top of page

Η Ελλάδα επέλεξε σταθερότητα. Οι δημοσκοπήσεις και η ευκαιρία Ανδρουλάκη

Καλημέρα σας,
Η Ελλάδα επέλεξε σταθερότητα
Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Όταν μια χώρα έχει βγει από μια οδυνηρή δεκαετή μνημονιακή περίοδο το πρώτο που θέλει να ακούσει είναι σταθερότητα και το τελευταίο αλλαγή και τρικυμία. Η Νέα Δημοκρατία το αντιλήφθηκε, ο ΣΥΡΙΖΑ έμεινε κολλημένος στις ιδεοληψίες του πόνταρε στον θυμό ο οποίος δεν υπήρχε με συνέπεια το σοκαριστικό για τον ίδιο χθεσινό αποτέλεσμα.
Ο νικητής και ο χαμένος
Οι χθεσινές εκλογές έχουν νικητή και χαμένο. Όποιος πιστέψει ότι η Νέα Δημοκρατία έφτασε στο 40% λόγω των άλλων είναι μακριά νυχτωμένος. Πέρα από το πειστικό της αφήγημα ο λαός την αντάμειψε γιατί προφανώς βλέπει ότι τα πράγματα έχουν μπει σε μια σειρά και θέλει να συνεχίσει έτσι. Δεν χρειάζεται ούτε δημοσκοπήσεις ούτε τίποτα. Στην πρόσφατη έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ το 5,2% του πληθυσμού ηλικίας 16 ετών και άνω δήλωσε πλήρως ικανοποιημένο από τη ζωή του ενώ πολύ ικανοποιημένο δηλώνει το 56,8% του πληθυσμού 16 ετών. Ποιες δημοσκοπήσεις;
Η χώρα προχωρά
Η χώρα οδεύει πλέον ολοταχώς για δεύτερες κάλπες. Το νερό όμως έχει μπει ήδη στο αυλάκι. Η χώρα συνεχίζει μπροστά και όπως όλα δείχνουν ήρεμα. Η αγορά ηρέμησε, για την επενδυτική βαθμίδα απομένει πλέον μόνο η τυπική ανακοίνωση. Μετά τα χθεσινά αποτελέσματα δεν θα την απέκλεια και πριν από τις δεύτερες κάλπες. Ζήτημα συγκυβέρνησης δεν τίθεται. Η Νέα Δημοκρατία με το ίδιο ποσοστό στην δεύτερη κάλπη θα έχει τουλάχιστον 170 έδρες. Γιατί να δεχθεί να συγκυβερνήσει; Από την άλλη ακόμα κι αν έβγαιναν οι αριθμοί ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή την ώρα μοιάζει με βαρίδι. Όποιος πάει μαζί του θα τον πάρει στον πάτο.
Σε κάθε περίπτωση οι δεύτερες εκλογές φαίνεται πως θα διεξαχθούν είτε στις 25 Ιουνίου είτε στις 2 Ιουλίου.
Οι δημοσκοπήσεις
Για μια ακόμα φορά ο κυρίαρχος λαός έβαλε τα γυαλιά στους εξυπνάκηδες και τους φωνακλάδες. Μυστικές δημοσκοπήσεις από πρεσβείες, τράπεζες, επιχειρήσεις ήταν όλα κούφια λόγια για να περνάμε την ώρα μας οι δημοσιογράφοι, οι κουτσομπόληδες και οι ξυπνητζήδες. Ας γίνει ένα μάθημα σε όλους μας. Και για την εμπιστοσύνη στις πηγές μας αλλά και στον βαθμό της επιρροής μας. Οι δημοσκόποι έπιασαν πάντως την τάση. Αν η δημοσκόπηση έπιανε και το αποτέλεσμα δεν θα χρειαζόμασταν εκλογές.
Χωρίς σχόλιο
Δυο χαρακτηριστικά παραδείγματα επικαλούμαι . Όλοι -ακόμα και οι δημοσκόποι- έλεγαν ότι οι νέοι ψηφοφόροι μαζικά θα ψηφίσουν αντισυστημικά. Το αποτέλεσμα χθες έδειξε ότι στην ηλικία 17-24 δηλαδή σε αυτό το περίφημο κοινό των 440.000 που ψήφισαν πρώτη φορά η Ν.Δ βγήκε πρώτη με 31,5%. Το δεύτερο παράδειγμα είναι οι Σέρρες. Πρώτος βουλευτής της Ν.Δ ο Κώστας Καραμανλής, ο παραιτηθείς μετά το δυστύχημα των Τεμπών Υπουργός. Χωρίς σχόλιο.
Θα αναβιώσει το δίπολο;
Από εκεί και πέρα ο ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει σε περιδίνηση. Καλώς ή κακώς τη δεδομένη χρονική περίοδο το πολιτικό σύστημα ζει ημέρες μονοκρατορίας της Νέας Δημοκρατίας. Αξιωματική αντιπολίτευση δεν υπάρχει. Δεύτερος πόλος μοιάζει να μην υπάρχει. Ενδεχομένως αυτή να είναι και η μεγάλη ευκαιρία του Νίκου Ανδρουλάκη ενόψει της δεύτερης κάλπης. Πατώντας στην απογοήτευση των Συριζαίων να αναβιώσει το δίπολο της δεκαετίας του ’80. Τα υπόλοιπα αύριο.
52 views0 comments
bottom of page