top of page

Σύγκρουση Μητσοτάκη-Τσίπρα στη Βουλή. Τα 650 εκατ. σε αγρότες και το newsletter Πατέλη σε επενδυτέςΜητσοτάκης vs Τσίπρας

 

Καλημέρα σας,


Σήμερα στις 11 θα συζητηθεί στη Βουλή (live από το Κανάλι της Βουλής) η επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας προς τον Πρωθυπουργό για τα ζητήματα της ακρίβειας. Χθες το Μαξίμου κατέβαζε τον πήχη των προσδοκιών γύρω από τη συζήτηση λέγοντας ότι δεν θα πρέπει να αναμένονται εκπλήξεις. Ο Πρωθυπουργός δεν πρόκειται να ωραιοποιήσει την κατάσταση ούτε να ανοίξει το σακί και να μοιράζει χρήματα αλλά θα επαναλάβει ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι δυνατόν, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων χώρας να στηρίξει πολίτες.

Εγρήγορση στο Μαξίμου για τα μπλόκα

Προχθές το Sketch αποκάλυψε ότι η κατάσταση στους αγρότες δεν είναι καθόλου καλή και πως τα φετινά μπλόκα είναι πιθανό να παρουσιάσουν εικόνα εποχών σκλήρών κινητοποιήσεων . Δεν γνωρίζω αν άγγιξα κάποια ευαίσθητη χορδή το Μαξίμου όμως κινητοποιήθηκε αμέσως. Χθες από τη Βουλή πέρασε τροπολογία, για οικονομική ενίσχυση των αγροτών με 60 εκατομμύρια ευρώ λόγω ενεργειακής κρίσης και αύξησης της τιμής των λιπασμάτων. Πρόκειται για υλοποίηση πρωθυπουργικής δέσμευσης από τη ΔΕΘ καθώς όπως γράψαμε και προχθές το λεφτόδεντρο δεν άνθισε φέτος.

650 εκατομμύρια ευρώ την επόμενη εβδομάδα

Με αυτό το δεδομένο το σχέδιο του Μεγάρου Μαξίμου και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι να εξαντληθεί κάθε περιθώριο ώστε γενικώς να επισπευσθούν καταβολές σε αγρότες. Κι επειδή οι αγρότες ετοιμάζουν μεγάλη κινητοποίηση για την Agrotica , η οποία αρχίζει την επόμενη Πέμπτη η στήλη πληροφορείται ότι το Υπουργείο ετοιμάζεται να καταβάλει στους αγρότες πριν από την Πέμπτη 650 εκατομμύρια ευρώ μετρητά ως προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης. Ήταν να δοθούν στις 26 του μήνα.

Συμφώνησαν να τα λένε Παναγιωτόπουλος-Ακάρ

Σχεδόν 40 λεπτά κράτησε χθες η συνάντηση του Έλληνα Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ. Η συνάντηση έγινε στη σκιά της απόφασης της Αθήνας να αποδραματοποιήσει την κατάσταση και να διατηρήσει ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας ακόμα και μέσω της προσωπικής σχέσης που μπορεί να έχουν χτίσει Παναγιωτόπουλος-Ακάρ, ή Δένδιας -Τσαβούσογλου. *** Δεν ξέρω πάντως αν έχουν και οι Τούρκοι την ίδια άποψη. Κι αυτό γιατί σε αντίθεση με την ελληνική ανακοίνωση, η οποία προέβαλε τις ελληνικές θέσεις περί επικοινωνίας και ανάγκης αποκλιμάκωσης των υψηλών τόνων , η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου έγραφε μόνο ότι οι δύο άνδρες συναντήθηκαν. Μόνο αυτό. Σήμερα πάντως ο Παναγιωτόπουλος πάει στη Βουλή για να απαντήσει για την αποστολή εξοπλισμού στην Ουκρανία. *** Το άλλο ενδιαφέρον που έμαθα είναι ότι το επικοινωνιακό κομμάτι της συνάντησης , όπως και πολλά άλλα πράγματα άλλων Υπουργείων περνούν πρώτα από την έγκριση του Μεγάρου Μαξίμου. Λογικό ακούγεται.

Το newsletter Πατέλη στους επενδυτές

Το καθιερωμένο newsletter στους επενδυτές έστειλε χθες ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης. Μεταξύ άλλων επανέλαβε το ότι το 2023 η Ελλάδα αναμένεται να έχει μια τεράστια μείωση χρέους προς ΑΕΠ . Επέμεινε δε ότι η προσέλκυση ξένων επενδύσεων από το εξωτερικό παραμένει βασική συνιστώσα της κυβερνητικής στρατηγικής. «Χαιρετίζουμε την πρόσφατη ανακοίνωση της Google για τη δημιουργία μιας νέας περιοχής cloud στην Ελλάδα, καθώς και κέντρων Αριστείας για την τεχνητή νοημοσύνη και τη βιωσιμότητα σε συνεργασία με την Deloitte, καθώς και μια συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού» έγραψε.

Πούτιν- Ερντογάν

Φυσικό κι αναμενόμενο ήταν η Αθήνα να παρακολουθήσει στενά τη συνάντηση Πούτιν -Ερντογάν στην Αστάνα του Καζακστάν. Ο προβληματισμός από την επανάληψη της πρότασης Πούτιν να μετατραπεί η Τουρκία σε κόμβο transit του φυσικού αερίου επί της ουσίας προς την υπόλοιπη Ευρώπη μετριάστηκε λίγο από το ότι ο Τούρκος Πρόεδρος κατά τα δημοσιεύματα απέφυγε να απαντήσει. Το δεύτερο που ανησυχεί όμως την Αθήνα και συνδυάζεται με τον φόβο ότι η Τουρκία απομακρύνεται από τη Δύση έχει να κάνει ότι τουρκικά ΜΜΕ επανέφεραν το σενάριο δημιουργίας ρωσικού προξενείου στα κατεχόμενα.


86 views0 comments
bottom of page