top of page

Διάλυση της Βουλής με επίκληση επενδυτικής βαθμίδας. Το βλέμμα στην Τουρκία και ο Γεωργούλης

Χριστός Ανέστη. Χρόνια Πολλά
Διάλυση Βουλής με επίκληση την επενδυτική βαθμίδα.
Μετά τη μικρή ανάπαυλα για τις ημέρες του Πάσχα το πολιτικό σκηνικό επιστρέφει από σήμερα στα γνωστά. Η χώρα μετρά πλέον μόλις λίγες ημέρες για την επίσημη προκήρυξη των εκλογών. Το πρωί του Σαββάτου ο Πρωθυπουργός αναμένεται να επισκεφθεί την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να της ζητήσει τη διάλυση της Βουλής.
Δεδομένης της μη τυπικής ολοκλήρωσης της τετραετίας μένει να δούμε αν θα επικαλεστεί έστω ως πρόσχημα κάποιο σπουδαίο ζήτημα εθνικής σημασίας για να ζητήσει την ανανέωσης της λαϊκής εντολής. Δεν αποκλείω αυτό να είναι η οικονομία καθώς όλοι οι επενδυτικοί οίκοι αναμένουν ομαλό πολιτικό κλίμα για να δώσουν στη χώρα επενδυτική βαθμίδα. Μία ημέρα νωρίτερα , προς τα μεσάνυχτα αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα νέα από τη Standard & Poors. Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι αν δεν υπήρχαν μπροστά οι εκλογές την Παρασκευή θα είχαμε σίγουρα τον πρώτο οίκο που θα έδινε βαθμίδα.

Εν αναμονή των δημοσκοπήσεων
Το Πάσχα πέρασε, οι κατεργάρηδες επιστρέφουν στους πάγκους τους . Από σήμερα θα αρχίσουν να τρέχουν ξανά και οι δημοσκοπήσεις. Αναμένονται από τα επιτελεία με μεγάλο ενδιαφέρον και θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τη στρατηγική. Στο στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας τα μηνύματα του Πάσχα έχουν ένα καλό και ένα κακό νέο. Είναι πολύς ο κόσμος ο οποίος ψήφισε Νέα Δημοκρατία το 2019 και λέει ότι θα ξαναψηφίσει Νέα Δημοκρατία αλλά μόνο στη δεύτερη κάλπη και μόνο αν διαφαίνεται ντέρμπι.

Η Ευρώπη παρακολουθεί Τουρκία
Το βλέμμα της Ευρώπης αλλά και ευρύτερα δεν είναι στις εκλογές στην Ελλάδα. Όλοι παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Τουρκία. Χθες το politico περιέγραψε τις εκλογές στην Τουρκία ως την πιο σημαντική εκλογική αναμέτρηση του 2023 γράφοντας ότι «Οι εκλογές στις 14 Μαΐου είναι μια κομβική στιγμή για την ασφάλεια στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή». Πέραν των ελληνοτουρκικών σχέσεων η Ευρώπη καίγεται για το αν θα αλλάξει ο ρόλος της Άγκυρας στην Ουκρανία.

Αντιπαράθεση για Σουδάν , Γεωργούλη και Οικονόμου
Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ πάντως βρήκαν ευκαιρία να κοντραριστούν ακόμα και την Κυριακή του Πάσχα. Αφορμή στάθηκε η εμφύλια σύρραξη στο Σουδάν με τον ΣΥΡΙΖΑ να βλέπει εμπλοκή της χώρας λόγω της εξαγωγής του predator στο Σουδάν.
***
Χθες έσκασε ως βόμβα το αίτημα του Βέλγου εισαγγελέα για άρση ασυλίας του εκλεγέντος με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, ευρωβουλευτή Αλέξη Γεωργούλη μετά από καταγγελία γυναίκας στελέχους του ΠΑΣΟΚ, η οποία εργάζεται στις Βρυξέλλες για παρενόχληση πριν από τρία χρόνια. Ο Γεωργούλης ανακοίνωσε ότι παραιτείται από την ευρωομάδα, ο ΣΥΡΙΖΑ ότι τον διέγραψε με αποτέλεσμα να μπει στον χορό και η Νέα Δημοκρατία η οποία άφησε υπαινιγμούς ερωτώντας αν τέτοια καταγγελία έγινε για πρώτη φορά χθες.
***
Μέσα στον γενικό χαμό το Μεγάλο Σάββατο υπήρξε σφοδρή σύγκρουση Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ έπειτα από βίντεο που έδειχνε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου να τραγουδά σύνθημα κατά του ΠΑΣΟΚ. Ο ίδιος πάντως το διέψευσε κατηγορηματικά.

Στα Ναυπηγεία
Τα Ναυπηγεία Ελευσίνας επέλεξε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης για τον απολογισμό της τετραετίας του αύριο στις 18:30. Γιατί τα Ναυπηγεία; Ο Γεωργιάδης με ανάρτηση υποστήριξε ότι ο χώρος συμβολίζει την «επιτυχία» του. «Ένας χώρος απαξιωμένος και εργάτες μέσα στην αδράνεια, μεταμορφώθηκαν σε μία ζωντανή επιχείρηση που παράγει πλούτο για την Οικονομία μας και με εργαζόμενους καλοπληρωμένους και χαρούμενους». Οι κακές γλώσσες λένε ότι η Ελευσίνα υπάγεται στη Δυτική Αττική , όπου πολιτεύεται ο εκλεκτός του Σταμάτης Πουλής.
56 views0 comments
bottom of page