Φωτιές στο πολιτικό σύστημα ανάβει ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Το Μαξίμου κλείνει μέτωπα με την Εκκλησία
Καλημέρα σας,
Τι ετοιμάζει ο Ευάγγελος Βενιζέλος;
Φωτιές έχει ανάψει στο μέτωπο των Μένουμε Ευρώπη η συμμετοχή Ευάγγελου Βενιζέλου και Νίκου Αλιβιζάτου σε δημόσια συζήτηση , η οποία διοργανώνεται από τη Σχολή Πολιτικών Επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου. Ο τίτλος που επέλεξαν οι οργανωτές είναι από ειρωνικός έως και απαξιωτικός για όσους υποστήριξαν το ΝΑΙ το 2015. Συγκεκριμένα είναι: «Μένουμε Ευρώπη»; Υποκλοπές, Δικαιώματα και Κράτος Δικαίου.
Έψαξα λίγο το θέμα και κατέληξα στο ότι οι περισσότεροι εκ των οργανωτών θεωρούν ότι το αυθεντικό ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΥΡΩΠΗ ήταν το «ΟΧΙ» το 2015 και ότι τελικά οι του «ΝΑΙ» Ν.Δ , ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι απομάκρυναν την Ελλάδα από το ευρωπαϊκό κεκτημένο με υποκλοπές, λοκντάουν, έλεγχο ΜΜΕ και λοιπά. Ο Βενιζέλος υποστήριξε ότι δεν γνώριζε τον τίτλο. Η Άννα Διαμαντοπούλου αλλά και άλλα στελέχη του ΝΑΙ, όπως η Βάσω Κιντή αντέδρασαν έντονα. Ειδικά η πρώτη με μια αιχμηρή ανάρτηση κατά του Βενιζέλου εξέφρασε την έκπληξή της για το ότι ο Βενιζέλος υποστηρίζει τον τίτλο της εκδήλωσης.
Ο Βενιζέλος απάντησε με ανάρτηση στις αντιδράσεις λέγοντας ότι δεν πουλά το κεκτημένο του ΝΑΙ , η τελευταία παράγραφος όμως λέει πολλά: «Η αρνητική εμπειρία του παρελθόντος δεν λειτουργεί ως λόγος έκπτωσης των απαιτήσεων μας από την εμπειρία του παρόντος και κυρίως ως λόγος να γινόμαστε επικίνδυνα ολιγαρκείς «για να μην έρθουν οι άλλοι», με αποτέλεσμα οι «άλλοι» να θεωρούν ότι εξαλείφεται η σημασία του Συντάγματος και των εγγυήσεων του κράτους δικαίου».
Θα μπορούσε κάποιος να το ερμηνεύσει και ως ότι ο Βενιζέλος θεωρεί ότι το Μένουμε Ευρώπη δεν υπηρετείται ούτε με τον Μητσοτάκη, δεν υπηρετήθηκε με τον παλαιό ΣΥΡΙΖΑ του 2015, αλλά χρειάζεται να υπηρετηθεί με κάτι άλλο. Να ετοιμάζει τίποτα;
Δεν πέφτουν οι τιμές
Ο Πρωθυπουργός εγκαινίασε χθες τον κύκλο των θεματικών συνεντεύξεων. Αμέσως μετά στις ενημερωτικές ιστοσελίδες μονοπώλησε η αναφορά του στο Νέο Μισθολόγιο. Οι αναγνώστες του Sketch το γνώριζαν ήδη από τις 10 Ιανουαρίου. Το θέμα είναι ότι χθες είχαμε την παραδοχή από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό να ομολογεί ότι ο υπ’αριθμόν ένα πονοκέφαλός του είναι η ακρίβεια.
Με παροχές η αντιμετώπιση της ακρίβειας
Σε αυτό το πλαίσιο ο Πρωθυπουργός έδειξε χθες πως θα πάει στις εκλογές. Με παροχές αλλά και επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για την ιστορία Καλογρίτσα. Το γεγονός πάντως ότι ο Πρωθυπουργός τα δίνει όλα για αυξήσεις μισθών ή έξυπνα μέτρα όπως είπε (π.χ παροχές σε είδος) δείχνει ότι η υπόθεση των τιμών ενδεχομένως να μην αποκλιμακωθεί εύκολα ή έστω σε προεκλογικό χρόνο. Κι αφού δεν πέφτουν οι τιμές τότε επιλέγεται η έτερη λύση των παροχών.
Διλήμματα
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι σαφής εικόνα θα υπάρξει τον Φεβρουάριο. Κι εδώ προκύπτει το δίλημμα για την κυβέρνηση. Να ανακοινώσει τις παροχές και να πάει σε εκλογές ζητώντας από τον κόσμο να ψηφίσει Ν.Δ για να τα πάρει μετά ή να τα δώσει και μετά να πάει σε εκλογές; Η ιστορία έχει δείξει πως όποιος τα έδωσε και πήγε μετά σε εκλογές δεν κέρδισε και τίποτα .
Κλείνει μέτωπα και με την Εκκλησία η κυβέρνηση
Αυτό που δεν ειπώθηκε στη συνέντευξη είναι ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να κλείσει μέτωπα και με την Εκκλησία. Η αλήθεια είναι ότι το τελευταίο διάστημα η σχέση δεν ήταν και στα καλύτερά τους, στοιχείο το οποίο για ένα κόμμα όπως η Ν.Δ δεν ήταν και ό,τι καλύτερο. Η σχέση είχε διαταραχθεί και από κάποια νομοθετήματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Το ένα του 2021 με το οποίο καταργήθηκαν οι Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες Θεσσαλονίκης και Ιωαννίνων. Το δεύτερο του 2022 με το οποίο οι ιερείς παύονται με την απλή άσκηση δίωξης όχι μόνο για κακουργήματα αλλά και για αδικήματα όπως συκοφαντική δυσφήμιση η διασπορά ψευδών ειδήσεων. Χθες ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο για θέματα αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας. Καταλάβαμε.
Και νομιμοποίηση καταπατημένων
Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση προχωρά και σε νομιμοποίηση καταπατημένων εκτάσεων του δημοσίου με τεράστιες εκπτώσεις για τους καταπατητές. Τεράστιο ζήτημα το οποίο αφορά σε όλους τους νομούς της χώρας. Η νομοθετική ρύθμιση αναμένεται εντός Φεβρουαρίου.
Τον Φεβρουάριο στη Βουλή η ΑΔΑΕ
Δεν θα μπορέσει να αποφύγει η πλειοψηφία την ακρόαση του Προέδρου της ΑΔΑΕ από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Το δικαίωμα της μειοψηφίας λειτουργεί απολύτως περιοριστικά για την πλειοψηφία . Η αντιπολίτευση θα συγκεντρώσει τα 2/5 κι έτσι ο Ράμμος και τα υπόλοιπα στελέχη της ΑΔΑΕ θα έρθουν κάποια στιγμή τον Φεβρουάριο. Το συνομολογούσαν χθες και κορυφαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Αν πάντως ισχύει το σενάριο για κάλπες στις 9 Απριλίου τότε η ακρόαση Ράμμου και όσα πει θα είναι πολύ κοντά στη διάλυση της Βουλής.
Το ζήτημα των πορισμάτων της ΑΔΑΕ επί του ελέγχου στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους για τυχόν επισυνδέσεις της ΕΥΠ φαίνεται πως θα ανοίξει συντομότερα από τη Βουλή . Χθες πρώτο το ΜέΡΑ25 έσπευσε να ζητήσει ενημέρωση από την ΑΔΑΕ στο πλαίσιο του νόμου. Παρεμπιπτόντως σήμερα ο κ. Τσίπρας θα γίνει δεκτός από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Θα έχουμε εξελίξεις.