top of page

Ο Σταϊκούρας κήρυξε τον πόλεμο στις τράπεζες. Η ενόχληση Ράπανου και η αντίδραση του ΜαξίμουΠόλεμος Σταϊκούρα -τραπεζών

 

Καλημέρα σας,


Σήμερα το Sketch θα ασχοληθεί επισταμένως με όσα διαδραματίστηκαν χθες το βράδυ στη Βουλή στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών ανάμεσα σε Χρήστο Σταϊκούρα και τράπεζες καθώς παρακολουθήσαμε εκ του σύνεγγυς τη συνεδρίαση.

Είναι οριστικό. Ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κήρυξε δημοσίως τον πόλεμο κατά τραπεζών και servicers για την υπόθεση του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Αγνοώ αν αυτό τυγχάνει και της έγκρισης του Μεγάρου Μαξίμου όμως χθες, στην πολυαναμενόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο Υπουργός Οικονομικών όχι απλώς εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά τραπεζών αλλά και ξεκαθάρισε ότι τροπολογία για πλειστηριασμούς δεν υπάρχει

Τροπολογία γιοκ

Αυτή ήταν και η μόνη είδηση που βγήκε. Το Υπουργείο Οικονομικών δεν πρόκειται να φέρει νομοθετική ρύθμιση για να επιλύσει το ζήτημα που έχει προκύψει με την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου για τους πλειστηριασμούς. Ο Σταϊκούρας μάλιστα υποστήριξε ότι ποτέ δεν υπήρξε κυβερνητική τροπολογία ούτε καν σχετική πρόθεση. Μιλώντας απαξιωτικά άφησε να εννοηθεί ότι οι τράπεζες είχαν συντάξει σχέδιο τροπολογίας το οποίο «περιέφεραν» στα Υπουργεία. «Η οδός αυτή δεν γίνεται αποδεκτή από την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών» είπε.

***

Τι πρέπει να κρατήσουμε από την τελευταία αναφορά; Το ένα είναι ότι δεν μίλησε για άρνηση της κυβέρνησης αλλά για άρνηση της ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών. Το θέμα όμως είναι ότι επιλέγοντας να δημοσιοποιήσει το ζήτημα από του βήματος της Βουλής δέσμευσε ήδη και όποιον θα ήθελε να φέρει ρύθμιση. Ποιος θα πάρει τέτοιο ρίσκο όταν σύσσωμη η αντιπολίτευση απαίτησε χθες να μάθει ποιος ζήτησε τροπολογία για να παρακάμψει την απόφαση του Αρείου Πάγου.Το δεύτερο είναι ότι μίλησε για τη συγκεκριμένη οδό. Να έχει στο μυαλό του κάποια άλλη οδό; Άγνωστο. Σε κάθε περίπτωση πάντως ο Υπουργός Οικονομικών δεν απάντησε σε ένα πράγμα. Το γιατί δεν θα φέρει νομοθετική ρύθμιση .

Η ενόχληση Ράπανου

Για όσους το γνωρίζουν , ο Πρόεδρος του Δ.Σ της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών είναι πράος και μειλίχιος άνθρωπος. Η ενόχλησή του όμως από την παρέμβαση Σταϊκούρα δεν μπορούσε να αποκρυβεί. Όταν ο Πρόεδρος της Επιτροπής του έδωσε τον λόγο ο κ. Ράπανος είπε: « Θα μιλήσω λίγο παραπάνω γιατί εδώ ακούσαμε ότι οι τράπεζες φταίνε για όλα τα δεινά του τόπου. Οπότε θα χρειαστώ λίγο χρόνο».

Η κόντρα Σταϊκούρα -Ράπανου

Το κλίμα ανάμεσα σε Σταϊκούρα και τράπεζες ήταν εκρηκτικό. Ο Υπουργός παρέμεινε στην αίθουσα καθ’όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης προκειμένου να απαντήσει σε ο,τιδήποτε θα λεγόταν από τις τράπεζες. Έτσι κράτησε αυτό που είπε ο Β.Ράπανος πως οι τράπεζες έδειξαν ότι θέλουν να προχωρήσει ο εξωδικαστικός χρηματοδοτώντας με 2.380.651 ευρώ την πλατφόρμα. Ο Σταϊκούρας το κράτησε και επανήλθε τρεις ώρες αργότερα λέγοντας: «Άκουσα από τους φορείς να αναφέρονται στα κάποια εκατομμύρια, τα οποία έδωσαν. Για να έχουμε μια αίσθηση των μεγεθών, 500 εκατομμύρια δώσαμε μόνο στο ΓΕΦΥΡΑ για να βοηθήσουμε τους πολίτες και έμμεσα τις τράπεζες. Όλοι πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, όχι μόνο η Κυβέρνηση όλοι μας».

Η αντίδραση του Μαξίμου

Η πρώτη εικόνα που εισέπραξα χθες το βράδυ από το Μέγαρο Μαξίμου για όσα συνέβησαν στη Βουλή δεν θα έλεγα ότι ήταν αυτή του ενθουσιασμού. Αντιθέτως. Όταν σε μια -κατά Σταϊκούρα- bank based χώρα ο υπουργός Οικονομικών τα βάζει δημοσίως με τις τράπεζες δεν είναι και ό,τι πιο ευχάριστο . Διότι το κλίμα μεταφέρεται και στους επενδυτές. Όπως προαναφέραμε όμως ο Σταϊκούρας με όσα είπε βγήκε μπροστά. Και θα στηριχθεί σε όσα είπε. Είτε συμφωνούν, είτε διαφωνούν.

Επίδειξη δύναμης των αγορών η παραίτηση Τρας

Μιας και αναφέρθηκα στο Μέγαρο Μαξίμου να σας πω ότι όπως και πολύ κόσμο χθες τους απασχόλησε εντονότατα η υπόθεση παραίτησης της βρετανίδας Πρωθυπουργού Λιζ Τρας 44 ημέρες μετά την ανάληψη καθηκόντων. Όπως μου έστειλε κι ένας φίλος τόσο σύντομη θητεία είχε μόνο ο μεγάλος Μπράιαν Κλαφ στη Λιντς. Επανέρχομαι. Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν είναι ότι η παραίτηση της Τρας ήταν απλώς και μόνο επίδειξη δύναμης των αγορών. Καταλαβαίνω ότι προεκλογικά θα χρησιμοποιηθεί για να θυμίσουν ποιοι μιλούσαν για νταούλια και αγορές.148 views0 comments
bottom of page