top of page

Το ΜΜ και το αντιΝΔ μέτωπο, η πίεση του Σταϊκούρα και οι νέες εισηγήσεις για αλλαγή εκλογικού νόμου
Το αντιΝΔ μέτωπο προβληματίζει το Μαξίμου


Καλημέρα σας,

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έχουν ένα πολύ ενδιαφέρον ποιοτικό στοιχείο. Όσο περνά ο καιρός στο ερώτημα ποιο κόμμα  θα θέλατε να βγει έστω και με μια ψήφο διαφορά η Νέα Δημοκρατία βλέπει συνεχώς το ποσοστό της να συρρικνώνεται. Άρχισε το 2019 από το 41% , έφτασε τον Ιούνιο του 20 στο 43% και βρίσκεται πλέον στο 33,8%. Με δεδομένο ότι το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει αμετάβλητο στο Μαξίμου δεν βλέπουν ρεύμα υπέρ κάποιου άλλου. Βλέπουν όμως με έντονο προβληματισμό να στήνεται αντι-Ν.Δ μέτωπο.

 


Τα παράδοξα 

Υπάρχουν όμως και τα παράδοξα. Ενδεικτικό είναι,  ότι σχεδόν ένας στους δύο ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας το 2019 δηλώνει διατεθειμένος να θυσιάσει ακόμα και κάποιες από τις προσωπικές του ελευθερίες προκειμένου να λάβει ως αντάλλαγμα μεγαλύτερη ασφάλεια και προστασίας από το έγκλημα. Κάποιοι μιλούν για αλλοίωση του αξιακού status των ψηφοφόρων της Ν.Δ το οποίο μπορεί να σημαίνει πολλά. Να φανταστείτε ότι σε άλλη ερώτηση οι ίδιοι άνθρωποι απαντούν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα εγκληματικότητας αλλά παρ’ όλα αυτά δεν έχουν και πρόβλημα να θυσιάσουν προσωπικές ελευθερίες. 

 

 

Έρχονται τα επιχειρηματικά πάρκα


Την επόμενη Παρασκευή η Βουλή κατεβάζει ρολά για τις θερινές διακοπές. Θα επανέλθει στις 22 Αυγούστου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας ένα από τα πρώτα, αν όχι το πρώτο νομοσχέδιο με το οποίο θα ασχοληθεί είναι το νομοσχέδιο του Υπουργείο Ανάπτυξης για τα επιχειρηματικά πάρκα. Το πλαίσιο θα απλοποιηθεί με στόχο την προσέλκυση επενδυτών .

 


 

Μετά τις διακοπές η Έφη

 

Μετά τις θερινές διακοπές η Βουλή θα συνεδριάσει σε επίπεδο Διάσκεψης Προέδρων για την επιλογή επικεφαλής στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Αυτό που μαθαίνω είναι ότι ο Ανδρουλάκης έχει στηλώσει τα πόδια και δεν λέει το «ΝΑΙ» με το οποίο θα σχηματιστεί η απαραίτητη πλειοψηφία για τον διορισμό της Έφης Χριστοφιλοπούλου. Μαθαίνω επίσης ότι η διαπραγμάτευση έχει φουντώσει. 


Ταμείο Ανάκαμψης 


Πριν από το κλείσιμο για διακοπές η Βουλή θα επεξεργαστεί την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για σύσταση διακομματικής επιτροπής , η οποία θα ελέγχει τη διάθεση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και του ΕΣΠΑ για την περίοδο 2021-2027. Τι θα συμβεί δεν ξέρω. Αν πάντως η κυβέρνηση αποδεχθεί δερβέναγα στο κεφάλι της να την ελέγχει συνεχώς και να καθυστερεί τη διάθεση των κονδυλίων θα μου κάνει τρομερή εντύπωση.  Σε πίεση ο Σταϊκούρας

Πριν αλέκτορα λαλήσαι τρις από το χθεσινό ρεπορτάζ μας για το ενδεχόμενο παράτασης στης φορολογικές δηλώσεις, η παράταση ανακοινώθηκε και επισήμως. Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών ήταν αυτός που έλεγε ότι δεν προκύπτει. Η αλήθεια είναι ότι το τελευταίο διάστημα ο Σταϊκούρας πιέζεται πολύ. Την ένταση με τις τράπεζες την είχαμε περιγράψει στο Gamechanger. 

 

 

Υπήρξε η πίεση των βουλευτών, η πίεση του Επιμελητηρίου, η πίεση των λογιστών. Σε όλα αυτά προσθέστε και τους εφοριακούς. Έφτασε χθες στα χέρια μου ανακοίνωση με την οποία περνούν τον Υπουργό γενεές δεκατέσσερις επειδή  αρνείται να τους δει. Του καταλογίζουν δε, προκλητική και αλαζονική συμπεριφορά. Σαν πολλά μαζεύτηκαν. 

 

Εισηγούνται αλλαγή εκλογικού νόμου


Κι αφού δεν βγήκε το σενάριο των εκλογών και προς το παρόν δεν έχουμε μπει ακόμα στη συζήτηση του ανασχηματισμού, κάποιοι βουλευτές αρχίζουν δειλά δειλά να στέλνουν ραβασάκια στο Μαξίμου για την ανάγκη αλλαγής του εκλογικού νόμου. Προσέξτε. Όχι στη βάση όσων γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Αυτό που εισηγούνται είναι η αλλαγή του πλαφόν εισόδου στη Βουλή από το 3% στο 5%. Το επιχείρημά τους είναι ότι έτσι θα εξαφανιστούν οι λαϊκιστές και αυτομάτως σε μια το πολύ τετρακομματική Βουλή όλα θα είναι καλύτερα.


Το βρήκαν το βαθύ λαρύγγι 


Το ότι η εκλογολογία  φούντωσε από την ημέρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης άρχισε τα ναι μεν αλλά για την εξάντληση της τετραετίας είναι δεδομένο. Στο Μαξίμου ωστόσο έψαχναν να δουν από που είχε αρχίσει η ιστορία και ποιος ήταν αυτός που τροφοδοτούσε τους δημοσιογράφους με τη «σιγουράντζα» ότι οι εκλογές θα γίνουν φθινόπωρο. Όχι ότι ήταν και δύσκολο να τον βρουν. Στα ψηφοδέλτια των νοτίων θα τον βρείτε. 
74 views0 comments
bottom of page