top of page

Οι σκέψεις ΠΑΣΟΚ για την προ ημερησίας και το όχι Μητσοτάκη στην αλλαγή του εκλογικού νόμου


Σήμερα ολοκληρώνεται ο διορισμός Δεμίρη


Καλημέρα σας ,

Με τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής σήμερα στις 11 το πρωί ανοίγει ο κύκλος των διαδικασιών γύρω από την υπόθεση των υποκλοπών. Η Επιτροπή θα κληθεί να εκφράσει γνώμη για το πρόσωπο του κ. Θ.Δεμίρη στη θέση του διοικητή της ΕΥΠ. Παρά το γεγονός ότι ο διορισμός δεν έχει ολοκληρωθεί τυπικά και ο άνθρωπος δεν έχει προλάβει να ενημερωθεί πλήρως είναι δεδομένο ότι σήμερα θα έχουμε την πρόγευση του τι έρχεται. Με δεδομένο ότι στη συνεδρίαση θα παρευρεθεί και ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης καταλαβαίνετε τι έχει να γίνει.

 

Θα συμμετάσχει το ΠΑΣΟΚ την Παρασκευή;

 

Μετά τη σημερινή συνεδρίαση της Θεσμών ακολουθεί την Παρασκευή η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Ολομέλεια σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Χθες από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ διέκρινα μεγάλη ένταση όσον αφορά στη -λογική- ένσταση πως δεν είναι δυνατόν οι πολιτικοί αρχηγοί να τοποθετηθούν για ένα θέμα επί του οποίου θα έχουν πλήρη άγνοια αν δεν συνεδριάσει πρώτα η Θεσμών. Τούτων δοθέντων στο τραπέζι πέφτει η πρόταση της μη συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ στη διαδικασία της Παρασκευής. Την τελική απόφαση θα ανακοινώσει ο ίδιος ο Ανδρουλάκης αύριο.

 

Αλλαγές;


Το τελευταίο σενάριο που κυκλοφορεί είναι ότι μετά τα όσα έχουν γίνει ο Πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό και στο Μαξίμου προκειμένου να μεταδώσει την εικόνα πως αναγνωρίζει τι έχει συμβεί. Η εκτίμησή μου είναι ότι το σενάριο έχει λιγοστές πιθανότητες. Αυτό όσον αφορά στα πολιτικά πρόσωπα. Γιατί όσον αφορά στο επικοινωνιακό επιτελείο δεν αποκλείω καθόλου να έχουμε οσονούπω αλλαγές.


 

Ο φόβος φυλάει τα έρημα


Η επίδραση της υπόθεσης των υποκλοπών στη συμπεριφορά των βουλευτών και λοιπών πολιτικών υπήρξε άμεση. Προχθές στη συνεδρίαση των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ, τα μέλη άφησαν τα κινητά τους έξω από την αίθουσα συνεδριάσεων. Χθες διαπίστωσα ότι και γαλάζιοι βουλευτές κατά τη διάρκεια γεύματος άφησαν τα κινητά τους τηλέφωνα στους αστυνομικούς τους και μπήκαν χωρίς αυτά στο εστιατόριο. Ο φόβος φυλάει τα έρμα.

***

Ο καλύτερος όλων πάντως πρέπει να είναι ο Πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας. Είναι τόσο παλαιάς τεχνολογίας το κινητό του που ούτε το Predator δεν το βρίσκει.


Δεν θέλει αλλαγή εκλογικού νόμου ο Πρωθυπουργός


Εισηγήσεις για αλλαγή του εκλογικού νόμου δέχεται από παντού το τελευταίο διάστημα ο Πρωθυπουργός . Όλες κινούνται στη λογική της επαναφοράς του παλαιού καθεστώτος, δηλαδή απευθείας 50 έδρες μπόνους στο πρώτο κόμμα. Ο ίδιος απορρίπτει κατηγορηματικά το σενάριο. Θεωρεί ότι το μόνο που θα καταφέρει αν το επιχειρήσει είναι να πλήξει το προφίλ του θεσμικού ηγέτη και να δώσει εικόνα τυχοδιώκτη. Άρα…δεν.


Έπαινοι από παντού


Επαίνους και εκτός Ν.Δ απέσπασε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου με τη δήλωσή του πως τα δημοσιεύματα ξένων μέσων είτε θετικά είτε αρνητικά θα πρέπει να λαμβάνουν όση αξία τους αναλογεί και όχι μεγαλύτερη. Όταν λέω εκτός Ν.Δ εννοώ κυρίως από opinion makers του «σκληρού» Κέντρου, οι οποίοι είχαν αρχίσει να απομακρύνονται το τελευταίο διάστημα από τη Ν.Δ. Με δεδομένο ότι οι περισσότεροι έπαινοι εκφράστηκαν δημοσίως μέσω social media ο εκπρόσωπος κέρδισε χθες αρκετούς πόντους.


Ο φόβος αλλαγής κλίματος από Ευρώπη και αγορές


Αν στο Μέγαρο Μαξίμου πάντως δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στα δημοσιεύματα των ξένων ΜΜΕ είναι για να διακριβωθεί σε ποιο βαθμό επηρεάζουν το πως η Ευρώπη και οι αγορές βλέπουν την Ελλάδα. Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι το σοβαρό προφίλ του Μητσοτάκη ήταν αυτό που σε μεγάλο βαθμό κρατούσε ήρεμη την Ευρώπη και τις αγορές παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία της χώρας , ειδικά για το χρέος δεν είναι τα καλύτερα δυνατά. Αν το κλίμα αλλάξει και αρχίσουν να βλέπουν τον Πρωθυπουργό ως σύγχρονο Νίξον τετέλεσται.
84 views0 comments
bottom of page