top of page

Ενίσχυση του δικομματισμού και πτώση του ΠΑΣΟΚ δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Τα ανησυχητικά της GEN Z

Καλημέρα σας,
Δημοσκόπηση
Ήρθε η ώρα των τελευταίων δημοσκοπήσεων. Ως οι εγγύτερες στην κάλπη είναι και οι πιο ενδιαφέρουσες και εξ ορισμού -θεωρητικά- πιο κοντά στο τελικό αποτέλεσμα. Χθες η ALCO για τον ALPHA έκανε εκτίμηση ότι η Νέα Δημοκρατία θα κινηθεί από 34,7% μέχρι και 38,7% και ο ΣΥΡΙΖΑ από 27,3% έως 31,3%. Σύμφωνα με την εταιρεία ακόμα και στο ακραίο σενάριο που η Ν.Δ κινηθεί στο κατώτατο και ο ΣΥΡΙΖΑ στο υψηλότατο η διαφορά θα είναι 3,4% .
Ενίσχυση του δικομματισμού και πτώση ΠΑΣΟΚ
Στα ενδιαφέροντα της δημοσκόπησης η νέα ενίσχυση του δικομματισμού, η οποία όμως δεν έγκειται τόσο στη μείωση των αναποφασίστων όσο στην πίεση που ασκούν και οι δύο μονομάχοι στο ΠΑΣΟΚ. Είναι χαρακτηριστικό ότι η εταιρεία εκτίμησε ότι το ΠΑΣΟΚ θα κινηθεί σε μονοψήφια ανάμεσα σε 7,8% και 9,8%. Το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη είναι το μόνο το οποίο σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση της εταιρείας εμφάνισε μείωση ποσοστών στην πρόθεση ψήφου κατά 0,7%.
Αν οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιωθούν και δεν έχουμε σκηνικά Τουρκίας το πράγμα αρχίζει και ζορίζει για το ΠΑΣΟΚ και θα έχει επίπτωση στην όποια συζήτηση αρχίσει από Δευτέρα κατά τη διαδικασία διερευνητικών εντολών. Υπενθυμίζω ότι ο Ανδρουλάκης θα θεωρούσε ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό ως επιτυχία και «εντολή».
Η διαφορά με το ‘89
Παρομοιάσαμε χθες την κυβέρνηση ειδικού σκοπού που έχει στο μυαλό του ο Αλέξης Τσίπρας με την κυβέρνηση Τζανετάκη. Υπάρχει όμως ειδοποιός διαφορά. Το 89 Νέα Δημοκρατία και Συνασπισμός τα βρήκαν υπό τον φόβο παραγραφής του σκανδάλου Κοσκωτά για τα πολιτικά πρόσωπα. Εδώ τέτοιος κίνδυνος δεν υπάρχει καθώς μετά τη συνταγματική αναθεώρηση του 2019 και για τους Υπουργούς ισχύει η μακρά παραγραφή. Εικοσαετία και βάλε. Μία ακόμη διάσταση η οποία επιβεβαιώνει ότι μόνος σκοπός του Τσίπρα είναι να βγάλει τον Μητσοτάκη από την καρέκλα του Πρωθυπουργού.
Σε μια τέτοια συνθήκη δεν θα απέκλεια να δεχόταν να μην είναι ο ίδιος Πρωθυπουργός.
Τα ανησυχητικά της GEN Z
Μέσα στις πολλές δημοσκοπήσεις χάνονται και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες έρευνες οι οποίες τρέχουν παράλληλα αυτή την περίοδο. Μια τέτοια του Eteron και της aboutpeople έπεσε χθες στα χέρια μου. Εξαιρετική έρευνα. Μιας και όλοι μιλούν για τη νέα γενιά, τα νέα μυαλά και τις νέες ιδέες , οφείλω να σας πω ότι υπήρξαν ευρήματα για τη νέα γενιά τα οποία ειλικρινά με φόβισαν. Κι επειδή η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των παιδιών θα ψηφίσει για πρώτη φορά μερικά ευρήματα έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον .
14,6% υπέρ της δικτατορίας – 19,1% υπέρ δραχμή
Το 14,6% διατύπωσε την άποψη ότι σε ορισμένες περιπτώσεις η δικτατορία είναι προτιμότερη από την δημοκρατία ενώ το 23,4% εκτιμά ότι υπάρχει καλύτερο πολίτευμα από την κοινοβουλευτική δημοκρατία. Το 19,1% προτιμά επιστροφή στη δραχμή , την οποία μάλιστα δεν έχει ζήσει ενώ μόλις το 58,6% διαφωνεί ή μάλλον διαφωνεί να καθιερωθεί η θανατική ποινή για ορισμένα εγκλήματα.

Σύγχυση
Γενικώς πάντως διέκρινα και μια κάποια σύγχυση στις μικρές ηλικίες. Το 60,2% θεωρούν ότι ο καπιταλισμός ως έννοια αντιπροσωπεύει κάτι κακό όμως την ίδια στιγμή το 52,1% θεωρούν την οικονομία της αγοράς κάτι καλό και το ίδιο πιστεύουν και για την ανταγωνιστικότητα (67,2%). Αντίστοιχα, το 55,1% θεωρεί τις πολυεθνικές κάτι κακό αλλά το 58,9% θεωρεί τις ξένες επενδύσεις κάτι καλό.

Η ανεξαρτησία της ΑΑΔΕ
Η ΑΑΔΕ -τέως εφορία- επιβεβαίωσε την ανεξαρτησία. Σωρηδόν επιδόθηκαν την τελευταία εβδομάδα κατασχετήρια και δεσμεύσεις λογαριασμών , ενοικίων και λοιπών εσόδων λόγω οφειλών. Οι περισσότεροι το πληροφορήθηκαν όταν πήγαν στις τράπεζες για συναλλαγή . Η γκρίνια είναι μεγάλη αλλά ρουσφέτι δεν παίρνει. Σε άλλες εποχές η ΑΑΔΕ ούτε που θα διενοείτο να πράξει κάτι τέτοιο λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές. Τώρα όμως, ανεξαρτησία.
52 views0 comments
bottom of page