top of page

Σχέση εχθρών Σταϊκούρα -τραπεζών. Δημιουργικά μπινελίκια και ατάκες-φωτιά του Υπουργού ΟικονομικώνΚαλημέρα σας,
Σταϊκούρας -Τράπεζες: Σχέση εχθρών
Λίγο μετά τις 4 χθες το απόγευμα λίγη μόνο ώρα μετά τη συνάντησή του με τους τραπεζίτες ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, βγήκε από την αίθουσα της Ολομελείας της Βουλής όπου παρακολουθούσε τη συζήτηση του προϋπολογισμού και πήγε καρφί στην αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών. Γνώριζε ότι θα ερωτηθεί , όπως γνώριζε ότι τα όσα θα αποκάλυπτε για τη σχέση εχθρών που έχει πλέον με τις τράπεζες θα κυκλοφορούσαν αμέσως. Προφανώς γι’αυτό πήγε.
Τα δημιουργικά μπινελίκια
Με τα πρώτα δημοσιεύματα να μιλούν εκείνη την ώρα για συμφωνία με τις τράπεζες, οι κοινοβουλευτικοί συντάκτες έμειναν να κοιτάζουν τον Υπουργό αποσβολωμένοι όταν αυτός τους είπε: «Ήταν μια ακόμα πολύ κακή συζήτηση. Από τις 2,5 ώρες, τις 2 ανταλλάσσαμε μπινελίκια». «Όλοι γράφουν για συμφωνία. Ποια μπινελίκια;» ρώτησαν οι δημοσιογράφοι. «Όταν με κάποιον ρίχνεις μπινελίκια για δυο ώρες κάποια στιγμή θα βρεθεί και διέξοδος» απάντησε ο Σταϊκούρας. Απέφυγε τη συμφωνία και μίλησε για βήμα προόδου.
Σταϊκούρας: Οι τράπεζες έπαθαν ταράκουλο με τον Πρωθυπουργό
Βλέποντας τον Υπουργό σε διάθεση να μιλήσει οι κοινοβουλευτικοί άρχισαν να τον «βομβαρδίζουν» με ερωτήσεις αδιαφορώντας ακόμα και για τη Δόμνα Μιχαηλίδου η οποία πέρασε για «καλησπέρα».
«Η πρώτη συνάντηση με τις τράπεζες ήταν επιπέδου «ρε …». Στη δεύτερη τα είδαν κωλυόμενα. Μεσολάβησε η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εκεί έπαθαν ταράκουλο. Σήμερα (σ.σ χθες) ήταν φοβισμένοι έχοντας την αίσθηση μιας ολόκληρης κοινωνίας απέναντί τους» είπε επί λέξει ο Υπουργός.
Μου έλεγαν ότι δεν θα ασκήσουν κοινωνική πολιτική
Και συνέχισε: «Στην αρχή μου έλεγαν ότι οι τράπεζες δεν είναι υποχρεωμένες να ασκούν κοινωνική πολιτική. Δεν δέχονταν να μου δώσουν στοιχεία για τις προμήθειες. Είμαστε οι πυλώνες της οικονομίας και λογοδοτούμε μόνο στον επόπτη. Αυτά μου έλεγαν Μα -τους έλεγα- θα εγγράψετε κόκκινα δάνεια. Δεν το βλέπετε;». Κατά το διαίρει και βασίλευε ο Υπουργός πάντως θέλησε να σπείρει και τον σπόρο της διχόνοιας. «Όταν ο κάθε τραπεζίτης είναι μόνος του είναι πιο διαλλακτικός και συζητήσιμος και για προτάσεις και για ιδέες. Όταν είναι όλοι μαζί εμφανίζονται ως μπλοκ» είπε.
Το αντιτραπεζικό προφίλ
Εν κατακλείδει. Ο Σταϊκούρας οικοδομεί προφίλ. Την έχει μετρήσει την κόντρα με τις τράπεζες, βλέπει ότι τον ευνοεί και θα συνεχίσει. Κι όπως χαρακτηριστικά έλεγε χθες εν τέλει αυτά που είπε αυτός έγιναν κι όχι αυτά που διέρρεε η άλλη πλευρά. Όπως το περίφημο σχέδιο 50-50 για το οποίο ο Σταϊκούρας είπε ότι οι τράπεζες γνώριζαν από την πρώτη στιγμή ότι ήταν αντίθετο με την κοινοτική νομοθεσία και τους κανονισμούς και ως εκ τούτου δεν θα γινόταν ποτέ πράξη.
Μάχη Documento
Ενόψει της σύγκρουσης Μητσοτάκη -Τσίπρα το Σάββατο το απόγευμα στον προϋπολογισμό στο Μέγαρο Μαξίμου προετοιμάζονται για τη μάχη του Documento. Εξηγούμαι. Την ώρα που θα ανεβεί ο Αλέξης Τσίπρας στο βήμα, εκτιμάται ότι αυτό θα γίνει μετά τις 4 το απόγευμα τα πρωτοσέλιδα της Κυριακής θα έχουν κυκλοφορήσει. Δεν γνωρίζω που τα μαθαίνουν αλλά στο Μαξίμου είναι βέβαιοι ότι θα υπάρχει συνέχεια στις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ, πιθανότατα με κάτι που θα έχει σχέση με τον στρατηγό Φλώρο. Ετοιμάζουν ήδη άμυνα αν και το μεγάλο βάρος θα πέσει σε ανακοινώσεις για την οικονομία.
***
Σημειώνω πάντως ότι ανάμεσα στην ομιλία Τσίπρα και Μητσοτάκη στη Βουλή αναμένεται να παρεμβληθεί και ένα δεκάλεπτο Σταϊκούρα. Παραδοσιακά αυτό συμβαίνει, αλλά τώρα θα βολέψει και αρκετά προκειμένου να προετοιμαστεί η απάντηση.
Μουντιαλική σύγκρουση
Η σύγκρουση των δύο δεν θα είναι η μόνη εντός του Σαββατοκύριακου. Ο τελικός του Μουντιάλ Γαλλία -Αργεντινή το απόγευμα της Κυριακής λαμβάνει χαρακτηριστικά εγχώριας πολιτικής διαμάχης. Αν και δεν θέλει πολλή σκέψη για να το μαντέψει κάποιος ο Πρωθυπουργός από την αρχή του Μουντιάλ υποστηρίζει τη Γαλλία ενώ ο Αλέξης Τσίπρας, παραδοσιακά με τους λάτιν είναι με την Αργεντινή.
Συνεχίζεται η φαγωμάρα στον ΣΥΡΙΖΑ
Μετά τον χαμό στο twitter από τα φιλοσυριζαϊκά προφίλ για το ΝΑΙ του ΣΥΡΙΖΑ στο 600άρι των αστυνομικών και λιμενικών οι προεδρικοί αποφάσισαν τη σκληρή γραμμή. «Aδιαφορούμε για το twitter. Χρήσιμο εργαλείο είναι αλλά εμάς μας ενδιαφέρει η μεγάλη εικόνα και όχι τα 1.000 άτομα» έλεγαν. Σαν να μην άκουσε τίποτα ο Τσακαλώτος , το απόγευμα από την Ολομέλεια της Βουλής μιλώντας στη νύφη για να τα ακούσει η πεθερά επιτέθηκε στην κυβέρνηση για το 600άρι - το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε- λέγοντας ότι το κάνει για να φτιάξει αυταρχικό κράτος. Να τον άκουσαν στην Κουμουνδούρου;
Εθνική διάσταση
Χθες η Liberation φιλοξένησε μια πολύ ενδιαφέρουσα δήλωση του Γάλλου ευρωβουλευτή των Σοσιαλιστών Raphaël Glucksmann για την υπόθεση Qatargate: «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, διότι στην υπόθεση Καϊλή, δεν γνωρίζουμε ακόμη για ποιο λόγο χρησιμοποιήθηκαν τα χρήματα που κατασχέθηκαν: θα μπορούσαν κάλλιστα να συνδέονται με εθνικές υποθέσεις. Ιδιαίτερα εφόσον η διείσδυση των ξένων συμφερόντων πραγματοποιείται πρώτα στα κράτη μέλη". Την αναφέρω γιατί ούτε η Liberation είναι τυχαία και όπως πληροφορούμαι και ο ευρωβουλευτής δεν είναι τυχαία προσωπικότητα.
34 views0 comments
bottom of page