top of page

Στο τραπέζι νέα ρύθμιση για τους συνεπείς δανειολήπτες. Η πρόταση της Αθήνας για πλαφόν στο αέριοΚαλημέρα σας,

Νέα ρύθμιση για συνεπείς δανειολήπτες

Γράφαμε χθες ότι το αυξημένο ύψος των επιτοκίων δανεισμού αποτελεί κατά το Γραφείο Προϋπολογισμού βασικό παράγοντα αβεβαιότητας για το 2023 . Φαίνεται ότι ο συγκεκριμένος κίνδυνος «πονοκεφαλιάζει» το Μέγαρο Μαξίμου όχι μόνο για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων της Γενικής Κυβέρνησης αλλά και για την κατάσταση των δανειοληπτών καθώς το κόστος των επιτοκίων τινάζει στον αέρα τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς . Ο Πρωθυπουργός χθες από την Πάτρα άνοιξε παράθυρο για νέα ενίσχυση των συνεπών δανειοληπτών λέγοντας ότι έχει δώσει εντολή στο Υπουργείο Οικονομικών να εξαντλήσει κάθε περιθώριο σε συνεννόηση με τις τράπεζες.

***

Οι πληροφορίες λένε ότι οι συζητήσεις είναι προχωρημένες. Υψηλόβαθμη πηγή του Υπουργείου Οικονομικών μιλώντας χθες στο Sketch το επιβεβαίωσε . Όταν ερωτήθηκε για το πότε απάντησε «στην ώρα του».


Ετοιμάζονται για μπλόκα

Για πρώτη φορά μετά από χρόνια φαίνεται πως θα δούμε ξανά αγροτικά μπλόκα στις Εθνικές Οδούς στα τέλη Ιανουαρίου. Στην κυβέρνηση το γνωρίζουν εκτιμώντας πως ό,τι κι αν κάνουν και όσα χρήματα κι αν δώσουν σε προεκλογική περίοδο δεν είναι δυνατόν να μην υπάρξουν μπλόκα. Βλέπουν και μια κομματική υποκίνηση από την αντιπολίτευση αλλά δεν μπορούν να κάνουν τίποτα. Κριτήριο για τη διάρκειά τους θα είναι η έκτασή τους. Αν δηλαδή τελικά στα μπλόκα βγει μόνο η Θεσσαλία και η Στερεά Ελλάδα, χωρίς τη συνδρομή της Μακεδονίας η εκτίμηση είναι ότι δεν θα διαρκέσουν πολύ.

Δεν απάντησε ο Δημητριάδης Η στήλη πληροφορείται ότι χθες οι υπηρεσίες της Βουλής κατάφεραν να επικοινωνήσει τόσο με τον κ. Γρηγόρη Δημητριάδη όσο και τον επιχειρηματία Φέλιξ Μπίτζιο για να τους γνωστοποιήσει ότι το μεσημέρι της Δευτέρας πρέπει να παρουσιαστούν ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για να περάσουν από ακρόαση για την υπόθεση των υποκλοπών. Οι ίδιες πληροφορίες υποστηρίζουν ότι ούτε ο ένας ούτε ο άλλος απάντησαν για το τι προτίθενται να πράξουν. Το θρίλερ φαίνεται πως θα συνεχιστεί μέχρι και το πρωί της Δευτέρας.

Πλαφόν κάτω από 200 ευρώ θέλει η Αθήνα

Η πρόταση της Κομισιόν για πλαφόν στα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο φυσικό αέριο προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια της Αθήνας. Σήμερα στη συνεδρίαση του εκτάκτου συμβουλίου Υπουργών η ελληνική κυβέρνηση θα επιχειρήσει να βρει συμμαχίες για πρόταση η οποία θα έχει πλαφόν κάτω από τα 200 ευρώ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η ερώτηση για τις τριγωνικές σχέσεις

Χθες ο ΣΥΡΙΖΑ με υπογράφοντες αρκετούς βουλευτές του κατέθεσε ερώτηση για την υπόθεση των υποκλοπών , η οποία τάραξε λίγο το κυβερνητικό σύστημα. Απευθύνεται στον Υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη και φέρει τίτλο : « Πλημμελείς έλεγχοι της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας σχετικά με συμβάσεις του Δημοσίου με τις εταιρείες Intellexa – Krikel». Ζητούνται σειρά εγγράφων αλλά και απαντήσεις γιατί η ΕΑΔ δεν άνοιξε λογαριασμούς και δεν ήλεγξε τριγωνικές σχέσεις των εταιρειών.


Τελειώνει ο πόλεμος;

Προκάλεσε μεγάλη αίσθηση η χθεσινή αναφορά του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή σε σχέση με την έκβαση του πολέμου. Δεν γνωρίζω αν ο Υπουργός έχει κάποια εξειδικευμένη πληροφόρηση , σε κάθε περίπτωση εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ενεργειακή κρίση θα τελειώσει νωρίτερα από ό,τι περιμένουν όλοι καθώς είναι πιθανόν και ο πόλεμος να τελειώσει νωρίτερα από όσο όλοι πιστεύουν .


Αλλαγές στο ΒΗΜΑ

Οριστικοποιήθηκε η αποχώρηση του Αντώνη Καρακούση από τη θέση του διευθυντή της εφημερίδας το «Βήμα». Οι ανακατατάξεις ήταν γενικότερες καθώς τη θέση του εκδότη ανέλαβε ο δημοσιογράφος Γιάννης Πρετεντέρης , ενώ διευθυντής στο ΒΗΜΑ αναλαμβάνει ο δημοσιογράφος Γιώργος Μαντέλας.


Κουίζ

Τεταμένες πληροφορούμαι ότι είναι οι σχέσεις δύο κορυφαίων στελεχών της Νέας Δημοκρατίας. Το ένα μέλος της κυβέρνησης κίνησε διαδικασία πειθαρχικού ελέγχου κατά διευθυντικού στελέχους του Υπουργείου του για πράξεις που είχαν γίνει επί της θητείας προκατόχου του. Ο «προκάτοχος» έγινε έξαλλος ωστόσο ο διατάξας τον πειθαρχικό έλεγχο δεν κάνει πίσω. Ποιοι να είναι;
43 views0 comments
bottom of page