top of page

Επενδυτική βαθμίδα μετά τις εκλογές βλέπει το Μαξίμου. Ο «παράδεισος» Ελλάδα και η άφιξη ΚαντέρΜετά τις εκλογές η επενδυτική βαθμίδα

 

Καλημέρα σας,


Στην κυβέρνηση δεν απεμπολούν τον στόχο της επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023. Τόσο όμως στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στο Υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζουν ότι αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατο να συμβεί πριν από τις εκλογές. Το εξωτερικό κλίμα είναι δυσμενές με αποτέλεσμα να κάνει τους οίκους αξιολόγησης πολύ συγκρατημένους. Έτσι παρά την όποια καλή εικόνα της Ελλάδας όλοι οι οίκοι θα προτιμήσουν να κάνουν την αξιολόγησή τους προς τα τέλη του 2023. Άρα εκ των πραγμάτων μετά τις εκλογές. 

 

Επενδυτική όαση

Υψηλόβαθμη πηγή του Υπουργείου Οικονομικών μου έλεγε χθες στη Βουλή ότι στο Υπουργείο υπολογίζουν την ανάπτυξη τουλάχιστον 0,5% περισσότερο από τη συγκρατημένη εκτίμηση του προσχεδίου προϋπολογισμού για  5,3% το 2022 και 2,1% το 2023 . Η ίδια πηγή επέμενε πως με τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες σε ύφεση η Ελλάδα το 2023 θα είναι «όαση» κυρίως για επενδύσεις.  

 

Με ιδιωτικό ιατρείο , οι ιατροί του ΕΣΥ

Νομοθετική διάταξη για την παροχή δυνατότητας στους ιατρούς του ΕΣΥ να ασκούν και ελεύθερο επάγγελμα , δηλαδή να έχουν και ιδιωτικό ιατρείο έχει έτοιμη το Υπουργείο Υγείας. Η ρύθμιση αναμένεται να πάρει σύντομα τον δρόμο προς τη Βουλή και να ψηφιστεί εντός του 2022. Αφού δεν υπάρχουν λεφτά για καλύτερους μισθούς στο δημόσιο νοσοκομείο το χάπι θα χρυσωθεί με τη δυνατότητα για παράλληλη άσκηση ελεύθερου επαγγέλματος. 

 

 

 

 

Επιστρέφει στις υποκλοπές ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αφήνει την υπόθεση των υποκλοπών. Στην πορισματική του θέση για την εξεταστική έκανε αναφορά στην ανάγκη σύστασης επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών. Το ρεπορτάζ λέει ότι σύντομα η αξιωματική αντιπολίτευση θα απευθυνθεί στα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης προκειμένου να συγκεντρώσει το απαιτούμενο ποσοστό και να επαναφέρει το θέμα των υποκλοπών στην Επιτροπή Θεσμών. Εκεί όπου-θυμίζω- με βάση το δικαίωμα της μειοψηφίας εκ του Κανονισμού μπορεί να καλέσει όποιον θέλει χωρίς η πλειοψηφία να μπορεί να αρνηθεί. 

 

 

 

Πονοκέφαλος το ράφι 

Έναρξη συζήτησης χθες για το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Χωρίς πολλές ειδήσεις είναι η αλήθεια αφού σε αυτό το καθεστώς ρευστότητας δεν είναι εύκολο να πεις και πολλά. Με το τέλος της ομιλίας του πάντως ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατέβηκε στην αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών. Τι κατάλαβαν όσοι συνομίλησαν μαζί του; Ότι πλέον το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι τόσο στα καύσιμα και στους λογαριασμούς αλλά οι τιμές στο ράφι. Και κατά τον Σταϊκούρα δεν αντιμετωπίζεται με μείωση ΦΠΑ γιατί όλο και κάτι θα συμβεί και δεν θα το δουν οι καταναλωτές. 

 

***

Το δεύτερο που κατάλαβαν είναι ότι η ιστορία της Μ.Βρετανίας με το αλύπητο χτύπημα των αγορών στο οικονομικό πρόγραμμα της Λιζ Τρας όσο οδυνηρό ήταν για τη Βρετανία τόσο λυτρωτικό ήταν για τους Υπουργούς Οικονομικών της Ευρώπης. Κι αυτό γιατί έδειξε και στο πολιτικό σύστημα αλλά και στους πολίτες κάθε χώρας ότι οι αγορές τελικά είναι αυτές που βαρούν τα νταούλια. Άρα εξ ορισμού μειώνεται και το έδαφος για ρητορική εύκολων λύσεων και πίεσης προς τους απανταχού «τσάρους της Οικονομίας».

 

 

Ξεκαθαρίζει το τοπίο

Νέα δημοσκόπηση χθες. Της ALCO για τον Alpha. Το τοπίο δείχνει να ξεκαθαρίζει. Δεν είναι ότι η Νέα Δημοκρατία αύξησε τη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό δεν παίζει κανένα ρόλο για την αυτοδυναμία. Το ενδιαφέρον είναι ότι εν μέσω ενεργειακής κρίσης και έκρηξης πληθωρισμού η Νέα Δημοκρατία αύξησε ποσοστό ,  το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ έμεινε αμετάβλητο ενώ το ΠΑΣΟΚ έπεσε κιόλας. Τα ανάποδα θα περίμενε κανείς. Κάπως έτσι το σενάριο της αυτοδυναμίας της Ν.Δ -στις δεύτερες εκλογές- πλησιάζει ακόμα περισσότερο. 

 

Θα χρειαστεί βέβαια αρκετά μεγαλύτερο ποσοστό από το 31,2% που έδωσε χθες η Alco. Συνυπολογίστε πάντως , ότι διαχρονικά οι δημοσκοπήσεις τα δύο μεγάλα κόμματα τα εμφανίζουν με μικρότερα ποσοστά από ό,τι συνήθως παίρνουν.

 

 

Στην Αθήνα ο Καντέρ

Αφίχθη χθες στην Αθήνα ο Τούρκος σταρ του ΝΒΑ -free agent αυτή την περίοδο- και μέγας πολέμιος του Ερντογάν Ενές Καντέρ . Οι περισσότεροι ξαφνιάστηκαν. Οι αναγνώστες του Sketch από την άλλη όχι. Είχαν διαβάσει από την προηγούμενη εβδομάδα και για την άφιξη και για το παρασκήνιο . 


105 views0 comments
bottom of page