top of page

Στον σταθμάρχη τα ξαναρίχνει η κυβέρνηση.Ο καθησυχαστικός Πατέλης και το άνοιγμα της Ελληνικής Λύσης

Καλημέρα σας,
Γ. Γεραπετρίτης: Προσωπική επιλογή του σταθμάρχη η παράκαμψη της τηλεδιοίκησης
Ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης εμφανίστηκε χθες στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλή και επανέφερε το σενάριο κύριας ευθύνης του σταθμάρχη για το δυστύχημα στα Τέμπη. Στην κυβέρνηση μιλούν για νέα στοιχεία τα οποία προκύπτουν καθημερινά και διαμορφώνουν σταδιακά το πλήρες πλαίσιο για όσα συνέβησαν στα Τέμπη. Χθες στη Βουλή ο κ. Γεραπετρίτης είπε ξεκάθαρα τρία πράγματα
α)Ότι ήταν προσωπική επιλογή του σταθμάρχη να κάνει χειροκίνητη δρομολόγηση ενώ το σύστημα τηλεδιοίκησης λειτουργούσε πλήρως. Ο Υπουργός υποστήριξε ότι απόδειξη για τον ισχυρισμό του αποτελεί το ότι εκείνη την ημέρα όλα τα υπόλοιπα δρομολόγια έγιναν με ηλεκτρονική χάραξη από το σύστημα που λειτουργούσε κανονικά και μόνο για το συγκεκριμένο
β) Ότι ο σταθμάρχης έδωσε εντολή για να παρακαμφθεί το κόκκινο
γ) ότι το σημείο δεν ήταν τυφλό, ότι υπήρχαν δικλείδες ασφαλείας καθώς αν ήταν μπροστά στον πίνακα όπως προβλέπεται θα έβλεπε ότι επί δέκα λεπτά έδειχνε αντίθετη πορεία των τρένων.
Όλα τα παραπάνω μένει να αποδειχθούν. Ο Γ.Γεραπετρίτης πάντως κατέθεσε στα πρακτικά το πρωτόκολλο παράδοσης του συστήματος τηλεδιοίκησης στον σταθμό της Λάρισας το 2022 υποστηρίζοντας ότι είναι πλήρως λειτουργικό.
Καθησυχαστικός Πατέλης
Σε πολιτικό επίπεδο η ανησυχία για τις επιπτώσεις της κατάρρευσης SVB και Credit Suisse δεν είναι εκτεταμένη. Με δεδομένο ότι ειδικά για την Credit Suisse τα αρνητικά μαντάτα ήταν γνωστά εδώ και μήνες προφανώς το σύστημα πρόλαβε να χτίσει τις όποιες άμυνες. Η πρώτη κυβερνητική αντίδραση ήρθε μέσω tik tok χθες από τον διευθυντή του οικονομικού γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη. Στο μονόλεπτο βιντεάκι ο Πατέλης είπε ότι «το ελληνικό σύστημα είναι ασφαλές , ότι η Ελλάδα δεν είναι στο καλοκαίρι του 2015 και ότι φόβοι για κούρεμα καταθέσεων και capital controlsδεν μπορούν να υπάρξουν ξανά».
Δημοσκοπική ανησυχία
Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις προκαλούν ανησυχία στα δύο μεγάλα κόμματα για έναν επιπρόσθετο λόγο. Το ποσοστό των αναποφασίστων διογκώνεται φτάνοντας ακόμα και το 20%. Η ανάλυση των ποιοτικών στοιχείων των απαντήσεων που δίδεται από αυτό το κοινό δείχνει ότι πρόκειται για μάζα ψηφοφόρων , η οποία πολύ δύσκολα θα μετακινηθεί προς Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ. Τη δεδομένη χρονική στιγμή η συντριπτική πλειοψηφία αυτού του 20% απορρίπτει με κατηγορηματικό τρόπο το να πάει στους δυο μεγάλους.
Νέες εισηγήσεις για εκλογές
Στην κυβέρνηση από εκεί που κάποιοι έλεγαν -ακόμα και μετά το δυστύχημα- να μην αλλάξει ο κυβερνητικός προγραμματισμός και οι εκλογές να διεξαχθούν στις 9 Απριλίου τώρα όλοι αντιλαμβάνονται ότι απαιτείται χρόνος. Κυρίως απαιτείται χρόνος για να αποδείξει η κυβέρνηση ότι αυτά που λέει τα εννοεί. Όλα κρίνονται στην πράξη. Κι επειδή ο Μάιος δεν προσφέρει τον απαιτούμενο χρόνο άρχισαν πλέον και στο Μαξίμου οι εισηγήσεις για πρώτες εκλογές μέσα στο κατακαλόκαιρο.
Ο Βελόπουλος «ανοίγει» το κόμμα
Μια ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα πληροφορία διακινείται τις τελευταίες ημέρες. Θέλει τον Κυριάκο Βελόπουλο να «ανοίγει» το κόμμα και να το απεγκλωβίζει από τον προσωποκεντρικό του χαρακτήρα. Ο Βελόπουλος βλέπει τα δημοσκοπικά ποσοστά του να ανεβαίνουν και λογικά αρχίζει πιθανώς να κάνει και άλλες σκέψεις. Σου λέει «καλύτεροι είναι οι άλλοι που πλασάρονται ως εταίροι ή μήπως θα έχουν μεγαλύτερο ποσοστό από εμένα;». Σε πρώτη φάση εντός του επόμενου διαστήματος θα ανακοινωθούν για τα ψηφοδέλτια ονόματα αναγνωρίσιμα πάντα από τον πατριωτικό χώρο. Οι πληροφορίες λένε ότι μεταξύ των πρώτων θα είναι ο καθηγητής Γιάννης Μάζης.
29 views0 comments
bottom of page