Σκέψεις για Ζεμενίδη στο «γαλάζιο» Επικρατείας και κόντρα τεχνοκρατών -πολιτικών στο Μαξίμου
Οι σκέψεις για Ζεμενίδη στο «γαλάζιο» Επικρατείας
Καλημέρα σας,
Το πρόσφατο άδειασμα του διευθυντή του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), Έντι Ζεμενίδη στον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την πώληση αμερικανικών όπλων στην Τουρκία έκανε πολλούς στη Νέα Δημοκρατία να σκέφτονται ότι πρέπει οπωσδήποτε να ενταχθεί στο Επικρατείας ως προερχόμενος από τους αποδήμους. Ανεξαρτήτως πάντως του αν ο άνθρωπος έχει εκλογικά δικαιώματα εδώ, άμεσα εκφράστηκε και η αντίθετη άποψη. Ότι θα ήταν κρίμα να χαραμιστεί στο ελληνικό κοινοβούλιο η –ίσως- δυνατότερη ελληνική φωνή που υπάρχει αυτή την ώρα στις Η.Π.Α με ουσιαστική επιρροή στο αμερικανικό σύστημα.
Απομακρύνεται κάθε σκέψη για μόνιμα μετρα
Η αβεβαιότητα , η οποία επικρατεί στο παγκόσμιο σκηνικό τινάζει στον αέρα και τον όποιον κυβερνητικό σχεδιασμό. Το παραδέχονται πλέον και στο Μέγαρο Μαξίμου αποδεχόμενοι ότι έκαναν λάθος όταν πριν από ενάμιση μήνα πρότειναν στον κόσμο να ξηλώσει τους λέβητες φυσικού αερίου και να βάλουν πετρέλαιο. Και τώρα το πετρέλαιο είναι πιο ακριβό. Η ιστορία με την έκρηξη στην τιμή του πετρελαίου κίνησης ταρακούνησε πολύ την κυβέρνηση . Στην πράξη απλώς επιβεβαίωσαν ότι μόνιμα μέτρα δεν υπάρχουν. Κι αυτό γιατί τα πράγματα αλλάζουν από μέρα σε μέρα.
Τετ α τετ Σταϊκούρα, Στουρνάρα, Τραπεζών
Το Gamechanger την περασμένη εβδομάδα αποκάλυψε ότι την Πέμπτη θα συνεδριάσει η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για το ιδιωτικό χρέος. Ιδού ποιοι καλούνται πέραν του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, ο οποίος επίσης θα δώσει το «παρών». Έχουμε και λέμε: ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Βασίλης Ράπανος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις, οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι των συστημικών τραπεζών, οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι των Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις, ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, καθώς και ο Διοικητής του ΕΦΚΑ.
Ας είναι ο Ακάρ
Το πρωί της Παρασκευής οι δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ μετά τη συνάντηση με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο ήχησαν ως μελωδία στα αυτιά της Αθήνας. Μετά το «Μητσοτάκης γιοκ» του Ερντογάν και τη διακοπή επικοινωνίας Δένδια -Τσαβούσογλου η Αθήνα αναζητούσε εναγωνίως Τούρκο κυβερνητικό για να διατηρήσει ανοικτό τον δίαυλο επικοινωνίας. Εξ ου και η δήλωση Ακάρ πως πρέπει να συναντιόμαστε συχνότερα έφερε ανακούφιση και ελπίδα . Ας είναι ο Ακάρ λοιπόν.
Το μήνυμα της Αθήνας
Η χθεσινή δήλωση του ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια στο «Βήμα» πως όπως δεν διεκδικούμε ούτε σπιθαμή εδάφους της Τουρκίας, το ίδιο απαιτούμε και από αυτήν. Δεν ήρθε τυχαία. Στο ίδιο μήκος κύματος όπως πληροφορείται το Sketch κινήθηκε και μεγάλο μέρος των τοποθετήσεων του Ν.Παναγιωτόπουλου στη συνάντηση με τον Χ.Ακάρ. Το μήνυμα που στέλνει η Αθήνα προς Τουρκία αλλά και προς τους συμμάχους είναι ότι επιδίδεται σε εξοπλιστικό πάρτι μόνο και μόνο για να αμυνθεί έναντι της τουρκικής απειλής και όχι για να επιτεθεί.
Ο κόφτης Σκυλακάκη
Όσο πλησιάζουν οι εκλογές τόσο εντονότερη θα γίνεται και η διαμάχη τεχνοκρατών – πολιτικών εντός της κυβέρνησης . Οι πολιτικοί πιέζουν για χρήμα . Οι τεχνοκράτες με επικεφαλής τον Σκυλακάκη βάζουν άγριο κόφτη με το κλασικό επιχείρημα: «Λεφτόδεντρο τέλος». Πιο πρόσφατο παράδειγμα μια διαμάχη που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στα Υπουργεία Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας με αφορμή τα μισθολογικά στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και αναδρομικά. Οι μεν επιμένουν για κόφτη, οι δε επιμένουν ότι με κόφτη δεν κερδίζονται εκλογές. Εκτιμώ ότι σε λίγο, τέτοιου είδους θέματα θα επιλύονται από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και θα ηρεμήσουν όλοι.
Τα νεύρα Σκρέκα
Υπέπεσε στην αντίληψή μου την Κυριακή μια ανάρτηση του διαπρεπούς ιστορικού Μελέτη Μελετόπουλου. Ο κ. Μελετόπουλος βρέθηκε το Σάββατο στην Καλαμπάκα προσκεκλημένος του συλλόγου «Λιθόπολις» να μιλήσει για τη Μικρασιατική Εκστρατεία. Στην ανάρτησή του ο κ. Μελετόπουλος αναφέρει ένα σοβαρό επεισόδιο με τον Υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα όταν ο πρώτος έκανε τοποθέτηση δείχνοντας τη διαφωνία του με τις κυβερνητικές πράξεις. Κατά τον Μελετόπουλο ο Σκρέκας σηκώθηκε και τον εγκάλεσε για απρέπεια επειδή μίλησε κατά της κυβέρνησης , αμφισβητώντας μάλιστα ότι είναι ιστορικός. Όταν όμως αποδείχθηκε ότι ο Μελετόπουλους είναι και ιστορικός και διαπρεπής Σκρέκας αποχώρησε εκνευρισμένος εν μέσω αποδοκιμασιών. Επειδή μέχρι σήμερα δεν έχω δει απάντηση Σκρέκα , καλό θα ήταν να υπάρξει.
