top of page

Ο Καραμανλής δήλωσε παρών. Η συνολική αποστροφή του δικομματισμού σε νέα δημοσκόπηση

Καλημέρα σας,
Η επανατοποθέτηση του Καραμανλή
Η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας στη Βουλή στάθηκε η αφορμή για την επανατοποθέτηση του Κώστα Καραμανλή στο πολιτικό πεδίο. «Η ομιλία Καραμανλή έμοιαζε και λίγο με μανιφέστο. Δεν έθεσα κανέναν σε διαθεσιμότητα, δεν ζήτησα παραιτήσεις, παραιτήθηκα εγώ γιατί στον τομέα της πολιτικής μου ευθύνης συνέβη μια ανείπωτη τραγωδία. Δεν έχω εξάρτηση από καμία κυβερνητική θέση» είπε. Σημειώνω ότι μίλησε για κυβερνητική και όχι για κοινοβουλευτική.
Θα είμαι παρών
Ευρισκόμενος σε πλήρη ταύτιση με την κυβερνητική γραμμή γύρω από το δυστύχημα των Τεμπών, ο Καραμανλής περιέγραψε ως μόνο υπεύθυνο τον σταθμάρχη και ξεκαθάρισε ότι θα είναι παρών στον δημόσιο διάλογο. Τι άλλο να πει για να καταλάβουμε ότι η συμμετοχή του στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο είναι πλέον το πιο πιθανό σενάριο;
Συνολική αποστροφή
Χθες μια ακόμα δημοσκόπηση κατέγραψε μεγάλη κυβερνητική φθορά. H δημοσκόπηση της ALCO του Κώστα Παναγόπουλου για λογαριασμό του ALPHA έδειξε ότι η ΝΔ χάνει 3,7 ποσοστιαίες μονάδες και φτάνει στο 28,4% , ο ΣΥΡΙΖΑ φτάνει στο 24,8% από το 25,1%, ενώ απώλειες της τάξης του 0,5% κατέγραψε και το ΠΑΣΟΚ και φτάνει πλέον στο 9,3%.
Ιδιαίτερη σημασία είχαν τα εξής ευρήματα:
-η μεγάλη αποσυσπείρωση της Ν.Δ από το 77% στο 66%
-το άλυτο πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ με τη χαμένη κυβερνητική αξιοπιστία.
-η αύξηση του ποσοστού συνολικής αποστροφής του δικομματισμού
-η σύνθεση των αναποφασίστων. Στην προ Τεμπών μέτρηση στους 100 αναποφάσιστους μόλις 20 είχαν ψηφίσει Ν.Δ το 2019. Στη χθεσινή είχαν ανεβεί στους 40.
Κοινώς σκηνικό απόλυτης σύγχυσης.
Η επίπτωση στους υποψηφίους
Αυτοί που κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα είναι οι εκ του κέντρου ή εκ του παλαιού ΠΑΣΟΚ υποψήφιοι στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας. Παράλληλα με τις δημοσκοπήσεις για κόμματα, στις περιφέρειες των μεγάλων αστικών κέντρων διενεργούνται συνεχώς και δημοσκοπήσεις από υποψηφίους. Η κοινή συνισταμένη των μετρήσεων είναι πως οι παραδοσιακοί Νεοδημοκράτες αρχίζουν να παίρνουν σαφές προβάδισμα έναντι των μεταγραφών. Η Α’ Αθηνών είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα. Απολύτως λογικό. Όσο οι μετριοπαθείς απομακρύνονται από τη Ν.Δ μετά το δυστύχημα των Τεμπών η επίπτωση στους κεντρώους υποψηφίους θα γίνεται όλο και πιο ορατή.
Στην πρώτη κάλπη στην οποία θα πρέπει να σταυρωθούν οι υποψήφιοι οι σκληροπηρυνικοί ψηφοφόροι είναι οι σίγουροι για να πάνε. Οι υπόλοιποι παίζονται. Ευκόλως γίνεται κατανοητό ότι μετατρέπεται και σε προσωπικό στοίχημα για τους «κεντρογενείς» υποψηφίους να μαζέψουν κόσμο στη Νέα Δημοκρατία.
Σε εξομάλυνση η σχέση Αθήνας-Άγκυρας
Στα πιο σημαντικά, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις διάγουν περίοδο εξομάλυνσης. Η χθεσινή συνάντηση Δένδια -Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες, οδήγησε στην ανακοίνωση ότι η Τουρκία θα στηρίξει και θα ψηφίσει υπέρ της Ελλάδας για τη θέση μη-μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενώ η Ελλάδα θα στηρίξει την τουρκική υποψηφιότητα για τη γενική γραμματεία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ). Ενόψει έναρξης τουριστικής περιόδου η ηρεμία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι ευρεγετική για την οικονομία και των δύο χωρών.
Στροφή στη Δύση από Ερντογάν
Χθες το βράδυ ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με τον πρώην Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και πρώην Υπουργό Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ επιβεβαιώνοντας έτσι τις φήμες που ήθελαν τον Σιμσέκ να αναλαμβάνει ρόλο στο οικονομικό επιτελείο. Αν όντως οι πληροφορίες επαληθευτούν θα σημάνει μια ακόμα στροφή του Ερντογάν προς τη Δύση και συγκεκριμένα στην ορθόδοξη οικονομική πολιτική των ελεύθερων αγορών. Θυμίζω ότι δύο ημέρες πριν η Τουρκία είχε ανάψει το πράσινο φως για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Η στροφή προς τη Δύση είναι θεαματική και η επανεκκίνηση του ελληνοτουρκικού διαλόγου πλησιάζει.

32 views0 comments
bottom of page