top of page

Οι σκέψεις της Ν.Δ για τη συνταγματική αναθεώρηση. Τι σημαίνει η απόλυτη κυριαρχία Μητσοτάκη

Καλημέρα σας.
Προετοιμάζονται νομοσχέδια
Το αποτέλεσμα της προχθεσινής κάλπης ήταν καταλυτικό και επιταχύνει και την προβλεπόμενη από το Σύνταγμα διαδικασία. Όλα θα επισπευσθούν προκειμένου οι δεύτερες εκλογές να διεξαχθούν στις 25 Ιουνίου. Ακόμα και η ορκωμοσία των βουλευτών θα τελεστεί είτε την Κυριακή είτε τη Δευτέρα και όχι την 1η Ιουνίου όπως είχε οριστεί προκειμένου να τελειώνουμε μια ώρα αρχύτερα. Το νομοθετικό έργο έχει μείνει αρκετά πίσω και το επιτελικό κράτος ήδη προετοιμάζει νομοσχέδια .
Απόλυτος κυρίαρχος
Η παντοδυναμία Μητσοτάκη δεν αφορά μόνο στην κάλπη. Θα φανεί και στον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης αλλά και εσωκομματικά. Το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας έχει αλλάξει με εισδοχή δεκάδων χιλιάδων ψηφοφόρων , οι οποίοι δεν ήταν ποτέ Νέα Δημοκρατία. Αυτό δείχνει η πρωτιά Πιερρακάκη και Χρυσοχοΐδη αλλά και η άνετη πρωτιά της Ν.Δ σε περιφέρειες όπως τα Δυτικά της Αθήνας και η Β’Πειραιά. Όποιον μα όποιον και να βάλει ή να μη βάλει ο Μητσοτάκης στην κυβέρνηση, όπου και να στείλει τον οποιονδήποτε ή οποιαδήποτε δεν θα κουνηθεί φύλλο.
Συνταγματική αναθεώρηση
Στο μυαλό της Νέας Δημοκρατίας είναι ήδη η συνταγματική αναθεώρηση. Τρεις είναι οι βασικοί πυλώνες: διασφάλιση του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της χώρας, ιδιωτικά πανεπιστήμια και εκλογικό σύστημα ώστε να διασφαλίζεται η κυβερνησιμότητα της χώρας.
Η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης μπορεί να ανοίξει μετά τις 15 Μαρτίου του 2024 οπότε και συμπληρώνεται η πενταετία από την προηγούμενη αναθεώρηση. Θυμίζω ότι για να περατωθεί η αναθεώρηση απαιτεί δύο Βουλές, ψήφους 180 και 151 (ανεξαρτήτως σειράς Βουλής στην οποία θα επιτευχθεί) για κάθε αναθεωρητέα διάταξη και ενδιαμέσως εκλογές .
Διπλές εκλογές το 2024;
Με βάση τα παραπάνω δεδομένα θα αποτολμήσω μια παρακινδυνευμένη πρόβλεψη. Αν οι αριθμοί βγαίνουν και τα δημοσκοπικά ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας είναι καλά, δεν αποκλείω η Ν.Δ να κινήσει διαδικασία αναθεώρησης αμέσως τον Μάρτιο του 2024 και τον Ιούνιο να έχουμε διπλές κάλπες (εθνικές και ευρωεκλογές) ώστε αμέσως μετά με τη Ν.Δ και πάλι κυβέρνηση να περατωθεί η συνταγματική αναθεώρηση. Νωρίς ακόμα αλλά δεν αποκλείεται.
Με το ίδιο σύνθημα
Η Νέα Δημοκρατία θα πάει στις εκλογές με το ίδιο σύνθημα. Ισχυρή ,αυτοδύναμη κυβέρνηση και σταθερότητα. Η αγορά εκτίμησε χθες ιδιαιτέρως το αποτέλεσμα της κάλπης με άνοδο 6,09% στο Χρηματιστήριο και μεγάλη αποκλιμάκωση στα ελληνικά ομόλογα.
Ο Τσίπρας κοιτάζει πίσω του
Η χθεσινή δήλωση του Αλέξη Τσίπρα έδειξε ότι ενόψει εκλογών της 25ης Ιουνίου ο μόνος του στόχος είναι να διασώσει τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ στην αξιωματική αντιπολίτευση. Επιτέθηκε σε ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ ως υπαιτίους της συντριβής του ΣΥΡΙΖΑ δείχνοντας ότι κοιτάζει μόνο πίσω, αυτούς που ακολουθούν. Δύσκολο πράγμα η αυτοκριτική. Αλλά από την άλλη βλέπετε να υπάρχει και καμιά σοβαρή εναλλακτική στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τον Τσίπρα; Γιατί πάντα στο κακό σενάριο υπάρχει πάντα και το χειρότερο.
Φόβος απογοήτευσης και αποχής.
Στις συνθήκες που βιώνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δύσκολο να επανασυσπειρώσει ψηφοφόρους τουλάχιστον σε μεγάλο βαθμό. Ένας φόβος της Κουμουνδούρου είναι η απογοήτευση, η οποία μπορεί να στρέψει προχθεσινούς ψηφοφόρους σε άλλες λύσεις τύπου Πλεύσης Ελευθερίας είτε στην αποχή. Στην πρώτη περίπτωση απλώς θα μειωθεί το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ. Στη δεύτερη περίπτωση και θα μειωθεί το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ και θα φουσκώσει το ποσοστό της Ν.Δ λόγω αυξημένης
αποχής.
Το στοίχημα του ΠΑΣΟΚ
Το μεγάλο στοίχημα του ΠΑΣΟΚ είναι να αυξήσει την επιρροή του στα αστικά κέντρα. Δεν μπορείς να γίνεις κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης έχοντας ποσοστά κάτω του 10% σε όλες τις περιφέρειες του λεκανοπεδίου της Αττικής και στη Θεσσαλονίκη. Όπως έγραψε ορθώς ένας φίλος μου αν δεν γίνει ξανά ισχυρή δύναμη στον αστικό πυρήνα της χώρας δεν έχει μέλλον.
46 views0 comments
bottom of page