top of page

Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό βάζει ο Ανδρουλάκης με κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού

Καλημέρα σας
Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό της επομένης των εκλογών και στα σενάρια συνεργασίας βάζει ο Νίκος Ανδρουλάκης με το φάντασμα του Ευάγγελου Βενιζέλου να πλανάται πλέον πάνω από το πρωθυπουργικό έδρανο στη Βουλή. Με δεδομένο ότι οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών δείχνουν έστω ως φωτογραφία της στιγμής πως η αυτοδυναμία είναι δύσκολη η άποψη του Ανδρουλάκη έχει ιδιαίτερη σημασία. Μιλώντας χθες βράδυ στην ΕΡΤ και στον Απόστολο Μαγγηριάδη ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άνοιξε ορθάνοιχτο παράθυρο σε κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού από την πρώτη Κυριακή , αποκλείοντας συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ σε οποιοδήποτε σχήμα εμπεριέχει τον Γιάνη Βαρουφάκη.
«Στοπ» στην προοδευτική διακυβέρνηση Τσίπρα
Η απόφαση Ανδρουλάκη να αποκλείσει κάθε συνεργασία με τον Βαρουφάκη όταν ερωτήθηκε ονομαστικά για τον γραμματέα του ΜεΡΑ 25 λέγοντας ότι το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ δεν χωρά όσους έπαιζαν με τη δραχμή τινάζει στον αέρα το σχέδιο Τσίπρα για «προοδευτική» διακυβέρνηση. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε ότι ο Ανδρουλάκης είπε ότι θα προσπαθήσει για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας μόνο την πρώτη Κυριακή. Έθεσε μάλιστα τον πήχη που θα του δώσει το πράσινο φως να προσπαθήσει τον σχηματισμό κυβέρνησης σε ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό.
Έδειξε Ευάγγελο Βενιζέλο
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέφερε την άποψη ότι Πρωθυπουργός σε ένα τέτοιο σχήμα δεν μπορεί να είναι ούτε ο Μητσοτάκης ούτε ο Τσίπρας καθώς έχουν ήδη «δοκιμαστεί» και απέτυχαν. Υποστήριξε ότι Πρωθυπουργός θα πρέπει να είναι πολιτικό πρόσωπο -άρα όχι τραπεζίτης- αλλά και ότι το ΠΑΣΟΚ τα τελευταία είχε 20 χρόνια είχε μόλις 3 χρόνια Πρωθυπουργό. Δια της εις άτοπον το ΠΑΣΟΚ οδεύει ολοταχώς για πρόταση Ευάγγελου Βενιζέλου στην Πρωθυπουργία της χώρας.
Ζόρια
Στο ΠΑΣΟΚ έχουν εδραία την πεποίθηση ότι ο μεγάλος συνασπισμός είναι αναγκαίος καθώς η χώρα τα δύο επόμενα χρόνια θα βρεθεί αντιμέτωπη με τεράστιες προκλήσεις τις οποίες καμία μονοκομματική κυβέρνηση δεν μπορεί να σηκώσει. Κοινώς ζόρια. Πρώτη και κύρια το θέμα των τραπεζών. Παρά το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες δείχνουν να μην έχουν πρόβλημα στο ΠΑΣΟΚ βλέπουν παγκόσμια τραπεζική καταιγίδα, η οποία δεν γίνεται να μην επηρεάσει την Ελλάδα. Δεύτερη η συνταγματική αναθεώρηση και ο στόχος των 180 για να προχωρήσει. Όχι μόνο η αναθεώρηση του άρθρου 16 αλλά και παρεμβάσεις στο εκλογικό σύστημα.
Απόδημοι
Θα προκύψει μείζον θέμα με τους αποδήμους βουλευτές στις εκλογές. Οι αριθμοί όσων έχουν εγγραφεί είναι αποκαρδιωτικοί. Μόλις 20.000 άνθρωποι. Ο αριθμός δεν αναμένεται να αυξηθεί θεαματικά μέχρι τις εκλογές καθώς με δεδομένο ότι όλοι πίστευαν ότι οι εκλογές θα γίνουν 9 Απριλίου όσοι ουσιαστικά ενδιαφέρονταν έχουν ήδη εγγραφεί. Το θέμα είναι ότι για αυτούς τους βία 25.000 αποδήμους θα διατεθούν βάσει νόμου τουλάχιστον τρεις έδρες.
Την ίδια ώρα εκλογικές περιφέρειες της χώρας με 55.000 εγγεγραμμένους όπως η Κεφαλλονιά είναι μονοεδρικές. Ήδη κάποιοι υποψήφιοι σε περιφέρειες οι οποίες χάνουν έδρα λόγω αποδήμων διαμηνύουν ότι αν είναι α’αναπληρωματικοί θα προσφύγουν στο εκλογοδικείο θέτοντας ζήτημα παραβίασης της αρχής της αναλογικότητας.

Απορίες
Απόρησε ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας για τη διαρροή της συνάντησής του με τους επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Όπως έλεγε χθες, δεν κατάλαβα γιατί δόθηκε τόση σημασία αφού δεν είχαμε κάτι να ανακοινώσουμε.
42 views0 comments
bottom of page