top of page

Όλοι χαμένοι σε νέα δημοσκόπηση. Εκτινάσσεται το ποσοστό αναποφασίστων και εκτός Βουλής κομμάτωνΚαλημέρα σας,

Το νέο Morning View

Από αύριο το πρωί το Morning View αλλάζει πρόσωπο. Επί της ουσίας μεταβαίνει στη μορφή , η οποία υπήρξε και το όραμα της γενεσιουργού ιδέας μας. Ένα εξειδικευμένο application ενημέρωσης, για IOSκαι Android κινητά τηλέφωνα, το πρώτο στην ελληνική αγορά , το οποίο εν συντομία – in brief όπως θα έλεγαν οι φίλοι μας οι Βρετανοί- θα τροφοδοτεί τους συνδρομητές του από τις 6 το πρωί με κάθε απαραίτητη πληροφορία στα πεδία της οικονομίας, των επιχειρήσεων, των αγορών και της πολιτικής. Σε συνθήκες περιορισμένου χρόνου, το «ευσύνοπτον» , η ανάδειξη της ουσίας σε λίγες γραμμές και ο σύντομος χρόνος ανάγνωσης των κειμένων θα αποτελέσουν το βασικό χαρακτηριστικό του MorningView καθιστώντας το πολύτιμο εργαλείο για τους συνδρομητές του.

Οι υποκλοπές υπονομεύουν την αυτοδυναμία της Ν.Δ

Νέα δημοσκόπηση χθες το βράδυ από την ALCO για τον ALPHA με πολλά περίεργα αλλά και ενδιαφέροντα ευρήματα. Η Νέα Δημοκρατία φτάνει σε δημοσκοπικό ποσοστό 30,3% χάνοντας 0,9% σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας , η οποία είχε γίνει πριν από τα πρόσφατα δημοσιεύματα του Documento. O ΣΥΡΙΖΑ κερδισε μόλις 0,1% φθάνοντας στο 23% ενώ το ΠΑΣΟΚ έμεινε αμετακίνητο στο 11,4%. Συμπέρασμα. Κατά τον Κ. Παναγόπουλο της ALCO το φρενάρισμα της Νέας Δημοκρατίας αποτυπώνει το πάγωμα εισροής ψηφοφόρων από άλλα κόμματα του μεσαίου χώρου λόγω της υπόθεσης των υποκλοπών. Με απλά λόγια η Ν.Δ χάνει λίγο αλλά οι αντίπαλοί της δεν κερδίζουν το παραμικρό. Το ζήτημα για τη Νέα Δημοκρατία είναι αν ότι το φρενάρισμα εισροής ψηφοφόρων απομακρύνει το ενδεχόμενο αυτοδυναμίας ακόμα και στις δεύτερες εκλογές.

Ζόρια για τον ΣΥΡΙΖΑ

Η δημοσκόπηση ωστόσο ανέδειξε και ένα ακόμα περίεργο και συνάμα αρνητικό για τον ΣΥΡΙΖΑ. Η καθήλωσή του σε ένα ποσοστό πέριξ του 23% εξηγείται και από το χαμηλό ποσοστό συσπείρωσης, ανεξήγητο για κόμμα το οποίο διεκδικεί κατά τα λεγόμενά του την πρώτη θέση. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει ποσοστό συσπείρωσης 69% (η Ν.Δ 74%) με ένα σημαντικό ποσοστό της τάξης του 8% να φεύγει προς το ΠΑΣΟΚ.

Στα ύψη το ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων και οι αναποφάσιστοι

Έχει ιδιαίτερη σημασία ότι η δημοσκόπηση κατέγραψε ποσοστό εκτός Βουλής κομμάτων στο 11% (παραδοσιακά στις εκλογές κινείται μεταξύ 7% και 9%) με το ΜέΡΑ του Γιάνη Βαρουφάκη εκτός Βουλής. Με δεδομένο ότι στα δεξιά καταγράφεται κινητικότητα δεν αποκλείεται να ανεβεί κι άλλο. Είναι παράγων καθοριστικός καθώς όσο υψηλότερο είναι το ποσοστό εκτός Βουλής τόσο περισσότερο πέφτει ο πήχης της αυτοδυναμίας. Θυμίζω ότι με ποσοστό εκτός Βουλής στο 11% , για τις 151 έδρες απαιτείται ποσοστό μόλις 37,4% με τον νόμο του κλιμακωτού μπόνους.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο πάντως επεσήμαιναν με νόημα το μεγάλο ποσοστό αναποφασίστων το οποίο καταγράφηκε στο 14,2%. Όπως χαρακτηριστικά έλεγαν αν η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να κυριαρχεί στην παράσταση νίκης το μεγαλύτερο ποσοστό αυτής της δεξαμενής θα ψηφίσει Ν.Δ καθώς παραδοσιακά κατευθύνεται σε όποιον δείχνει να νικά.

Μπακογιάννης: Τζαμπατζήδες τα Υπουργεία

Σφοδρή επίθεση κατά Υπουργείων τα οποία έχουν έδρα στα όρια του δήμου Αθηναίνων εξαπέλυσε χθες ο δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης. Ούτε λίγο ούτε πολύ ο Μπακογιάννης χαρακτήρισε ως τους μεγαλύτερους τζαμπατζήδες τα Υπουργεία. «Δεν πληρώνουν ανταποδοτικά. Πληρώνουν φως, νερό, τηλέφωνο, αλλά στον δήμο δεν πληρώνουν ούτε για τα σκουπίδια ούτε για τον ηλεκτροφωτισμό. Δεν καταβάλλουν δημοτικά τέλη!». Δεν είναι ωραία πράγματα αυτά.

Εγκρίθηκε η νέα ΚΑΠ

Με καλά νέα επιστρέφει από τις Βρυξέλλες ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς. Έστω κι αν αυτό που συνέβη ήταν το τυπικό κι αναμενόμενο η Κομισιόν ενέκρινε το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο της Ελλάδας για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) 2023-2027 (https://agriculture.ec.europa.eu/news/commission-approves-cap-strategic-plans-germany-greece-and-lithuania-2022-11-21_en ).

Ευκαιρία για ελληνικές εταιρείες

Ας δούμε όμως τι σημαίνει στην πράξη για την ελληνική γεωργία και την ελληνική οικονομία. Περίπου 14 δισεκατομμύρια ευρώ θα πέσουν στην ελληνική γεωργία ενώ ακόμα 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ θα πάνε στον στόχο διπλασιασμού της συνολικής έκτασης βιολογικής καλλιέργειας. Η ευκαιρία και για τις πολλές νεοφυείς ελληνικές εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στον τομέα της ευφυούς γεωργίας και των νέων τεχνολογιών είναι μεγάλη, αρκεί και το κράτος να δείξει αντανακλαστικά. Το αναφέρω διότι μεταξύ άλλων το σχέδιο προβλέπει ειδική στήριξη περισσότερων των 65.000 νέων αγροτών. Σύμφωνα με πληροφορίες όμως είναι ακόμα απλήρωτοι οι νέοι αγρότες της προηγούμενης ΚΑΠ.

Πολιτικό ζήτημα το ΑΝΤ1+

Το φιάσκο του Ant1+ έφτασε μέχρι το Μαξίμου. Η κατάρρευση της πλατφόρμας έγινε πολιτικό ζήτημα καθώς για αρκετή ώρα η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα στον κόσμο που δεν έβλεπε το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό γεγονός παγκοσμίως. Όπως πληροφορούμαι μετά από μια σύντομη σύσκεψη, υπήρξε επικοινωνία με τους επιτελείς του ΑΝΤ1 . Κι αυτό γιατί εκτός από τον ΑΝΤ1 τα άκουγε και η κυβέρνηση επειδή η ΕΡΤ έμεινε έξω από το παιχνίδι. Το ότι το απογευματινό παιχνίδι μεταδόθηκε από το ελεύθερο κανάλι ήταν και λίγο δάκτυλος Μαξίμου.

173 views0 comments
bottom of page