top of page

Στόχο για 2,5% ανάπτυξη βάζει η κυβέρνηση για το 2023. Ο εμφύλιος στο ΠΑΣΟΚ και το απίστευτο αίτημα

Καλημέρα σας,

Ανάπτυξη 2,5% ο στόχος της κυβέρνησης

Σε αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη του 2023 προβαίνει το οικονομικό επιτελείο. Ο στόχος του 1,8% όπως έχει περιγραφεί στον προϋπολογισμό φαίνεται ότι υπερκαλύπτεται. Σε σύσκεψη η οποία έλαβε χώρα στο Υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή του Χρήστου Σταϊκούρα και όλων των αρμοδίων φορέων η εικόνα που σχηματίστηκε είναι ότι το 2023 θα κλείσει κοντά στο 2,3%. Με δεδομένο ότι πρόκειται για συντηρητική εκτίμηση το Υπουργείο Οικονομικών στην πραγματικότητα στοχεύει σε ανάπτυξη ύψους 2,5%.

Έρχονται νέα μέτρα

Σημειώνεται ότι ο στόχος του 2022 για ανάπτυξη 5,6% θα φτάσει μάλλον στο 6%. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη πολιτικά; Μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο και νέα μέτρα ελάφρυνσης. Ήδη χθες από τη Βουλή πέρασε ένα πακέτο 630 εκατομμυρίων ευρώ με μέτρα τα οποία προ μηνών ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών αρνείτο ότι θα δοθούν. Τι μεσολάβησε; Κατά τον Σταϊκούρα ο δημοσιονομικός χώρος των 630 εκατομμυρίων ευρώ προέκυψε σε τρεις μήνες λόγω της καλής πορείας της οικονομίας. Το θέμα είναι αν θα προκύψει κι άλλος χώρος πριν από το Πάσχα. Όλα δείχνουν θετικά.

Σταϊκούρας: Δεν μας ακουμπά η Credit Suisse

Μετά την ομιλία του στην Ολομέλεια ο Σταϊκούρας πέρασε και από την αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών. Περιέγραψε τέσσερις λόγους για την καλή πορεία της οικονομίας και επέμεινε στην ισχύ του ελληνικού τραπεζικού συστήματος λόγω της αύξησης των καταθέσεων κατά 50 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι τέσσερις λόγοι -κατά τον Υπουργό οικονομικών είναι: α) ρεκόρ εισπραξιμότητας λόγω μείωσης φορολογικών συντελεστών, β) μείωση οφειλετών ληξιπροθέσμων χρεών κατά 320.000 πολίτες . Το χρέος όμως ανεβαίνει διότι ανεβαίνουν οι τόκοι των υπολοίπων οφειλετών, γ)μείωση φοροδιαφυγής λόγω ηλεκτρονικών συναλλαγών, δ) το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2022 είναι καλύτερο με πρωτογενές έλλειμμα λίγο πάνω από 1% και επιστροφή το 2023 σε πρωτογενές πλεόνασμα του 0,7% του ΑΕΠ.

Εμφύλιος στο ΠΑΣΟΚ

Η συνέντευξη Ανδρουλάκη στην ΕΡΤ δεν άναψε φωτιές μόνο στο πολιτικό σκηνικό αλλά και στο ίδιο το ΠΑΣΟΚ. Ο Ανδρέας Λοβέρδος είπε χθες ότι ο Ανδρουλάκης θα πρέπει να αποκαλύψει το πρόσωπο που θα προτείνει για Πρωθυπουργό πριν από τις εκλογές ώστε όλοι να ξέρουν. Τώρα γιατί ο Λοβέρδος θέλει να ξέρει και αν αυτό επηρεάζει τον ίδιο δεν απάντησε. Το θέμα είναι ότι το ΠΑΣΟΚ έδωσε επισήμως σχόλιο ότι «είναι πολιτικά παράδοξο ο Α. Λοβέρδος να έχει κοινές αγωνίες με τον Γιάννη Οικονόμου και τον Άκη Σκέρτσο. Κανονική χρέωση στη Νέα Δημοκρατία

Νεύρα και στη Ν.Δ

Όχι ότι και στη Νέα Δημοκρατία τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα . Οι πληροφορίες της στήλης λένε ότι δυο κορυφαίοι Υπουργοί «τσουγκρίστηκαν» άσχημα χθες. Αφορμή στάθηκε δημοσίευμα το οποίο «φωτογράφιζε» Υπουργό. Ο Υπουργός πληροφορήθηκε ότι τη διαρροή την έχει κάνει ομόλογός του -για να μην πω και τίποτα άλλο- στο Υπουργικό με συνέπεια να γίνει χαμός. Το θέμα έφτασε πολύ ψηλά.

Απίστευτο αίτημα

Η αλήθεια είναι ότι 5.000 ευρώ για προεκλογική εκστρατεία δεν τα πετάει εύκολα ο οποιοσδήποτε υποψήφιος.Μόνο έτσι μπορεί να εξηγηθεί η κάψα των βουλευτών να μη διαλυθεί η Βουλή στις 24 Απριλίου αλλά στις 28 Απριλίου. Ο λόγος; Αν η Βουλή διαλυθεί στις 24 τότε έστω και για λίγες ημέρες δεν θα προλάβουν τη μισθοδοσία. Η στήλη πληροφορείται ότι τα σχετικά αιτήματα έχουν φτάσει μέχρι το Μαξίμου με το επιχείρημα πως είτε 24 είτε 28 διαλυθεί , προλαβαίνουμε να κάνουμε εκλογές στις 21 Μαΐου.

45 views0 comments
bottom of page