top of page

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές,η καμπάνια τραπεζών για μικρομεσαίους και η νέα μάχη στην Ακαδημία ΑθηνώνΘρίλερ με τις αυτοδιοικητικές εκλογές

 

Καλημέρα σας,


Σε θρίλερ εξελίσσεται ο χρόνος διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών. Είναι προγραμματισμένες για τις 8 Οκτωβρίου 2023. Το θέμα έθεσε χθες ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας καλώντας την κυβέρνηση να απαντήσει ξεκάθαρα, διαβάζοντας το σχετικό δημοσίευμα της ΕΣΤΙΑΣ. Ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης σήκωσε το γάντι και απάντησε ότι η Κυβέρνηση δεν θα αλλάξει τον χρόνο διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών. Ξεκάθαρη απάντηση, αλλά αφορά αυτή την κυβέρνηση. Ενδεχομένως όμως η επόμενη κυβέρνηση να σχηματιστεί αρκετούς μήνες πριν από τις αυτοδιοικητικές και να έχει άλλη άποψη. Οπότε...

Σιωπή Πέτσα

Το βράδυ της Παρασκευής κατά τις εργασίες του Olympia Forum στην Αρχαία Ολυμπία ο «γαλάζιος» Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας έθεσε και αυτός ζήτημα μετάθεσης του χρόνου των αυτοδιοικητικών εκλογών. Συνόδευσε το αίτημά του με το επιχείρημα ότι οι αυτοδιοικητικοί συνδυασμοί καταρτίζονται με ανθρώπους από όλους τους πολιτικούς χώρους , οπότε θα πρέπει οι αυτοδιοικητικές εκλογές να διεξαχθούν όσο το δυνατόν μεταγενέστερα από τις εθνικές προκειμένου να έχουν κατευναστεί τα κομματικά πάθη. Ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας ήταν «παρών» αλλά δεν είπε το παραμικρό.


Η αλήθεια είναι ότι ειδικά οι εκλεγμένοι αυτοδιοικητικοί θεωρούν ότι με δύο χρόνια καραντίνα έχουν μείνει πίσω σε έργα , πράγμα που δυσκολεύει την επανεκλογή. Εξ ου και ζητούν παράταση θητείας.

Ράπανος: Έχουμε ρευστότητα

Καμπάνια με στόχευση μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα αρχίσουν το προσεχές διάστημα οι τράπεζες . Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Βασίλης Ράπανος στη Βουλή αλλά λόγω της επίθεσης Σταϊκούρα πέρασε στα ψιλά. Αναφερόμενος αρχικά στις επιχειρήσεις τόνισε ότι δεν υπήρξε υγιές επενδυτικό σχέδιο που να πήγε στις Τράπεζες και δεν χρηματοδοτήθηκε ειδικά για τις μικρές επιχειρήσεις. «Θέλουμε πελάτες. Τους θέλουμε. Αυτή είναι η δουλειά μας. Έχουμε ρευστότητα, θέλουμε να τη δώσουμε» είπε χαρακτηριστικά.

Εντός του 2023

Το πρόβλημα που προκύπτει είναι ότι πάρα πολύ μικροί παίκτες κατευθύνονται στις τράπεζες χωρίς να έχουν φορολογική ενημερότητα, έχοντας ληξιπρόθεσμα χρέη, χωρίς να προσκομίζουν τα απαραίτητα στοιχεία. Ο κ. Ράπανος αποκάλυψε ότι ήδη βρίσκεται σε συνομιλία με τον Πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, το πρόβλημα έχει κατανοηθεί και οι Τράπεζες σκέπτονται να αρχίσουν μία σειρά ενημέρωσης των μικρών για να ξέρουν τι δικαιούνται, τι δεν δικαιούνται, ώστε να μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν. «Θέλουμε να χρηματοδοτηθούν» είπε για δεύτερη φορά. Εκτιμώ ότι η έναρξη της καμπάνιας θα είναι εντός του 2023.


Εξελίξεις για τα γλυπτά του Παρθενώνα

Μιας και αναφέρθηκα στο Olympia Forum , η στήλη πρόσφατα είχε αναφερθεί σε εξελίξεις οι οποίες θα πρέπει να αναμένονται σε σχέση με τα γλυπτά του Παρθενώνα τα οποία βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο. Για το θέμα ερωτήθηκε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στο Forum και επί της ουσίας επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ του Sketch. "Τα πράγματα έχουν ωριμάσει, η πλειοψηφία των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου τάσσεται υπέρ της επιστροφής, θέλει πολλή δουλειά ακόμα αλλά πλέον μπορούμε να ελπίζουμε» είπε χαρακτηριστικά.

Νέα μάχη στην Ακαδημία Αθηνών

Η μεγάλη συζήτηση που διεξήχθη με αφορμή την εκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου στην Ακαδημία Αθηνών αναμένεται να έχει συνέχεια. Μία από τις επόμενες ψηφοφορίες αναμένεται να αφορά σε τρεις Υπουργούς με εντελώς διαφορετικό ιδεολογικό πρόσημο. Γιώργος Αλογοσκούφης, Λούκα Κατσέλη και Τάσος Γιαννίτσης θα διεκδικήσουν την Έδρα των Οικονομικών. Κάποιοι ήδη βλέπουν πόλεμο Νέας Δημοκρατίας, ΣΥΡΙΖΑ και σημιτικού, εκσυγχρονιστικού «ακραίου κέντρου».

***

Οι γνώστες πάντως λένε ότι η εκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου και μάλιστα χωρίς αντίπαλη υποψηφιότητα συνιστά όχι απλώς τεράστια επιτυχία αλλά και επίδειξη δύναμης του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας. Πρόκειται για την απόλυτη καταξίωση η εκλογή στην Ακαδημία Αθηνών. Κατ’ επέκταση δίνουν ένα μικρό προβάδισμα στον Γιώργο Αλογοσκούφη.
109 views0 comments
bottom of page