top of page

Το mail του Πατέλη, η έκπληξη με Στυλιανίδη και η «γαλάζια» γκρίνια για τον γάιδαρο της Σδούκου
Το mail του Πατέλη στους επενδυτές


Καλημέρα σας,

Συχνά πυκνά ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης ενημερώνει με ένα newsletter τους επενδυτές του εξωτερικού για την κατάσταση στην ελληνική οικονομία. Ένα τέτοιο mail, γραμμένο στα αγγλικά  έφυγε χθες το πρωί από τον Άλεξ προς μεγάλες επιχειρήσεις και funds μέσω των οποίων έφτασε και στα χέρια μας. Επειδή είχε  αρκετό ενδιαφέρον λέω  σήμερα να ασχοληθούμε κατά κύριο λόγο με αυτό. 

 

***

 

 

Σε ύφος αυστηρό και τεχνοκρατικό, το οποίο πρέπει να σας πω δεν άφηνε πολλά περιθώρια για αμφισβήτηση αλλά και σε πρώτο πληθυντικό σαν να μιλούσε στο όνομα όλης της κυβέρνησης ο κ.Πατέλης απευθύνθηκε στους επενδυτές λέγοντας πως τα ερωτήματα που «μας απασχολούν επί του παρόντος» είναι πώς θα τα πάει η Ελλάδα απέναντι σε ένα παγκόσμιο σοκ επιτοκίων, ενέργειας ή ενός ακόμα κυκλικού σοκ.

 


Καθησυχαστικός για επιτόκια και ενέργεια 

Στην τρισέλιδη αναφορά ο κ.Πατέλης, δηλαδή το Μέγαρο Μαξίμου καθησύχασε τους επενδυτές όσον αφορά στα επιτόκια. Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας -γράφει- έχει μακράν μεγαλύτερη διάρκεια από άλλες χώρες π.χ Ιταλία , με τη συντριπτική πλειοψηφία του χρέους να είναι σταθερό μέσω swaps με μέσο επιτόκιο 1,4%. 

 

***

 

Όσον αφορά στην ενέργεια, ο κ. Πατέλης τόνισε ότι τα πρόσφατα μέτρα επιδότησης θωράκισαν τη συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από την εκτίναξη των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ εξακολουθούν να τηρούν τον στόχο του πρωτογενούς ελλείμματος του 2022 κοντά στο 2%. Παράλληλα, σημειώνει πως ακόμα και σε ένα σενάριο διακοπής της παροχής  του φυσικού αερίου από τη Ρωσία, η οικονομική δομή της Ελλάδας (μικρότερη βιομηχανία, υψηλότερες θερμοκρασίες) δείχνει ότι θα είναι σε καλύτερη θέση από άλλες χώρες.

 

***

 

Ο κ. Πατέλης επέμεινε και στη συνεχώς αναπτυσσόμενη ελληνική οικονομία η οποία θα αποτελέσει εχέγγυο σταθερότητας σε μια ενδεχόμενη νέα ύφεση στις ΗΠΑ ή στην Ευρωζώνη. Επί της ουσίας τους είπε πως όχι μόνο δεν υπάρχει πρόβλημα αλλά και πως τη δεδομένη χρονική περίοδο η Ελλάδα είναι η πιο ελκυστική χώρα για επενδύσεις. 

 

 

Τα καλύτερα στο τέλος


Στο τέλος πάντως ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του Πρωθυπουργού φρόντισε να στείλει και μήνυμα στους επενδυτές για τη νομοθετική ευελιξία της κυβέρνησης όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις. Θύμισε ότι σε τρία χρόνια έχουν ψηφιστεί πάνω από 330 νομοσχέδια . Σαν να τους λέει ελάτε κι ό,τι προκύψει θα το ρυθμίσουμε. 

 

***

 

Να φανταστείτε, ότι τους γνωστοποίησε μέχρι και το ότι η Ελλάδα πέρασε νομοσχέδιο για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή αυξάνοντας το όριο ηλικίας γυναικών που μπορούν να μπουν σε αυτή τη διαδικασία στα 54 έτη αλλά και το ότι η Ελλάδα νομοθέτησε την απαγόρευση θεραπειών μεταστροφής φύλου σε intersex άτομα.

 

***

 

Κάτι τέτοια κάνει και σύντομα όπως πληροφορούμαι θα αποτελέσει τον νούμερο ένα πολιτικό στόχο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θα του επιτεθεί -σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο- για να τον απαξιώσει. Στην Κουμουνδούρου πιστεύουν,  ότι ο Άλεξ κάνει άγρια εισπήδηση σε χωράφια που μέχρι πρότινος θεωρούσαν δικά τους. 

 


Καρφί για Χαρδαλιά

 

Προχθές το βράδυ το μισό υπουργικό συμβούλιο συγκεντρώθηκε στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας στην Κηφισίας για τον συντονισμό των απαραίτητων ενεργειών κατά την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στην Πεντέλη. Δεν ξέρω τι άποψη είχαν προηγουμένως για την προετοιμασία που είχε κάνει ο Στυλιανίδης, ξέρω όμως ότι όλοι έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις για τις οργανωτικές του ικανότητες. Ήρεμος, ψύχραιμος , έδινε συνεχώς κατευθύνσεις αλλά και κουράγιο στους εμπλεκόμενους φορείς. «Καμία σχέση με το χύμα του Χαρδαλιά» είπε κάποιος.Εκεχειρία από ΣΥΡΙΖΑ


Έκαναν εντύπωση χθες οι πολύ χαμηλοί τόνοι που κράτησε η αξιωματική αντιπολίτευση και εντός αλλά και εκτός Βουλής την ώρα της πυρκαγιάς. Δύο είναι τα τινά. Ή πίστεψαν ότι η κυβέρνηση τα πήγε καλά ή θεώρησαν ότι το πιο συνετό είναι πως την ώρα της κρίσης κάνεις εκεχειρία. Εκτιμώ πως συνέβη το δεύτερο. Γκρίνια για Σδούκου


Να είσαι βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, να έχεις τους ψηφοφόρους σου να παραπονιούνται για τα χαμηλά ποσά του Power Pass και να βγαίνει η γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου στα κανάλια και να τα βάζει με τους πολίτες λέγοντας ότι κάποιου του χάριζαν γάιδαρο και τον κοίταζε στα δόντια. Μη σου τύχει. Κάπως έτσι πάντως η γκρίνια στο γαλάζιο στρατόπεδο για την κα Σδούκου ήταν μεγάλη χθες, με τα παράπονα να φτάνουν αρκετά ψηλά. 

 

Μπορεί και να προκύψει


Από χθες άρχισαν να κατατίθενται στη Βουλή οι πρώτες ερωτήσεις που ζητούν παράταση στις φορολογικές δηλώσεις. Η πρώτη ήρθε από τον Βασίλη Κεγκέρογλου του ΠΑΣΟΚ. Η πρώτη ανεπίσημη ενημέρωση από το Υπουργείο Οικονομικών ήταν ότι παράταση δεν προκύπτει.

Ωστόσο, τα σχετικά αιτήματα πληθαίνουν. Χθες μάλιστα, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κώστας Κολλιας με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών και τους αρχηγούς των κομμάτων ζήτησε παράταση έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Ως εκ τούτου, μέχρι την άλλη εβδομάδα μπορεί και να προκύψει (η παράταση). 


108 views0 comments
bottom of page