top of page

Τι δείχνουν τα νέα μοντέλα μέτρησης; Οι περιοχές των απωλειών Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ

Καλημέρα σας,

Το νέο μοντέλο μέτρησης

Σας έγραφα πρόσφατα για τις δημοσκοπήσεις οι οποίες καταφθάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου και αποτελούν την κύρια αιτία για την επίσπευση των εκλογών. Δεν είναι μόνο ότι δείχνουν ποσοστά τα οποία στη χειρότερη περίπτωση στην πρώτη κάλπη η Νέα Δημοκρατία θα φτάσει στη χειρότερη περίπτωση στο 35% ή ότι για τη δεύτερη κάλπη το ποσοστό γράφει μπροστά 4. Αυτό που φαίνεται να επηρεάζει το Μαξίμου είναι ότι πρόκειται για νέο μοντέλο μέτρησης το οποίο μελετά και νεανικά κοινά με ερωτηματολόγια μέσω εφαρμογών. Με δεδομένο ότι το ίδιο μοντέλο προέβλεψε επακριβώς το αποτέλεσμα στην Κύπρο προφανώς και κάνει το Μαξίμου να θεωρεί ότι είναι αξιόπιστο.

Η Ν.Δ χάνει στη Θεσσαλονίκη…

Είναι μεγάλο το πρόβλημα της Νέας Δημοκρατίας στην Α’Θεσσαλονίκης. Πολύ μεγάλο. Δεν γνωρίζω αν ευθύνεται η χαμηλή ποιότητα του πολιτικού προσωπικού της Νέας Δημοκρατίας στη συμπρωτεύουσα, η ισχνή δραστηριότητα Καραμανλή ή ο,τιδήποτε άλλο . Το γεγονός είναι ότι χάνει. Και χάνει κυρίως προς Βελόπουλο και σκληρό δεξιό κοινό. Η διαχείριση της πανδημίας και η στάση της Αθήνας στον πόλεμο της Ουκρανίας κοστίζει στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα στη Μακεδονία. Αν το πράγμα συνεχίσει έτσι δεν θα με εξέπληττε αν στην πρώτη κάλπη η Νέα Δημοκρατία βρεθεί πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Θεσσαλονίκης.

…και ο ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα

Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ παραπαίει στο λεκανοπέδιο. Κάποιες μετρήσεις της τελευταίας εβδομάδας έδειξαν ότι στην Α’ Αθηνών η διαφορά των μείον 11 μονάδων από τη Νέα Δημοκρατία πλησιάζει το μείον 15, στην Ανατολική Αττική το -13,5% πλησιάζει το -18% ενώ στον δυτικό τομέα το +2% υπέρ ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να έχει εξανεμιστεί. Με δεδομένο ότι στο λεκανοπέδιο μένει η μισή Ελλάδα έτσι εξηγούνται και τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων.

Το στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ

Είναι μεγάλο στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ να διατηρήσει το ποσοστό του 2019 στις επικείμενες εκλογές. Στη Νέα Δημοκρατία η δικαιολογία αν το ποσοστό είναι μικρότερο είναι εύκολη. Ήμασταν κυβέρνηση τέσσερα χρόνια, μας έτυχαν τα πάντα, έσκασε και η ιστορία των υποκλοπών λογικό είναι να υπάρχει φθορά. Στον ΣΥΡΙΖΑ όμως ; Ποσοστό μικρότερο του 2019 μετά από τέσσερα χρόνια αξιωματικής αντιπολίτευσης δικαιολογείται;

2 Απριλίου γιοκ

Ως άλλος Τούρκος ναύαρχος ο οποίος αναφώνησε Μάλτα γιοκ, ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης απέκλεισε χθες το ενδεχόμενο διεξαγωγής εκλογών στις 2 Απριλίου. «Δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα» είπε. Κοινώς 2 Απριλίου γιοκ. Στην απόφαση αυτή παίζει ρόλο και η βούληση της κυβέρνησης να εξαντλήσει το συνταγματικό περιθώριο των 30 ημερών προεκλογικής περιόδου και να μην πάει στο σύντομο των 21 ημερών. Με κάποιο τρόπο πρέπει να δοθεί μια κάποια άνεση και στον Άρειο Πάγο να πάρει απόφαση για Κασιδιάρη και λοιπούς ομοίους.

ΠΟΥ υπέρ Ελλάδας

Εντός της προσεχούς εβδομάδας αναμένεται να φτάσει στο Υπουργείο Υγείας έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη διαχείριση της πανδημίας αλλά και την καταγραφή των νεκρών από covid στην Ελλάδα. Η πρώτη εικόνα του Υπουργείου είναι ότι η έκθεση θα απονείμει εύσημα στην Ελλάδα για τη διαχείριση αλλά θα έχει και ένα στοιχείο το οποίο κατά την κυβέρνηση θα αποδομεί το επιχείρημα ΣΥΡΙΖΑ περί περισσοτέρων νεκρών στην Ελλάδα σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο. Η έκθεση καταλήγει στο ότι η Ελλάδα σε αντίθεση με άλλες χώρες κατέγραφε όλους τους νεκρούς με Covid ως νεκρούς λόγω Covid. Ακόμα κι αν πέθαναν λόγω συνοδών νοσημάτων.

Ο «δικαιωμένος» Πολάκης

Χθες ήρθη για έβδομη φορά στην τρέχουσα περίοδο η ασυλία του βουλευτή Παύλου Πολάκη. Προσπερνώ τα όσα χαριτωμένα είπε χθες με τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Μαραβέγια του στιλ «εμένα με θρέφει ο καυγάς» λες και περιμέναμε τον ίδιο να μας το πει για να το καταλάβουμε. Ο Πολάκης είπε κάτι ενδιαφέρον. Ότι η ασυλία του έχει αρθεί επτά φορές με την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμισης αλλά δεν έχει βγει ούτε μία τελεσίδικη απόφαση καταδίκης του.

57 views0 comments
bottom of page