Κλειδώνουν οι ημερομηνίες των εκλογών. Αξιόπιστες δημοσκοπήσεις από Απρίλιο. Bαρύ κλίμα για Σκρέκα
Καλημέρα σας,
Κλειδώνουν 21η Μαΐου και 2α Ιουλίου
Το τοπίο γύρω από τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών αρχίζει να ξεκαθαρίζει . Το επικρατέστερο σενάριο , το οποίο δείχνει να κλειδώνει είναι εκλογές απλής αναλογικής στις 21 Μαΐου και -αν απαιτηθεί- δεύτερες εκλογές με κλιμακωτό μπόνους στις 2 Ιουλίου (διαβάστε στα «Μυστικά της Κάλπης», στην ενότητα News & Analysis αναλυτικό χρονοδιάγραμμα).
Τον Απρίλιο αξιόπιστες δημοσκοπήσεις
Προς το παρόν κανένας δεν κάνει πρόβλεψη με βάση τις δημοσκοπήσεις που ήδη δημοσιεύθηκαν . Οι ίδιοι οι δημοσκόποι θέτουν ζήτημα αξιοπιστίας των μετρήσεων αυτή την περίοδο υποστηρίζοντας ότι τη δεδομένη περίοδο κυριαρχεί η απροθυμία απάντησης και η οργή (διαβάστε σχετικά σήμερα τη στήλη «The Other View» στην ενότητα News & Analysis). Οι ίδιοι προσδιορίζουν τις πρώτες αξιόπιστες μετρήσεις σε περίπου 20 ημέρες από σήμερα. Εξ ου και είναι η πρώτη φορά που επικρατεί τόση ησυχία μετά από δημοσκοπήσεις.
Υπάρχει αντισυστημική ψήφος;
Ένα από τα στοιχεία που θα έχει ενδιαφέρον να μετρηθεί τότε θα είναι αν όντως υπάρχει αντισυστημική ψήφος ή ψήφος διαμαρτυρίας και πως αυτή θα αποτυπωθεί. Θα περιοριστώ σήμερα να εξηγήσω ότι είναι τελείως διαφορετικό να εκφραστεί μέσω αποχής, η οποία πάντα ευνοεί τον πρώτο, άλλο μια πολυκομματική Βουλή, η οποία δεν ευνοεί τον πρώτο και άλλο μια ολιγοκομματική Βουλή με μεγάλο ποσοστό εκτός Βουλής κομμάτων , φαινόμενο που επίσης ευνοεί το πρώτο κόμμα.
Δύσκολη η συνεργασία απλής αναλογικής
Οι πρώτες δημοσκοπήσεις και η φαινομενική απομάκρυνση της αυτοδυναμίας ξαναφουντώνει τα σενάρια για κυβέρνηση συνεργασίας από την πρώτη Κυριακή. Αν δεν μιλάμε για μεγάλο συνασπισμό και συμμετοχή τόσο της Νέας Δημοκρατίας όσο και του ΣΥΡΙΖΑ τότε δεν είναι εύκολο. Η εξήγηση είναι απλή. Τη δεδομένη χρονική στιγμή μόνος πιθανός εταίρος και για τους δύο είναι το ΠΑΣΟΚ. Αν όμως το άθροισμα βουλευτών Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ ή ΣΥΡΙΖΑ -ΠΑΣΟΚ δίνει το πολυπόθητο 151 στην απλή αναλογική τότε αυτό σημαίνει πως το ποσοστό είτε της Ν.Δ είτε του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι τόσο ψηλό που θα δικαιολογεί το ρίσκο δεύτερης κάλπης για να επιτευχθεί η αυτοδυναμία.
Ανοίγει η έρευνα στη Βουλή
Από αύριο ανοίγει επί της ουσίας ο κύκλος της κοινοβουλευτικής διερεύνησης του δυστυχήματος των Τεμπών. Μεγάλες προσδοκίες πως θα βγει κάτι ουσιαστικό δεν υπάρχει. Το κλίμα και οι τόνοι που χρησιμοποίησαν χθες Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ παραπέμπει
σε μια ακόμη από τις γνωστές κομματικές κόντρες. Ο ΣΥΡΙΖΑ χθες κατέθεσε αιτήματα για σύγκληση επιτροπών και για κατάθεση εγγράφων. Τόσο όμως τα πρόσωπα που καλεί σε ακρόαση όσο και τα έγγραφα που ζητά κινούνται στη γραμμή Σπίρτζη, ότι δηλαδή για όλα φταίει η Ν.Δ. Είτε η σημερινή είτε η Ν.Δ του 2007(!) όταν υπεγράφη η πρώτη σύμβαση. Αύριο ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης θα ενημερώσει -μόνο αυτός- την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.
Προκάλεσε πάντως μεγάλη αίσθηση το ότι ενώ την Παρασκευή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προανήγγειλε αίτημα για κατ’ αντιπαράσταση συζήτηση Γεραπετρίτη-Σπίρτζη κάτι τέτοιο δεν συνέβη χθες από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.
Βαρύ κλίμα για Σκρέκα στη «γαλάζια» Κ.Ο
Η διάταξη του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για υπαγωγή των ζητημάτων νερού στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προκαλεί γκρίνια -πέραν της αντιπολίτευσης και των εμπλεκομένων φορέων- και στο εσωτερικό της Ν.Δ. Χθες ο βουλευτής της Ν.Δ Σταύρος Καλογιάννης αν και μη μέλος της αρμόδιας επιτροπής συμμετείχε στη συνεδρίαση και εξέφρασε την ένστασή του για τη ρύθμιση. Οι πληροφορίες της στήλης λένε ότι υπάρχουν κι άλλοι «γαλάζιοι» βουλευτές οι οποίοι περιμένουν τη συνεδρίαση της Ολομελείας για να τοποθετηθούν. Το κλίμα για τον Κ.Σκρέκα στο «γαλάζιο» στρατόπεδο δεν είναι καλό. Δεν σηκώνει και τα τηλέφωνα.
Γενικώς, όσο πλησιάζουμε στις εκλογές πολλοί βουλευτές της Ν.Δ αρχίζουν και βγάζουν αντίδραση κατά Υπουργών. Κάποιοι πιο τολμηροί έχουν φτάσει τις τελευταίες ημέρες να εκφράζουν τα παράπονά τους για συγκεκριμένους Υπουργούς απευθείας στον Πρωθυπουργό.