"Kαμπανάκι" για την οικονομία. Η συζήτηση Άδωνη -Καραμανλή -Παυλόπουλου και το κατόρθωμα Ταραντίλη
Γραφείο Προϋπολογισμού: Πολιτική αστάθεια = θάνατος
Καλημέρα σας,
Την τριμηνιαία έκθεση έδωσε χθες το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή. Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει είναι ότι για την πορεία της οικονομίας εξ ίσου μεγάλος κίνδυνος με τον πληθωρισμό, την αντίδραση των κεντρικών τραπεζών και τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι και η αβεβαιότητα γύρω από τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις εκλογές.
Συνεννοηθείτε γιατί χανόμαστε
Κατόπιν των ανωτέρω το Γραφείο θυμίζοντάς μου αυτά που συνεχώς γράφει ο Απελεύθερος περί αβεβαιότητας καταλήγει ότι μια ενδεχομένη πολιτική́ αστάθεια θα εντείνει την αβεβαιότητα σχετικά́ με την κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής και πιθανότατα θα αποθαρρύνει την επίδειξη δημοσιονομικής υπευθυνότητας από κάθε πλευρά. «Είναι, συνεπώς, απαραίτητο να επιτευχθεί ένα ελάχιστος βαθμός συναίνεσης στους βασικούς άξονες της δημοσιονομικής πολιτικής ώστε να μην εγείρονται αμφιβολίες για τη διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας κατά την προεκλογική και μετεκλογική περίοδο». Κοινώς συνεννοηθείτε γιατί χανόμαστε.
Αυτοκριτική Κουτεντάκη;
Μου έκανε όμως εντύπωση και κάτι ακόμα. Αντιγράφω: « Στις δημοκρατικές κοινωνίες οι επιλογές του εκλογικού́ σώματος είναι κυρίαρχες και δεν μπορούν να επιβληθούν περιορισμοί́ (σ.σ Το Σύνταγμα πάντως από μόνο του θέτει περιορισμούς). Ωστόσο, οι πολιτικές επιλογές παράγουν οικονομικά αποτελέσματα που δεν εξαρτώνται μόνο από τη βούληση του εκλογικού σώματος αλλά και από τις συνθήκες και τους μηχανισμούς του οικονομικού περιβάλλοντος». Θυμίζω ότι επικεφαλής του γραφείου παραμένει ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης ο οποίος έζησε από κοντά τις παλληκαριές ΣΥΡΙΖΑ το πρώτο οκτάμηνο του 2015 ως προϊστάμενος του οικονομικού γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Αυτοκριτική;
Αυξήσεις μόνο στους χαμηλόμισθους
Κλείνω με την έκθεση του Γραφείου με την προτροπή για λελογισμένη αύξηση μισθών. Το Γραφείο αναφέρεται σε δίλημμα πολιτικής αναφορικά με την αύξηση των ονομαστικών εισοδημάτων ώστε να καλύψουν τις αυξήσεις των τιμών. Από τη μια πλευρά, η γενικευμένη αύξηση των μισθών θα ανατροφοδοτούσε τις πληθωριστικές πιέσεις, ενώ από την άλλη πλευρά η μη αύξησή τους περιορίζει σημαντικά την αγοραστική δύναμη των μισθωτών. Επί της ουσίας ναι σε λελογισμένες αυξήσεις και μόνο σε χαμηλόμισθους .
Τι συζητούσαν Άδωνις- Καραμανλής
Ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης βρέθηκε χθες στη Βουλή για τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας . «Με τον Καραμανλή μιλήσατε ή μόνο φωτογραφία;» τον ρώτησε κάποιος αναφερόμενος στην κοινή παρουσία των δύο στην παρουσίαση του Ιδρύματος Παύλος Γιαννακόπουλος. «Όχι απλώς μιλήσαμε , αλλά μιλήσαμε και πολύ ώρα. Και με τον Καραμανλή και με τον Παυλόπουλο» είπε. «Και τι λέγατε;» ρώτησε ο συνομιλητής του πιστεύοντας ότι θα βγάλει λαβράκι. «Για τον Παναθηναϊκό» είπε ο Άδωνις και αποχώρησε.
***
Παρεμπιπτόντως ο Γεωργιάδης προετοιμάζει για την επόμενη εβδομάδα συνέντευξη Τύπου. Όπως έλεγε το Υπουργείο του είναι μακράν του δευτέρου, πρώτο στην απορροφητικότητα των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Σουρεαλιστική εξεταστική
Η εξεταστική στη Βουλή επί της ουσίας έληξε χθες τις εργασίες της και μένει μόνο να δούμε αν ο Νίκος Ανδρουλάκης θα αποδεχθεί την κλήση της επιτροπής για να καταθέσει. Χθες πάντως ο σουρεαλισμός κυριάρχησε. Ο πρόεδρος της επιτροπής Γιάννης Κεφαλογιάννης αφού η πλειοψηφία αποφάσισε να μην καλέσει άλλους μάρτυρες έστειλε κλήση στον Νίκο Ανδρουλάκη για την προσεχή Τρίτη. Ποιος είδε την Ευαγγελία -για τους φίλους Λίτσα-Λιακούλη και δεν τη φοβήθηκε. Στην αρχή είπε ότι ο Πρόεδρος έχει πρόβλημα με το πόδι του -σεβαστό- και κουράζεται. Και μετά ήρθε το αμίμητο. «Ο Πρόεδρος θα καταθέσει αλλά θα αποφασίσει αυτός το πότε».
Το κατόρθωμα Ταραντίλη
Πριν από περίπου έναν χρόνο ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος , καθηγητής Χρήστος Ταραντίλης τοποθετήθηκε Πρόεδρος στην Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής. Σπάζοντας τα κατεστημένα του Κοινοβουλίου και την αντίληψη πως ο ιδιωτικός τομέας δεν έχει θέση στη Βουλή κατάφερε να συγκεντρώσει όλους της ειδικούς της χώρας στην έρευνα και την καινοτομία (θεσμικούς παράγοντες, επιχειρηματίες και επενδυτές) για να παραχθεί ένα κείμενο πολιτικής με 60 ρεαλιστικές και συγκεκριμένες προτάσεις για το πως θα ενισχυθούν οι εξαγωγές των ελληνικών καινοτόμων προϊόντων και δημιουργίας χιλιάδων νέων και καλά αμειβομένων θέσεων εργασίας». Κατόρθωμα πραγματικό. Χωρίς κοινοβουλευτική εμπειρία αποδείχθηκε πολύ πιο «κοινοβουλευτικός» και θεσμικός από πολλούς άλλους.
