top of page

O Σταϊκούρας για τράπεζες. Οι «υψηλές» παρουσίες στο “Παύλος Γιαννακόπουλος” και το restart



Τι βλέπει ο Σταϊκούρας για τράπεζες και ανάπτυξη

 

Καλημέρα σας,


«Έχω καλή εικόνα για τις τράπεζες» είπε χθες στη Βουλή ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Το στήριξε στη μείωση των κόκκινων δανείων στα 14,8 δισεκατομμύρια ευρώ από 75,3 δισεκατομμύρια ευρώ που τα παρέλαβε και στην αύξηση των καταθέσεων από 143,1 δισεκατομμύρια ευρώ στα 182,9. Αυτό που τον κάνει ακόμα πιο αισιόδοξο είναι ότι η αύξηση είναι μοιρασμένη μισά μισά σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

***

Ο Υπουργός Οικονομικών έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάπτυξη . Χαρακτήρισε κατόρθωμα και για τις κυβερνήσεις αλλά κυρίως για τις επιχειρήσεις ότι πλέον οι εξαγωγές στην Ελλάδα, είναι το 41 %του ΑΕΠ. Κατά τον Υπουργό Οικονομικών αυτό σημαίνει ότι σε όποιες δυσκολίες αντιμετωπίσει η χώρα εξαιτίας εξωγενών κρίσεων, ένας σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων δεν θα τις βιώσει σκληρά γιατί έχει ανοιχτεί σε νέες αγορές σε νέα προϊόντα και καλύπτει ένα κομμάτι των απωλειών που έχει εντός της χώρας. Στάθηκε πολύ ο Σταϊκούρας στα καλά ποιοτικά στοιχεία της ανάπτυξης.

Άμεση νομοθέτηση

Η κυβέρνηση δεν θέλει να δώσει την εικόνα απλώς προεκλογικών εξαγγελιών των όσων ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Γι’ αυτό και προχωρά στην άμεση νομοθέτηση των φορολογικών μέτρων , δέκα ημέρες μετά την ανακοίνωσή τους. Η σχετική τροπολογία αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα στη Βουλή.

Ο πραγματικός Ερντογάν

Όταν ο Τούρκος Πρόεδρος από του βήματος του ΟΗΕ δείχνει φωτογραφίες πνιγμένων βρεφών καταγγέλλοντας την Ελλάδα ότι πνίγει παιδάκια στο Αιγαίο δεν θέλει και πολύ για να αντιληφθούμε τις προθέσεις του. Η μεγαλύτερη ανησυχία της Αθήνας πάντως προήλθε από την επαναφορά της ρητορικής περί τουρκικής μειονότητας στη Θράκη, την οποία μάλιστα η Ελλάδα κακομεταχειρίζεται κιόλας.

Νεύρα για τις διαρροές

Προχθές το πρωί συνεδρίασε στο Μαξίμου το ΚΥΣΕΑ. Την ώρα που τουρκικό drone πετούσε πάνω από ελληνικά νησιά θα περίμενε κανείς ότι η μυστικότητα των συνομιλιών στο ΚΥΣΕΑ θα διαφυλασσόταν ως κόρη οφθαλμού. Αν δεν το είδατε σας ενημερώνω ότι κυκλοφόρησε φόρα παρτίδα ο διάλογος του Πρωθυπουργού με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο. Και στο Μαξίμου έγιναν έξω φρενών.

Ίδρυμα Παύλος Γιαννακόπουλος

Πολιτικός κόσμος και κοσμάκης χθες στο Ζάππειο στην παρουσίαση του ιδρύματος «Παύλος Γιαννακόπουλος». Η αλήθεια είναι ότι αυτός που ξεχώρισε και όχι μόνο ύψους ήταν ο τέως γραμματέας του πρωθυπουργικού Γραφείου Γρηγόρης Δημητριάδης. Ήταν κι άλλοι πολλοί. Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο τέως Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας (Πλεύρης, Γκάγκα, Ζωή Ράπτη).

Restart με αλλαγές (;) μετά την Αμερική

Η επιστροφή του Πρωθυπουργού από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής θα σηματοδοτήσει ένα μικρό restart για την κυβέρνηση και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στην τελική ευθεία προς τις εκλογές. Κάποιοι μιλούν ήδη για κρίσιμη εβδομάδα αλλαγών. Ο Πρωθυπουργός πάντως στη ΔΕΘ έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο ανασχηματισμού. Τώρα αν παραιτηθούν ένας -δυο αναγκαστικά δεν θα πρέπει να καλύψει το κενό με άλλους; Λέω εγώ τώρα.

Σατανική σύμπτωση

Τι σου είναι οι συμπτώσεις. Χθες ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος κατέθεσε στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής ότι το υλικό της παρακολούθησης Ανδρουλάκη όχι απλώς δεν υπάρχει αλλά καταστράφηκε τη μέρα που οι δικηγόροι του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ διαβίβασαν στην ΑΔΑΕ τη μηνυτήρια αναφορά. Σατανικό.

Στην Αθήνα η Jourova

Η αντιπρόεδρος της Επιτροπής για τις αξίες και τη διαφάνεια Věra Jourová θα επισκεφθεί την Αθήνα την επόμενη εβδομάδα για να δει την κατάσταση του Τύπου στη χώρα επί τόπου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ.Οικονόμου δήλωσε πάντως ότι η Ελλάδα θέλει να διαδραματίσει «ηγετικό ρόλο» σε αυτή την «πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενιαίου ευρωπαϊκού κανονισμού για την ελευθερία και τη διαφάνεια των ΜΜΕ». Πρόσθεσε επίσης ότι αυτό θα βοηθήσει στη σωστή αξιολόγηση των αναφορών που γίνονται εκτός του πλαισίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «συχνά με μια αμφιλεγόμενη και μερικές φορές εντελώς ασαφή μεθοδολογία, η οποία δημιουργεί μια σειρά από εσφαλμένες εντυπώσεις». Και για να κλέψω το όνομα της συγκατοίκου στήλης κάτι μου λέει ότι στο Μαξίμου βλέπουν τη Jourova ως Gamechanger.

Τρόμος από ένα ασθενοφόρο

Ένα ασθενοφόρο, το οποίο ήταν σταθμευμένο έξω από το γραφείο του Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα προκάλεσε τρόμο χθες το πρωί στη Βουλή. Τελικά επρόκειτο για ασθενοφόρο το οποίο δώρισε χθες η Βουλή στο Κέντρο Υγείας Καλλονής. Η τελετή παράδοσης -παραλαβής έγινε χθες εν χορδαίς και οργάνοις στο προαύλιο της Βουλής παρουσία του Προέδρου της Βουλής, της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας πολλών άλλων.

Οι κακές γλώσσες δεν άργησαν και το έριξαν το δηλητήριο. Ότι στη συγκεκριμένη περιφέρεια εκλέγεται ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Χ.Αθανασίου. Οφείλω πάντως να πω ότι η απόφαση ελήφθη ομόφωνα από όλα τα κόμματα. Επίσης να θυμίσω ότι στην ίδια περιφέρεια ενδιαφέρεται να κατεβεί ο πρωθυπουργικός σύμβουλος για θέματα Λατινικής Αμερικής Ιάσων Πιπίνης. Τέτοιο χτύπημα της Βουλής στο Μαξίμου;



130 views0 comments
bottom of page