top of page

Νέα δεδομένα στο εκλογικό σκηνικό από την απόφαση Κασιδιάρη -Κανελλόπουλου

Καλημέρα σας,
Νέα δεδομένα προκαλεί η ντρίμπλα Κανελλόπουλου -Κασιδιάρη
Νέα δεδομένα στο εκλογικό σκηνικό τόσο της 21ης Μαΐου όσο και -κυρίως- της δεύτερης κάλπης του Ιουλίου αν φτάσουμε εκεί προκαλεί η απόφαση Κανελλόπουλου -Κασιδιάρη να μην κατεβάσουν στις εκλογές τους Έλληνες του Κασιδιάρη αλλά το ΕΑΝ του Κανελλόπουλου και μάλιστα χωρίς τον Κασιδιάρη στα ψηφοδέλτια. Την είδηση αποκάλυψε χθες το pelop.gr , μέσο της ιδιαίτερης πατρίδας του πρώην αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αν. Κανελλόπουλου τονίζοντας ότι κατά τον Κανελλόπουλο ο Κασιδιάρης αποδέχθηκε τη νομική εισήγησή του.
Ξεπερνά σκοπέλους
Έμπειρος δικαστικός ο Κανελλόπουλος διείδε ότι κάθοδος των Ελλήνων με τον Κασιδιάρη στα ψηφοδέλτια οδηγούσε πιθανότατα σε αποκλεισμό του κόμματος. Το σχέδιο είναι κάθοδος του ΕΑΝ με Πρόεδρο και ιδρυτή τον Αν.Κανελλόπουλο, και μεταφορά εκεί όλου του στελεχιακού δυναμικού και υποψηφίων του κόμματος Κασιδιάρη πλην καταδίκων για εγκληματική οργάνωση με πρώτο τον Κασιδιάρη. Με αυτό τον τρόπο ξεπερνώνται αρκετοί σκόπελοι, οι οποίοι θα μπορούσαν να αποτελέσουν αιτία αποκλεισμού του κόμματος . Και αυτός του υποψηφίου καταδίκου, και αυτός του ιδρυτή καταδίκου και μένει μόνο να ερευνηθεί το ζήτημα της πραγματικής ηγεσίας. Δεν ξέρω πόσο εύκολο μπορεί να είναι αυτό με τον Κασιδιάρη να περιορίζεται σε μια δημόσια δήλωση στήριξης του ΕΑΝ.
Πως επηρεάζεται το όριο αυτοδυναμίας
Σε κάθε περίπτωση η εκλογική σούπα ανακατεύεται ξανά. Γιατί δεν είναι μόνο το ζήτημα της εισαγωγής ή μη του κόμματος Κανελλόπουλου στο Κοινοβούλιο. Όπως έχουμε κατ’επανάληψη γράψει στο MV , είναι καθοριστικό για τον πήχη της αυτοδυναμίας το ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων. Το να μείνει εκτός ένα κόμμα με ποσοστό 2,99% σημαίνει ότι στη δεύτερη κάλπη ο πήχης της αυτοδυναμίας θα είναι περίπου 1% κάτω σε σχέση με το ενδεχόμενο το ίδιο κόμμα να έμπαινε στη Βουλή με 3,01%. Δεν είναι και λίγο.
Δύσκολη πλέον η απαγόρευση
Η εξέλιξη έφτασε προφανώς στα αυτιά του Μαξίμου και ευνοήτως προκαλεί προβληματισμό. Από τη μία δικαιώνεται η τροπολογία καθώς ο Κασιδιάρης κατάλαβε ότι το κόμμα του δεν είχε καμία ελπίδα να κατεβεί, από την άλλη όμως όπως μαρτυρούσε χθες υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος η απαγόρευση καθόδου στο κόμμα Κανελλόπουλου είναι πολύ δύσκολη. Συμφωνούν και δικαστικοί κύκλοι.
Στρατηγική επιλογή
Όποιος νομίζει ότι στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν χαθεί στη μετάφραση σε σχέση με την κυβέρνηση των ηττημένων και γι’αυτό άλλα λέει ο Τσίπρας και άλλα λέει ο Δραγασάκης με τον Τσακαλώτο είναι γελασμένος. Προφανώς και είναι στρατηγική. Ο Τσίπρας τη δεδομένη χρονική στιγμή επιχειρεί τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση των ψηφοφόρων του και έχει αφήγημα πρωτιάς λέγοντας ότι δεν θα κάνει κυβέρνηση ηττημένων.
Ανάθεμα
Το τι θα γίνει όμως είναι πιο κοντά σε αυτό που περιέγραψαν Τσακαλώτος και Δραγασάκης. Ανεξαρτήτως θέσης του ΣΥΡΙΖΑ αν οι αριθμοί βγαίνουν, και για να μιλάμε συγκεκριμένα αν οι έδρες ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΜεΡΑ25 δίνουν έστω 151 βουλευτές, ο Τσίπρας θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο σχηματισμού κυβέρνησης. Υπάρχει έστω και ένας ο οποίος θεωρεί ότι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει διερευνητική εντολή και θα την επιστρέψει αμέσως πίσω αν βγαίνουν οι αριθμοί;Κι αν διαφωνήσουν οι άλλοι θα τους ρίξει το ανάθεμα.
Η παγίδα των social
Προς το παρόν στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν να αντιμετωπίσουν τη μάστιγα των social. Στελέχη μεγάλου (όπως υποψήφιοι βουλευτές) ή μικρότερου βεληνεκούς (όπως κομματικά στελέχη) που θεωρούν ότι γράφοντας εξυπνάδες στο twitter απευθύνονται στους φίλους τους προκαλούν πονοκέφαλο στην Κουμουνδούρου με αναρτήσεις περί στημένου γεγονότος κατά του Γεωργούλη. Απλώς εδώ που φτάσαμε είναι δύσκολο να βρεθούν υποψήφιοι για αναπλήρωση στα ψηφοδέλτια οπότε οι διαγραφές περιορίζονται σε χαμηλόβαθμα κομματικά στελέχη.
61 views0 comments
bottom of page