Εθνική στρατηγική για το …περπάτημα. Oι αβεβαιότητες του 2023 και η αναθεώρηση της ανάπτυξης
Κυβερνητική προτροπή για περπάτημα
Καλημέρα σας,
Εθνική στρατηγική για το…περπάτημα έφερε χθες το βράδυ στη Βουλή το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Μιας και δεν είναι Πρωταπριλιά δεν σας κάνω πλάκα. Πρόκειται για το άρθρο 69 νομοσχεδίου που κατατέθηκε το βράδυ και μέσα σε όλα τα άλλα αποκαλύπτει το σχέδιο της κυβέρνησης για μείωση ρύπων μέσω περπατήματος.
Αντιγράφω ένα απόσπασμα από την αιτιολογική έκθεση: «Η πλειονότητα των πολιτών δεν επιλέγει το περπάτημα ως μέσο καθημερινής μετακίνησης και προτιμά να χρησιμοποιεί το ιδιωτικό αυτοκίνητο ή άλλα μηχανοκίνητα μέσα, γεγονός που επιβαρύνει την λειτουργία των πόλεων και των οικισμών (αυξημένοι ρύποι, θόρυβος και γενικότερη υποβάθμιση της ποιότητας ζωής). Η Εθνική Στρατηγική για το περπάτημα αναμένεται να οδηγήσει σε: α) αύξηση του περπατήματος ως μέσου καθημερινής μετακίνησης των πολιτών, και δ) πολυτροπικότητα στις μετακινήσεις.
Κοινώς, επειδή δεν μπορούμε να λύσουμε το πρωινό Σύνταγμα -Αγία Παρασκευή μια ώρα με το αυτοκίνητο «κόψτε το ποδαράτο». Επειδή πάντως το έψαξα λίγο, το σχέδιο είναι ολίγον αντιγραφή του σκωτσέζικου «National Walking Strategy» που εκπονήθηκε ήδη από το 2014. Κι επειδή τα νομοσχέδια γράφονται πλέον στο Μαξίμου κυρίως από τον μέγα γνώστη και αναλυτή των βρετανικών νομοθετικών σωμάτων Γιώργο Γεραπετρίτη δεν μου κάνει καμία εντύπωση. Αν πάντως είναι να βελτιωθεί η υγεία πολλών δεν κάνει κακό.
Χωρίς «πεσκέσια» η θετική αναθεώρηση της ανάπτυξης
Η ΕΛΣΤΑΤ χθες ανακοίνωσε την επί τα βελτίω αναθεώρηση των στοιχείων για την ανάπτυξη του 2021 προσδιορίζοντάς την στο 8,4%. Από το Υπουργείο Οικονομικών κράτησαν χαμηλά χθες τους τόνους για την ευνοϊκή αναθεώρηση θέλοντας να μη γεννηθούν προσδοκίες για νέα δώρα. Παρά το γεγονός ότι η αρχική εκτίμηση του προϋπολογισμού του 2021 προέβλεπε ανάπτυξη μόλις 4,8% , η χθεσινή ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ είναι επί της ουσίας μια μικρή διόρθωση του 8,3% που είχε προβλέψει τον χειμώνα. Εξ ου και δεν θα πρέπει να αναμένονται έξτρα παροχές.
Οι αβεβαιότητες του 2023
Καθώς αναφερθήκαμε στον προϋπολογισμό και στην ανάπτυξη έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η τοποθέτηση του «αδέκαστου» Κουτεντάκη -επικεφαλής του γραφείου προϋπολογισμού στη Βουλή- και πολέμιου του Πολάκη και λοιπών στον ΣΥΡΙΖΑ ακριβώς λόγω της ουδετερότητάς του. Ο Κουτεντάκης και η ομάδα του τοποθετήθηκαν επί του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2023 χαρακτηρίζοντας ως σχετικά ασφαλή την επίτευξη του φετινού δημοσιονομικού στόχου, με σημαντικές αβεβαιότητες ωστόσο τον στόχο του επόμενου έτους.
***
Αυτές κατά το γραφείο προϋπολογισμού του Κράτους προέρχονται τόσο από τις μακροοικονομικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας όσο και από τις τιμές των καυσίμων. Ειδικότερα, υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα όσον αφορά την προβλεπόμενη άνοδο της ιδιωτικής κατανάλωσης (1,3%), των επενδύσεων (16%) και των εξαγωγών (1,8%). «Οι τρεις συνιστώσες μπορεί να επηρεαστούν αρνητικά από την ενδεχόμενη συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος, την περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων δανεισμού και τις πιθανές απώλειες αγοραστικής δύναμης στους εμπορικούς εταίρους, είτε λόγω επιβράδυνσης/ύφεσης είτε λόγω πληθωρισμού» αναφέρεται.
Κλιμάκωση βομβαρδισμών στο Κίεβο
Η Αθήνα βλέπει ότι έρχεται κλιμάκωση βομβαρδισμών στο Κίεβο καθώς η Ρωσία πιέζεται και τα παίζει όλα για όλα επιχειρώντας ολομέτωπη επίθεση. Παρ’όλα αυτά ο Ν.Δένδιας βρίσκεται από χθες -για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου- στο Κίεβο μη ακυρώνοντας προγραμματισμένη επίσκεψη. Το Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε χθες ανακοίνωση καλώντας όσους Έλληνες έχουν απομείνει στο Κίεβο να εγκαταλείψουν αμέσως την πόλη. Διπλωματικές πηγές έλεγαν ότι η κατάσταση θα επαναξιολογηθεί εντός της εβδομάδας και αν κριθεί αναγκαίο θα συνταχθούν κατάλογοι και θα γίνουν επιχειρήσεις απεγκλωβισμού.
