Κομβικό το αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης για το Μαξίμου. Η ανάσα στα ταμεία των κομμάτων
Καλημέρα σας,
Ξορκίζει τη «χαλαρή» ψήφο το Μαξίμου
Στις πολιτικές επιστήμες η ανάλυση των εκλογικών συστημάτων και διαδικασιών καταλήγει στο συμπέρασμα ότι όταν υπάρχουν δύο κάλπες κοντά μεταξύ τους, η πρώτη είναι η κάλπη που στέλνει τα μηνύματα. Συνήθως δυσαρέσκειας προς την κυβέρνηση. Κάτι ανάλογο έγινε και το 2019 με τις ευρωεκλογές και τις εθνικές που ακολούθησαν. Η χθεσινή αναφορά του Πρωθυπουργού από την Αχαΐα στη σημασία της πρώτης κάλπης δεν είναι τυχαία.
***
Παρά το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις του Μεγάρου Μαξίμου δεν δείχνουν κλίμα χαλαρής ψήφου, στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι η πρώτη κάλπη θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα και της δεύτερης. Γι’αυτό και χθες ο Κ.Μητσοτάκης επανέφερε το σενάριο της αυτοδύναμης Ν.Δ και υποστήριξε ότι η πρώτη κάλπη θα δώσει το έναυσμα για τη δεύτερη. Έμπειροι είναι πλέον στην κυβέρνηση, γνωρίζουν καλά ότι αν στην πρώτη κάλπη η Νέα Δημοκρατία δεν πάει πάνω από το 30% , τότε με το κλίμα που θα διαμορφωθεί το έδαφος μέχρι την αυτοδυναμία στη δεύτερη κάλπη δύσκολα θα καλυφθεί.
Αυξάνεται το ποσοστό όσων θέλουν αυτοδυναμία
Όπως προαναφέρθηκε η αναφορά του Πρωθυπουργού δεν ήρθε τυχαία. Προφανώς στο Μαξίμου είχαν γνώση του β΄ μέρους της δημοσκόπησης της ALCO για τον ALPHA. Στο ερώτημα για το ποια κυβέρνηση θα προσέφερε σταθερότητα το 47% είπε συνεργασίας και το 39% αυτοδύναμη. Το ενδιαφέρον ποιοτικό στοιχείο όμως είναι ότι το ρεύμα όσων θέλουν αυτοδύναμη κυβέρνηση αυξάνεται. Μόλις πριν από δυο μήνες ναι σε κυβέρνηση συνεργασίας έλεγε το 49% ενώ υπέρ της αυτοδύναμης ήταν το 37%. Έκλεισε κατά 4% η ψαλίδα και εκεί θα ποντάρει η κυβέρνηση.
***
Την ίδια ώρα ωστόσο μειώθηκε η υπέρ του Κ. Μητσοτάκη διαφορά από τον Αλέξη Τσίπρα στην καταλληλότητα για Πρωθυπουργό από τις 11 μονάδες στις 8 , απόδειξη του ότι όσο η υπόθεση των υποκλοπών δεν καταλήγει κάπου θα υπάρχει και προσωπική φθορά στον Πρωθυπουργό.
Βίαιη προσαγωγή ζητά η αντιπολίτευση για τη Θεσμών
Εστάλησαν χθες από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας οι σχετικές προσκλήσεις στους Γρηγόρη Δημητριάδη, Φέλιξ Μπίτζιο, Γιάννη Λαβράνο και Ταλ Ντίλιαν προκειμένου τη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι να διεξαχθεί η ακρόασή τους από την Επιτροπή. Είναι άγνωστο αν θα προσέλθουν. Το βέβαιο είναι ότι τυχόν μη προσέλευσή τους θα προκαλέσει νέο γύρο πολιτικής αντιπαράθεσης. Το κλίμα χθες στη Βουλή μαρτυρούσε ότι η αντιπολίτευση θα θέσει θέμα βίαιης προσαγωγής τους , κάτι το οποίο η πλειοψηφία δεν αποδέχεται.
***
Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως θα κρατήσει ζωντανό το θέμα των υποκλοπών. Ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να «τσιγκλάει» τον Μητσοτάκη επανακατέθεσε για τέταρτη εβδομάδα την ίδια ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό για τις υποκλοπές.
Γεμίζουν τα ταμεία των κομμάτων
Αποφασίστηκε η εκταμίευση και της τελευταίας δόσης της κρατικής οικονομικής ενίσχυσης στα κόμματα. Τα ταμεία των κομμάτων και δη των μεγαλυτέρων κομμάτων γεμίζουν καθώς η σύνδεση της χρηματοδότησης με τα καθαρά έσοδα του κρατικού απολογισμού επανέφεραν τα έσοδα σε προ κρίσης επίπεδα. Ενδεικτικά σημειώνω ότι η Νέα Δημοκρατία έλαβε για το 2022 περίπου εννιά εκατομμύρια ευρώ, ο ΣΥΡΙΖΑ κοντά στα επτά εκατομμύρια ευρώ και ακολούθησαν αναλογικά όλα τα κόμματα που συγκέντρωσαν πάνω από 1,5% στις εκλογές. Το συνολικό κονδύλι της κρατικής χρηματοδότησης έφτασε στα 24 εκατομμύρια ευρώ για το 2022.
Τα περίεργα της Κομισιόν
Χθες η Κομισιόν αποφάσισε να προτείνει πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου για τον επόμενο μήνα στα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η κίνηση προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Ρωσίας , η οποία απειλεί να περιορίσει τη ροή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Προκάλεσε σε πολλούς απορία η πρόταση της Κομισιόν. Κι αυτό γιατί έρχεται σε μια περίοδο που η Ευρώπη έχει γεμίσει τις δεξαμενές και φροντίσει για αποθέματα επιτυγχάνοντας να έχει ρίξει την τιμή στα 125 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Ο κίνδυνος η Ευρώπη να πριονίσει μόνη της το κλαδί που κάθεται και να προκαλέσει με δική της ενέργεια εκτίναξη της τιμής ακόμα και στο πλαφόν των 275 ευρώ είναι τεράστιος.
