νομοσχέδια που έρχονται θα είναι ερανιστικά πολυνομοσχέδια. Κοινώς θα φέρνει ένα Υπουργείο νομοσχέδιο και ως άλλο έρανο θα συγκεντρώνει επείγουσες διατάξεις από όλα τα υπουργεία. Το σήμα στα Υπουργεία έχει δοθεί και λέει ότι θα πρέπει να έχουν καταθέσει τις διατάξεις το αργότερο στα τέλη Φεβρουαρίου.
Η κρίσιμη 10η Μαρτίου
Σε κάθε περίπτωση το σενάριο της 9ης Απριλίου έπειτα και από τον σεισμό στην Τουρκία παίζει δυνατά. Αν θα μπορούσα να δώσω πιθανότητες θα έλεγα 80-20 . 80 υπέρ της 9ης Απριλίου και 20 υπέρ του Μαΐου. Αν το σενάριο της 9ης Απριλίου επιβεβαιωθεί τότε η Βουλή θα διαλυθεί στις 10 Μαρτίου. Υπάρχουν δυο σημεία, τα οποία θα πρέπει να προσέξουμε στη συγκεκριμένη ημερομηνία.
Πρώτον με τι επιχείρημα θα πάει ο Πρωθυπουργός στο Προεδρικό Μέγαρο για να ζητήσει διάλυση της Βουλής για ανανέωση της λαϊκής εντολής προκειμένου να αντιμετωπιστεί εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας. Ποιο δηλαδή θα είναι το εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας -έστω και ως τυπική δικαιολογία- όταν ο παράγοντας Τουρκία θα έχει φύγει από τη μέση. Δεύτερον , στις 10 Μαρτίου είναι εκ του νόμου προγραμματισμένη η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στην οποία ο Υπουργός Εργασίας θα εισηγηθεί το νέο ύψος του κατώτατου μισθού. Δεν αποκλείεται μετά την ανακοίνωση του κατώτατου μισθού σε πανηγυρικό κλίμα ο Πρωθυπουργός να ζητήσει διάλυση της Βουλής.
Ο ρόλος Χαρδαλιά
Τις τελευταίες ημέρες αλλά και τις επόμενες ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς «οργώνει» τη Μακεδονία και τη Θράκη. Κυρίως βλέπει αποστράτους, εθνοφύλακες και σκληρό δεξιό ακροατήριο. Ο λόγος είναι προφανής. Μετά την αναμενόμενη απαγόρευση στο κόμμα Κασιδιάρη να κατεβεί στις εκλογές στη Μακεδονία υπάρχει ένα μεγάλο ακροατήριο το οποίο όλοι εποθφαλμιούν. Αυτό που μαθαίνω είναι ότι τουλάχιστον κάθονται και τον ακούν τον Χαρδαλιά.
Κλείνει μέτωπα.
Η κυβέρνηση επιχειρεί να κλείσει όλα τα μέτωπα πριν από τις εκλογές. Και μάλιστα σε κορυφαίο επίπεδο . Η κατάσταση με τους καλλιτέχνες ξέφυγε. Γι ‘ αυτό και το μεσημέρι της Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξιμου , ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με εκπροσώπους των καλλιτεχνών για το ζήτημα της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης. Μία ημέρα νωρίτερα επίσης στο Μέγαρο Μαξίμου θα επιχειρηθεί να κλείσει και το αγροτικό μέτωπο. Έτσι αύριο το μεσημέρι εκπροσώπους των αγροτών θα υποδεχθεί εκεί ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.
Επίδειξη δύναμης ο Άδωνις
Επίδειξη δύναμης έκανε χθες ο Άδωνις Γεωργιάδης στην κοπή της πίτας του στο Mall. Ο κόσμος ήταν πολύς .Πάρα πολύς. Σε βαθμό που κάποιοι «πολύ φίλοι» του να σπεύσουν να την παρομοιάσουν με συγκέντρωση αρχηγού κόμματος.
36 views0 comments
bottom of page