top of page

Τα νέα για την Ουκρανία, η σύσκεψη στο Μαξίμου για την πανδημία και η πολιορκία Λιβάνιου στη Βουλή
Τι βλέπει το Μαξίμου για την Ουκρανία 


Καλημέρα σας,

Έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον κάποια μαντάτα που φτάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου για την Ουκρανία. Πληροφορούμαι για παράδειγμα ότι χθες μελετήθηκε επισταμένως άρθρο της Telegraph πως η Ουκρανία δεν αποτελεί πλέον προτεραιότητα της Δύσης. Από τη μία οι Η.Π.Α ασχολούνται με τις ενδιάμεσες εκλογές και τα 54 δισεκατομμύρια δολάρια που ήδη έχουν δαπανηθεί. Από την άλλη η πτώση του Μπόρις Τζόνσον δεν εγγυάται ότι και η Βρετανία θα συνεχίσει την ίδια πολιτική στήριξης. 

 

 

Η εκτίμηση της Telegraph είναι ότι σε λίγο καιρό η Δύση είναι πολύ πιθανό να πιέσει τον Ζελένσκι να συνθηκολογήσει και να άρει τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.  Εκεί θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον η στάση του αναζωογονημένου Πούτιν. 

 


Σύσκεψη για την πανδημία

Χθες ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης αποχώρησε εσπευσμένα από τη Βουλή πριν την ολοκλήρωση της συνεδρίασης για το νομοσχέδιο περί ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Εκτάκτως συνεκλήθη στο Μαξίμου σύσκεψη για την πανδημία. Η ανησυχία είναι έντονη ενόψει φθινοπώρου. Δύο αποφάσεις ελήφθησαν: α) Να ενισχυθεί η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να μην επιβαρυνθεί το ΕΣΥ, β) το ότι μέχρι 31/12 δεν υπάρχει η παραμικρή σκέψη για επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών. Το δεύτερο δεν ξέρω αν ενθουσίασε τη Μίνα Γκάγκα.

 

Την ώρα της σύσκεψης έφτασαν τα νέα από την πυρκαγιά στο Ντράφι, οπότε ο Πρωθυπουργός αποχώρησε άμεσα προκειμένου να ενημερωθεί . 

 

 

Γερμανική επίθεση στον Κικίλια


Τις προάλλες ο Υπουργός τουρισμού Βασίλης Κικίλιας κατέθεσε με δήλωση  στην εφημερίδα Bild την πρόταση προς Γερμανούς πολίτες να έρθουν να ξεχειμωνιάσουν στην Κρήτη, προκειμένου να γλιτώσουν τον βαρύ γερμανικό χειμώνα. Η πρόταση δεν έγινε δεκτή με ενθουσιασμό στη Γερμανία. Δημοσίευμα της εφημερίδας Tageszeitung απέρριψε το σενάριο γράφοντας ότι και το ενεργειακό κόστος στην Ελλάδα είναι μεγάλο -μεγάλο κακό η υψηλότερη τιμή καυσίμων στην Ευρώπη - και τα νοσοκομεία στην Ελλάδα δεν είναι τα καλύτερα.

 


Η πολιορκία Λιβάνιου 

 

Χθες, λίγη ώρα μετά τη δημοσιοποίηση των προσωρινών στοιχείων της απογραφής από την ΕΛΣΤΑΤ  στη Βουλή βρέθηκε ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και εκλογολόγος της Ν.Δ Θεόδωρος Λιβάνιος.Με τη δεύτερη ιδιότητα πολιορκήθηκε από βουλευτές όλων των κομμάτων , οι οποίοι καίγονταν να μάθουν αν η περιφέρεια του καθενός θα έχει αλλαγές ως προς τις έδρες που θα κατανεμηθούν. Έτσι όπως τους είδα μεγαλύτερη σημασία έδωσαν στο Λιβάνιο παρά στον Μητσοτάκη, ο οποίος είχε μιλήσει νωρίτερα. Στα τέλη του χρόνου τα οριστικά αποτελέσματα


Στα διακομματικά πηγαδάκια που σχηματίστηκαν γύρω του ο Θ.Λιβάνιος τόνισε πως αυτά που θα καθορίσουν την κατανομή των εδρών είναι τα οριστικά αποτελέσματα της απογραφής , τα οποία θα δείξουν τον νόμιμο πληθυσμό και τους δημότες. Αυτά αναμένονται στο τέλος του χρόνου. Άρα σε κάθε περίπτωση οι εκλογές το 2023 θα γίνουν με βάση τα αποτελέσματα της νέας απογραφής. 

 

*** 

Ο Λιβάνιος πάντως είπε και κάτι άλλο στους βουλευτές. Να μη σπεύσουν να προεξοφλήσουν αλλαγές με βάση τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες η ΕΛΣΤΑΤ. Δεν μπορούν να σχηματίσουν ούτε καν εκτίμηση. Αυτά είναι προσωρινά και αφορούν στον μόνιμο και όχι στον νόμιμο πληθυσμό. Μικρή υπομονή λοιπόν. Μας έφεραν την Οννεδίτισσα


Με αφορμή την αποκάλυψη της στήλης για την επιλογή της πρώην Υπουργού του ΠΑΣΟΚ Έφης Χριστοφιλοπούλου στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ένας καλός φίλος μου θύμισε ότι στα νιάτα της υπήρξε Οννεδίτισσα στο Λονδίνο. Το ακόμα πιο ωραίο είναι οι μάχες που είχε δώσει στο υπόλοιπο Αττικής με τον Βασίλη Οικονόμου στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ. Τότε που ο Οικονόμου έλεγε «τι μας την έφεραν την Οννεδίτισσα;». Και τώρα είναι αυτός βουλευτής της Ν.Δ. 

 


89 views0 comments
bottom of page