top of page

Συνασπισμός ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ για υποκλοπές. Το τηλεφώνημα Μαξίμου στον Καραμανλή και τα σενάρια εκλογών

Καλημέρα σας,

Από τις βουτιές στις παραλίες το Sketch επιστρέφει σήμερα και πάει κατευθείαν για βουτιά στα κοινοβουλευτικά βάθη των υποκλοπών. Με το «καλημέρα» η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής συνεδριάζει στη μία σήμερα το μεσημέρι για να καθορίσει τον οδικό άξονα των διαδικασιών.

 

Οι υποκλοπές και οι λογαριασμοί

 

Η ιστορία των υποκλοπών «φούντωσε» εν μέσω θερινών διακοπών της Βουλής και ημών, οπότε μου έδωσε τη δυνατότητα για μια προσωπική σφυγμομέτρηση. Τι συμπέρανα; Ότι πλην του μικρόκοσμου των πολιτικών, των δημοσιογράφων και όσων ασχολούνται στενά με την πολιτική το θέμα , ασχέτως της σοβαρότητάς του ελάχιστα έχει απασχολήσει την κοινή γνώμη. Να σας πω την αλήθεια δεν ξέρω ούτε αν θα την απασχολήσει ούτε αν θα καθορίσει την ψήφο μιας μάζας ικανής να κρίνει το αποτέλεσμα. Τη δεδομένη χρονική στιγμή ο περισσότερος κόσμος θυμάται με πόνο τους λογαριασμούς που πέρασαν και σκέφτεται με τρόμο τους λογαριασμούς που θα έρθουν.

 

Καταθέτει διπλή πρόταση το ΠΑΣΟΚ 


Διάσκεψη σήμερα αναμένεται να αποφασίσει ότι μεσοβδόμαδα θα συνεδριάσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας προκειμένου να εκφράσει γνώμη για τον υπό διορισμό νέο διοικητή της ΕΥΠ Θ. Δεμίρη και την Παρασκευή θα διεξαχθεί η προ ημερησίας που έχει ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Τα ενδιαφέροντα όμως είναι όσα ακολουθήσουν. *** Εντός της ημέρας το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να καταθέσει διπλή πρόταση για το ίδιο ζήτημα. Και πρόταση συγκρότησης εξεταστικής επιτροπής -πιθανότατα από το 2020 και εντεύθεν- αλλά και πρόταση για παραπομπή του ζητήματος στην Επιτροπή Θεσμών.


 

Το δικαίωμα της μειοψηφίας


Η Νέα Δημοκρατία φαίνεται πως θα περιοριστεί στην παραπομπή του θέματος στη Θεσμών προκειμένου να έχει εκεί τη δυνατότητα να διευρύνει την περίοδο έρευνας από το 2012 και πίσω καλώντας τους έκτοτε διοικητές Δραβίλλα, Ρουμπάτη και Κοντολέοντα. Για όσους αναρωτιούνται γιατί η Ν.Δ πάει στο 2012 από το Μαξίμου υπενθυμίζουν με νόημα ότι η Ν.Δ δεν κυβερνούσε μόνη της αλλά με Βενιζέλο και Κουβέλη.

*** Το ΠΑΣΟΚ πάντως με τη διπλή πρόταση προσπαθεί να καλύψει τα νώτα του σε κάθε περίπτωση με το δικαίωμα της μειοψηφίας. Γιατί με βάση αυτό και η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για εξεταστική θα περάσει (αρκούν μόλις 120 ΝΑΙ ανεξαρτήτως των ΟΧΙ) ενώ και στη Θεσμών -την οποία ο Χάρης Καστανίδης θεωρεί ως το πεδίο επί του οποίου πρέπει να δοθεί η μάχη- αρκούν τα 2/5 της επιτροπής (τα έχει η αντιπολίτευση) για να καλεί όποιον μάρτυρα επιθυμεί. Γι’αυτό επελέγη η διπλή πρόταση. Αν η Ν.Δ στην εξεταστική αποφασίσει να κόβει μάρτυρες να υπάρχει και η διέξοδος της Θεσμών.


Το τηλεφώνημα στον Καραμανλή


Από το Μέγαρο Μαξίμου ζήτησαν τη γνώμη και του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή για το θέμα των υποκλοπών. Τον βρήκαν στην Ιταλία σε θερινή απόδραση. Η εκτίμηση του Καραμανλή ήταν ότι η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερη σημασία ούτε να αντιδρά πολιτικά και νευρικά αλλά μόνο θεσμικά. Ο πρώην Πρωθυπουργός θεωρεί ότι το θέμα μολονότι σοβαρό ούτε ιδιαίτερο πολιτικό κόστος μπορεί να προκαλέσει , ούτε πολιτικά οφέλη σε αντιπάλους να δώσει. Κατόπιν τούτων περισσότερο ενδιαφέρον έχει, ότι από το Μαξίμου σήκωσαν το τηλέφωνο για να πάρουν τον Καραμανλή παρά τα υπόλοιπα.


Τα «ΑΝ» του φθινοπώρου και οι εκλογές


Επιμένουν κάποιοι εντός και εκτός του Μαξίμου να επαναφέρουν σενάρια εκλογών. Το σενάριο έχει μια σειρά από υποθέσεις. Αν η υπόθεση των υποκλοπών δεν αποκαλύψει κάτι νέο και συνταρακτικό τότε αυτά που θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ και κατά όσους γνωρίζουν θα θυμίζουν παλιές καλές εποχές θα κυριαρχήσουν στην επικαιρότητα. Αν -δεύτερη υπόθεση- μάλιστα καταφέρουν και προκαλέσουν κύμα ενθουσιασμού και ανυπομονησίας τότε μην αποκλείεται -λένε- εκεί γύρω στις 20 Σεπτεμβρίου να πάμε σε διάλυση της Βουλής και πρόωρες εκλογές. Ο Μητσοτάκης πάντως σε σύσκεψη προ εβδομάδας τα απέρριψε ξανά και κατηγορηματικά τα σενάρια. *** Και τώρα που επιστρέψαμε μην ξεχνιέστε. Το νέο Morning View έρχεται !132 views0 comments
bottom of page