top of page

Συναγερμός για τον Έβρο. Η έκθεση της Ε.Ε για την Τουρκία και οι εφιάλτες του Ταμείου ΑνάκαμψηςΨάχνεται για επεισόδιο στον Έβρο η Τουρκία

 

Καλημέρα σας,


Όσοι παρακολούθησαν χθες Βουλή είναι μάλλον κατά τι πιο ανήσυχοι σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά. Ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου υποστήριξε ότι αρκεί μια σπίθα στον Έβρο για να φουντώσουν τα πράγματα. Το σημαντικότερο είναι ότι μίλησε για καθημερινή προκλητική συμπεριφορά των τουρκικών αρχών και ότι ο στόχος τους είναι να προκληθεί μεθοριακό επεισόδιο.

Ως που μπορεί να φτάσει ο Ερντογάν

Το σενάριο του μεθοριακού επεισοδίου υπάρχει εδώ και καιρό στο μυαλό πολλών στην Αθήνα. Οι θιασώτες αυτής της άποψης υποστηρίζουν ότι ο Ερντογάν δεν θα αποτολμήσει επεισόδιο σε ελληνικό νησί καθώς γνωρίζει ότι οι απώλειές του θα είναι μεγάλες. Σε προεκλογική περίοδο αυτό ισούται με καταστροφή. Την ίδια ώρα όμως καταστροφικό θα ήταν να παίζει στα τουρκικά ΜΜΕ η άθλια κατάσταση της τουρκικής οικονομίας. Ως εκ τούτου θα συνεχίσει την προκλητική ρητορική για να διατηρεί ψηλά τα ελληνοτουρκικά στα μέσα της γείτονος και δεν αποκλείεται το μόνο που θα τολμήσει να είναι κάποιο επεισόδιο τύπου Έβρου

Κόλαφος η Ε.Ε κατά Τουρκίας

Η χθεσινή έκθεση της Ε.Ε για την πρόοδο της Τουρκίας ήταν κόλαφος για τον Ερντογάν. Εμπεριείχε σαφείς αιχμές για τη στάση της Άγκυρας έναντι Ελλάδας και Κύπρου. Η Αθήνα τη δέχθηκε με ικανοποίηση καθώς ανοίγει και τον δρόμο των κυρώσεων όπως υποστήριξε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς αλλά και με σκεπτικισμό. Κι αυτό γιατί πιθανότατα σπρώχνει την Τουρκία ακόμα ένα βήμα μακριά από τη Δύση.

Ο εφιάλτης του Ταμείου Ανάκαμψης

Γενικώς αισιόδοξος εμφανίστηκε χθες στη Βουλή ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης για την πορεία του Ταμείου Ανάκαμψης . Ο μεγάλος εφιάλτης πάντως δεν είναι άλλος από τη γραφειοκρατία και τις προσφυγές. Ο ίδιος ο Σκυλακάκης το είπε επικαλούμενος μάλιστα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο χρόνος καθυστέρησης κάθε κρατικού έργου στην Ελλάδα είναι τέσσερα χρόνια. Πάλι καλά θα πει κάποιος καθώς πριν από μια δεκαετία ήμασταν στα 11 χρόνια. Φανταστείτε όμως τώρα το Ταμείο Ανάκαμψης που έχει πενταετή ορίζοντα να φορτώσει στην πλάτη του ακόμα τέσσερα χρόνια.

Μπροστά μας οι δυσκολίες

Ο Θ.Σκυλακάκης ξεκαθάρισε ότι η δυσκολία για την απορρόφηση αυτών των πόρων του Ταμείου είναι μπροστά μας. Και μάλιστα η δυσκολία αυτή αυξήθηκε, διότι μεταξύ της αρχικής κοστολόγησης του σχεδίου, που ήταν πολύ λεπτομερής κατά τον Υπουργό , και της πραγματικότητας υλοποίησης, έχει μεσολαβήσει μία σοβαρή πληθωριστική έξαρση, η οποία είναι σε σημαντικό βαθμό απρόβλεπτη. Και κάπου εκεί έστειλε μήνυμα και στην αντιπολίτευση αλλά και στη δικαιοσύνη να σταθούν στο ύψος τους.

Κόκκινο πανί ο Βασίλης Οικονόμου

Εκλογές προεδρείων σήμερα στις επιτροπές της Βουλής. Πληροφορούμαι ότι το σκηνικό σύγκρουσης θα στηθεί στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, εκεί όπου η πλειοψηφία αναμένεται να προτείνει για Πρόεδρο τον Βασίλη Οικονόμου. Κι ενώ οι εκλογές προεδρείων συνήθως διεξάγονται ήρεμα, ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί τον Βασίλη Οικονόμου κόκκινο πανί κατηγορώντας τον για αντικοινοβουλευτική, ανήθικη, σεξιστική και τραμπούκικη επίθεση, με χρήση προσβλητικών εκφράσεων και χειρονομιών, σε βάρος της Δώρας Αυγέρη.

Αύριο η ώρα Πρωθυπουργού

Αύριο στις 10 το πρωί συντονιστείτε στο Κανάλι της Βουλής. Ο πρωθυπουργός αποδέχθηκε την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για την ακρίβεια και η συζήτηση θα διεξαχθεί τελικά αύριο καθώς έτσι όπως είναι η κατάσταση ποιος ξέρει πως θα είμαστε την επόμενη Παρασκευή. Για την ακρίβεια μεν η ερώτηση αλλά μην αυταπατάσθε, για όλα θα συγκρουστούν.

100 views0 comments
bottom of page