top of page

Τι θα προβλέπει η ρύθμιση για το μπλόκο στον ΚασιδιάρηΚαλημέρα σας,
Το ελληνικό parteiverbot
Με τη συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης άνοιξε το ζήτημα της νέας διάταξης, η οποία θα εμποδίσει τον Κασιδιάρη να κατεβεί στις στις εκλογές. Ο Πρωθυπουργός μίλησε -δεν θα μπορούσε να κάνει και αλλιώς- για τα όρια του Συντάγματος , οπότε δεν αναμένεται αποστέρηση πολιτικών δικαιωμάτων του πρώην Χρυσαυγίτη. Αυτή θα μπορούσε να επέλθει μόνο έπειτα από αμετάκλητη ποινική καταδίκη για κάποια αδικήματα, η οποία ακόμα δεν υπάρχει.
Υπενθυμίζω ότι ήδη έχει ψηφιστεί νόμος με βάση τον οποίον κόμματα τα οποία έχουν σε θέση προέδρου, γραμματέα, μελών διοικούσας επιτροπής ή νομίμου εκπροσώπου καταδικασθέντα σε κάθειρξη για εγκλήματα όπως αυτά για τα οποία έχει καταδικαστεί ο Κασιδιάρης και οι λοιποί της Χρυσής Αυγής δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε εκλογές. Με το ισχύον πλαίσιο αν ο Κασιδιάρης και κάθε Κασιδιάρης κατεβεί στις εκλογές ως απλός υποψήφιος βουλευτής , παρά το γεγονός ότι ουσιαστικά μπορεί να είναι αυτός Πρόεδρος δεν τίθεται ζήτημα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της στήλης η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να κλείσει αυτό το παράθυρο. Αυτό που σκέπτεται είναι ένα ιδιότυπο κατά τα γερμανικό πρότυπο parteiverbot. Πρώτον με τη ρητή εξουσιοδότηση στο πολιτικό τμήμα του Αρείου Πάγου να «ενεργοποιήσει» τη συνταγματική ρύθμιση , η οποία ρητά αναφέρει πως τα πολιτικά κόμματα θα πρέπει να εξυπηρετούν την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Με τον Κασιδιάρη έστω και απλό υποψήφιο το πράγμα δυσκολεύει. Δεύτερον με την επίσης ρητή εξουσιδότηση να ασκείται ουσιαστικός έλεγχος για το ποιος ασκεί πραγματική εξουσία σε κάθε κόμμα. Με αυτό τον τρόπο το κόμμα Κασιδιάρη θα μπορεί να υφίσταται ως κόμμα, δεν θα μπορεί όμως να κατεβεί στις εκλογές.
Win win ρύθμιση
Η κατάθεση της ρύθμισης είναι θέμα ημερών και στο Μέγαρο Μαξίμου μιλούν για ρύθμιση win win. Κι αυτό γιατί είτε ο ΣΥΡΙΖΑ θα το ψηφίσει οπότε και οι δικαστές θα νιώσουν πανίσχυροι να προχωρήσουν έπειτα από την ευρύτατη πλειοψηφία της Βουλής είτε θα το καταψηφίσει οπότε η θεωρία των δύο άκρων θα φουντώσει ξανά σπρώχνοντας μετριοπαθείς ψηφοφόρους στη Νέα Δημοκρατία. Αυτό θεωρούν. Αν το σενάριο όντως επιβεβαιωθεί και ο Κασιδιάρης δεν κατεβεί στις εκλογές θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον που θα πάει αυτό το περίπου 2,5% που του δίνουν τώρα οι δημοσκοπήσεις.
Τι θα γίνει με τους αποδήμους;
Την προηγούμενη εβδομάδα τη συνάντηση Μητσοτάκη-Βορίδη απασχόλησε μεταξύ άλλων και το ζήτημα της ψήφου των αποδήμων. Τα αποτελέσματα με τις εγγραφές στην πλατφόρμα είναι πενιχρά και έτσι θα μείνουν. Η κυβέρνηση διαπιστώνει ότι ο νόμος τον οποίον έφερε και ψήφισε στη Βουλή είναι περιοριστικός και ευθύνεται για το ότι χιλιάδες απόδημοι δεν θα μπορέσουν να ψηφίσουν από τον τόπο της κατοικίας τους. Είναι κι αυτό μια απόδειξη ότι οι συμβιβασμοί δεν είναι πάντα ωφέλιμοι. Σε κάθε περίπτωση η απόφαση του Πρωθυπουργού είναι ειλημμένη. Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να φέρει άλλη νομοθετική διάταξη για να διορθώσει τον νόμο Θεοδωρικάκου. Με αυτόν θα πάει και ας μη γραφτεί και κανένας άλλος.
Η προσωπική πρόσκληση Βορίδη
Η χώρα σήμερα θα ασχοληθεί με την κηδεία του τέως. Μονοθεματικά. Ο Πρωθυπουργός επέλεξε την ώρα της κηδείας να προεδρεύσει σε σύσκεψη για την υλοποίηση του Προγράμματος Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας. Τα βλέμματα όλων πάντως θα είναι στη Μητρόπολη. Και καλώς ή κακώς το θέμα θα είναι ποιοι Υπουργοί και βουλευτές θα εμφανιστούν. Αν πάντως σας έχει προξενήσει εντύπωση η βεβαιότητα για την παρουσία Βορίδη είναι επειδή έχει προσωπική πρόσκληση από την οικογένεια του Κωνσταντίνου.
22 views0 comments
bottom of page